Haberler

Doğalgaz Şebekesinin Van'daki Deprem Dayanıklılığı

Aksa Van Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi Bölge Müdürü Salim Çekici, hedeflerinin Van’da hava kirliliğini azaltmak olduğunu belirterek, 2011 yılında yaşanan büyük depremlerde doğalgaz şebekelerinin zarar görmediğini söyledi.

Aksa Van Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi Bölge Müdürü Salim Çekici, hedeflerinin Van'da hava kirliliğini azaltmak olduğunu belirterek, 2011 yılında yaşanan büyük depremlerde doğalgaz şebekelerinin zarar görmediğini söyledi.

-"HEDEFİMİZ HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK"

Doğalgaz çalışmaları ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan AKSA Van Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi Bölge Müdürü Salim Çekici, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan 18 Ekim 2007 tarihinde 30 yıllığına aldığı Van şehrindeki mücavir alan sınırlarından oluşan hizmet bölgesinde hazırlanan tatbikat projelerine göre doğalgaz dağıtım faaliyetlerine başladığını belirtti. İlk olarak acil talebi bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne doğalgaz arzı sağlanması için çalışmalara kapsamında gaz verildiğini anlatan Çekici, 2008 yılından itibaren ise Van şehir merkezine doğal gaz arzının sağlanmaya başladığını vurguladı. Çekici, "Günümüze kadar süregelen yatırımlarına her geçen yıl ivme katarak devam eden şirketimiz, önümüzdeki yıllar için de ulaşılamayan mahallelere de ulaşarak özellikle kış aylarında kendini oldukça fazla hissettiren hava kirliliğini azaltmayı hedeflemektedir" dedi.

-"VAN'DA 36 BİN 653 KONUTUN ABONELİK İŞLEMLERİ YAPILDI"

Aksa Van Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin lisans bölgesindeki gaz arzını 1 adet RMS-A Şehir Ana Basınç Düşürme İstasyonu ile sağladığını ifade eden Salim Çekici, bu bölgede alt yapısını tamamladığı 48 kilometrelik ana taşıyıcı çelik doğal gaz hattı ile 11 bölge istasyonu bulunmakta olduğunu vurguladı. Çekici, "Bu bölge istasyonlarından beslenen, 323 kilometre polietilen dağıtım hattı, 144 kilometre servis hattı (bina bağlantısı) ve bu servis hatlarına bağlı olan 8 bin 679 adet servis kutusu ile 53 bin 800 konuta kapılarının önünde gaz arzı sağlanmıştır. 36 bin 653 adet konutun abonelik işlemleri yapılmıştır. Gaz arzı sağlanan konutların ancak yüzde 68'i abone olmuştur. Gaz kullanma oranının artması şirketimizin de yatırımlarını daha hızlı yapmasına imkan sağlayacaktır. Diğer şehirlerde bu oran yüzde 80-85 mertebesinde olduğu gözlenmektedir" ifadelerini kullandı.

-"24 MAHALLEDE DOĞALGAZ HATTIMIZ BULUNMAKTADIR"

2014 yılsonu itibariyle Abdurrahmangazi, Alipaşa, Altıntepe, Bahçıvan, Buzhane, Cevdetpaşa, Cumhuriyet, Eminpaşa, Esenler, Hafiziye, Halilağa, Hatuniye, Karşıyaka, OSB, Şabaniye, Selimbey, Serhat, Seyit Fehim Arvasi, Süphan, Şemsibey, Şerefiye, Vali Mithat Bey, Yalı ve Yeni mahallelerinin belli bölgeleri olmak üzere toplam 24 mahallede doğalgaz hatlarının bulunduğunu anlatan Salim Çekici, "Van Organize Sanayi Bölgesi içinde 115 MW Kombine Çevrim Doğalgaz Santrali ve 39 adet firmaya doğalgaz arzı sağlanmıştır. 2013 yılında Van Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile OSB 3. etap doğalgaz çalışmaları yapılmıştır. 2015 yılında Akköprü, İstasyon başta olmak üzere Abdurahmangazi, Selimbey, Halilağa, Hatuniye, Süphan, Şabaniye, Cevdetpaşa, Bahçıvan, Vali Mithat Bey mahallelerinde ve Van tekstilkent projesi için doğalgaz bağlantı hattı ve servis hattı (bina bağlantısı) çalışmaları başlatılmıştır. F Tipi Cezaevi ile belediye asfalt tesisinin de gaz talepleri olup, bu çalışmalar son noktaya gelmiştir. Karakteristik özellik olarak değerlendirecek olursak, aboneliklerde konut oranı yaklaşık yüzde 95 iken, 2014 yılı toplam 173 milyon metreküp doğalgaz tüketiminden konutların aldığı pay yüzde 20 civarındadır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

-"DOĞAL AFETLERE KARŞI SAĞLAM BİR ŞEBEKEMİZ VAR"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen yeni imar planı çalışmalarının tamamlaması ile şehrin depremden sonra yavaşlayan ekonomisinin tekrar canlanmaya başladığını belirten Salim Çekici, bunun da çok sayıda konut projesi gündeme gelmesine sebep olduğunu belirtti. Van ilinin büyükşehir statüsüne alınması, şehri yeni cazibe merkezi olma yolunda hızla gelişmekte olduğunu anlatan Çekici, "Van da meydana gelen büyük depremde doğalgaz şebekemiz bu tür doğa tesirleri öngörülerek yapıldığı için hiçbir hasar almamıştır. Tedbir amacıyla gaz arzı geçici olarak durdurulmuş, dağıtım sektörleri ve servis kutularının kontrolü yapılarak kademeli olarak tekrar gaz arzı kısa zamanda sağlanmıştır. Ancak, depremde orta ve yüksek hasar alan ve yıkım kararı çıkan binaların servis kutuları sökülerek, servis hatları körlenmiştir. Deprem sonucu orta hasar alan hizmet ofisimiz boşaltılmış ve bir süre konteyner de hizmet verildikten sonra yeni hizmet ofisimiz açılmıştır. Van'daki yeni hizmet binasında toplamda 39 personel ile abonelerine hizmet etmeye devam etmektedir. Van merkez ofisimizde tüm abonelik işlemleri ve fatura tahsilatları anlık olarak karşılanmaktadır. Şirketimizin müşteri hizmetleri ve kalite birimi müşteri talep ve şikayetlerine çözüm üretmektedir. Dilekçe, e-posta, telefon veya çağrı merkezi kanalı ile birimimize iletilen talep ve şikayetler 24 saat içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca müşteri hizmetleri birimimizde bulunan öneri ve şikayet kutusuna müşteriler tarafından iletilen her türlü soru, sorun ya da önerilere en kısa sürede geri dönüş yapılarak gerekli bilgiler verilmektedir. Haftanın 6 günü hizmet binasında abonelerinin taleplerine karşılık veren şirketimiz, doğal gaz alt ve üst yapısının güvenliğini ve abonelerden gelen ihbarlara bünyesindeki 6 teknik personel ile 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sağlamaktadır" dedi. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title