Haberler

Diyarbakır Tırmanan Terörde Ses Verdi

Güncelleme:

Diyarbakır'da 100'e Yakın Sivil Toplum Örgütünün Bir Araya Gelerek terör örgütü PKK'ya Karşı Ortak Bildiri Yayınladı.

Diyarbakır'da 100'e yakın sivil toplum örgütünün bir araya gelerek hazırladığı PKK'ya karşı ortak bildiri yayınlandı. Bildiride terör örgütü PKK'nın eylemsizlik kararı alması ve operasyonların durması gerekliliği vurgulandı.

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu tarafından açıklanan bildiride Türkiye'nin temel sorunu olan Kürt Sorununun çözümünde demokrasi dışı çözüm araçlarının kullanıldığı, bu nedenle de büyük acıların yanında ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerin yaşandığı belirtildi.

Hükümetin Kürt açılımına yönelik çalışmalarına atıf yapılan bildiride "Son bir yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen somut adımlar atılamamış ve bu süreç heba edilmektedir" denildi.

-GÜVEN ORTAMI ZEDELENDİ-

Bildiride bu sorunun "yasakçı, baskıcı, inkarcı ve operasyonel politikalarla" çözülemeyeceğine vurgu yapılırken sorunların kaynağı olarak şu ifadelere yer verildi:

"-Türkiye Toplumuna güven verici demokratik yasalar zaman geçirilmeden yaşama geçirilmediği,

-Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı,

-Seçme ve seçilme sisteminde düzenlemeler yapılmadığı,

-Hazırlanan anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmadığı,

-Haburdan gelenlerin, çocukların, seçilmiş siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkardığı görülmüştür.

Tüm bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelemiştir."

-İKTİDAR-MUHALEFET BİRLİKTE ÇÖZÜM BULSUN-

Sivil toplum kuruluşlarının bildirisinin devamında her türlü operasyonun durması ve PKK'nın eylemsizlik kararı alması gerekliliği vurgulandı. Kürt sorununun çözüme kavuşması için çözümde rol oynayacak bütün dinamiklerin sürece müdahil edilmesi gerektiği belirtildi.

Adalet ve Çözüm Girişimi üyesi STK'lar iktidar ve muhalefet partilerini bu konuda ortak kararlar almaya çağırırken "Hükümeti, Muhalefet Partilerini, TBMM'yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt Meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçmeye davet ediyoruz" denildi.

DTO Başkanı Galip Ensarioğlu açıklamasının sonunda Türkiye'nin barışa giden yolu açacağını, kardeşlik duygularını güçlendireceğini düşündüklerini belirterek bu konuda herkesi duyarlılığa davet etti. Ensarioğlu Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları olarak, "silahların sustuğu siyasetin önünün açıldığı bir ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduklarını" dile getirdi.(ANKA)

(ZHR/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title