Haberler

Diz Protez Ameliyatı Nedir?

Güncelleme:

Yıpranmış ve ağrılı dizin yapay bir eklemle yani protezle değiştirilme işlemidir. Diz protezleri metal ve plastik parçalardan üretilmiş olup diz fonksiyonunu taklit ederler.

DİZ PROTEZİ AMELİYATI KİMLERE VE NE ZAMAN YAPILIR?

Kireçlenme sonucu oluşan diz eklemi hasarı en sık protez ameliyatı sebebidir. Dizdeki yıpranma romatizmal hastalıklara, eklem kırıklarına ya da basit kireçlenmeye bağlı oluşabilir. Diz protezi ameliyatı sadece ve sadece diğer tedavi metotlarının (kilo verme, ağızdan alınan ilaçlar, diz içine uygulanan ilaçlar, baston kullanımı, fizik tedavi v.s.) başarısız olduğu hastalara yapılır. Genellikle orta yaşı geçmiş hastalara uygulanan bir ameliyattır. Protez uygulaması 55 yaş ve sonrasında yapıldığında ömür boyu kullanmak mümkün olabilir. Ancak daha genç yaşlarda yapıldığında zamanla protezde eskime nedeniyle ikinci bir protez değiştirme ameliyatı gerekebilmektedir.

DİZ PROTEZİ AMELİYATINDA EN ÇOK HANGİ HASTALAR FAYDA GÖRÜR?

Kural olarak diz kireçlenmesi olan her hasta ayrı değerlendirilmelidir. Hastaya protez ameliyatının önerilmesi için üç soruya evet cevabı alınması gereklidir ;

• Ağrı ya da acı gece uyumaya engel oluyor mu?

• Dizdeki acı nedeniyle yürümede zorlanılıyor mu?

• Dizdeki acı nedeniyle merdiven çıkmada zorlanılıyor mu?

DİZ PROTEZİ YAPTIRACAK HASTALARIN BEKLENTİLERİ NELERDİR?

Elbette hastalar ağrısız bir iyileşme süreci sonunda normal yürüyebilme ve dizlerini eskisi gibi açıp kapatabilmeyi beklerler. Diz protezi yapılacak hastalar haklı olarak en kaliteli protezin kullanılmasının tek başına bu beklentiyi karşılamasının mümkün olduğunu düşünürler. Oysa ki başarılı cerrahi sonuç; kaliteli protez kullanımına ek olarak protez cerrahisinin mükemmel yapılmasıyla elde edilebilir. Dolayısıyla hastalar kaliteli protez ve iyi cerrahi tekniğin arayışı içindedirler.

DİZ PROTEZİ AMELİYATI SONRASI MÜKEMMEL SONUÇ NASIL OLUR?

Ameliyat sonrasında rahat hareket eden (tam açılıp kapanan), ağrısız, stabil ve hastanın kendini mükemmel hissettiği bir diz elde etmeye çalışılır. Kısacası mükemmel sonuç doğal normal bir diz olarak tanımlanabilir. Kişiye özel diz protezleri bu amaç doğrultusunda geliştirilmiş olup teknik olarak mükemmeliyet hedeflenmiştir.

KİŞİYE ÖZEL DİZ PROTEZİ TEKNİĞİ NEDİR?

Ameliyatta kullanılacak ve kişiye özel olarak üretilen malzemeler ile ameliyat öncesi bilgisayar ortamında hastanın diz modelinin üzerinde prova yapılır. Bu şekilde gerçek ameliyatın kusursuz olarak yapılması olarak özetlenebilir.

KİŞİYE ÖZEL DİZ PROTEZİ NASIL YAPILIR ?

Ameliyat öncesinde diz ekleminin özel Emar, Tomografi ve Röntgen görüntüleri elde edilir. Görüntüler model oluşturmak üzere üretici firmaya gönderilir. Böylece hastaya özel, kendi ölçülerinde, ameliyat sırasında kullanılacak olan tek kullanımlık kılavuzlar üretilir. Ayrıca özel bilgisayar programı sayesinde dizdeki içe ve dışa olan eğilmelerin nasıl düzeltileceği hesaplanır. Daha sonra kişiye özel boy diz protezi üretilerek bilgisayarda prova yerleştirilmesi yapılır.

Standart diz protezi ameliyatında kullanılan kılavuzlar belirli boylarda olup tıpkı hazır elbise gibi hasta dize en yakın olanı kullanılır. Diz kılavuza uydurularak o kılavuzun boyu olan diz protezi takılır. Kişiye özel diz protezinde ise tıpkı özel dikim bir elbise gibi hem kesim kılavuzları hem de diz protezi kişiye özel tasarlanmıştır.

KİŞİYE ÖZEL DİZ PROTEZİNİN DİĞER AVANTAJLARI NELERDİR?

Diz protezi ameliyatı dizin sadece suni bir eklemle değiştirilmesi işlemi değildir. İçe veya dışa doğru eğilmiş diz bozuklukları ve aşırı hareket kısıtlılığı varsa bunların düzeltilmesi gerekir ki, bu sorunlar cerrah açısından ameliyatı zorlaştıran faktörlerdir. Böyle zor dizlerde stabil bir diz elde etmek için ameliyatın büyütülmesi, dizdeki bağların gevşetilmesi, hatta kesilmesi bile gerekebilir. Kişiye özel diz protezlerinde ameliyat mümkün olan en küçük girişimle sağlanır ve bağlar kesilmez. Bu sayede hastanın dizi normale en yakın olacak şekilde düzeltilmiş olur.

KiŞiYE ÖZEL DİZ PROTEZi iYiLEŞME SÜRECiNi ETKiLER Mİ?

Kişiye özel diz protezinin ameliyat süresi daha kısadır. Ameliyat süresindeki bu kısalma ameliyata bağlı enfeksiyon ve diğer ameliyat komplikasyonlarının oluşma ihtimalini de azaltır. Protez dize en ideal şekilde yerleştirildiği içinde rehabilitasyon süreci de klasik diz protezi tekniğine göre daha kolay ve kısa olur.

KİŞİYE ÖZEL DİZ PROTEZİNİN AVANTAJLARINI ÖZETLEMEK GEREKİRSE ;

• Daha kolay bir ameliyat süreci

• Mümkün olan en küçük girişim

• Ameliyat sonrası daha az ağrı

• Kısa ameliyat (anestezi) süresi

• Ameliyatın hemen sonrasında başlayan ve rehabilitasyon boyunca da hareket.

• Dizin tüm hareketlerinin yapılabilmesi

• Günlük yaşama hızlı dönüş

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Ağrı Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title