Haberler

Diyarbakır - Tarım Ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker:"Gap'Ta Va

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Gap Bölgesinde Geçmişten Bugüne Kadar Yapılan Vahşi Sulama Nedeniyle 41 Bin Hektarlık Alanın Kullanılamaz Hale Geldiğini Belirterek, "o Arazilerin Yeniden Kullanılması İçin Çalışma Başlattık. Geçen Yıllarda Yaşanan Kuraklık Nedeniyle Ceylanpınar İlçesinde 500 Bin Dönümlük Alanın Yeniden Tarıma Kazandırılması İçin Bin 500 Kuyu Açıyoruz"dedi.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, GAP bölgesinde geçmişten bugüne kadar yapılan vahşi sulama nedeniyle 41 bin hektarlık alanın kullanılamaz hale geldiğini belirterek, "O arazilerin yeniden kullanılması için çalışma başlattık. Geçen yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle Ceylanpınar ilçesinde 500 bin dönümlük alanın yeniden tarıma kazandırılması için bin 500 kuyu açıyoruz"dedi.

Diyarbakır'da düzenlenen Genişletilmiş GAP Kalkınma Platformu Yürütme Kurulu toplantısına katılan Tarım ve Köyişleri bakanı Mehdi Eker, toplantının sonunda bir değerlendirme yaptı. Bakan Eker, Türkiye'deki tarım alanının yüzde 13'ünün ve sulanan arazinin yüzde 6'sının bulunduğu GAP bölgesinin yine Türkiye'de üretilen et üretiminin yüzde 7'sini ve bal üretiminin yüzde 7'sini karşıladığını belirterek, coğrafyanın tarımı ve kültürü şekillendirerek, tarihe istikamet verdiğini söyledi. GAP Eylem planı ile coğrafyayı şekillendirmek istediklerini ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu:

"Tarım Bakanlığı olarak son 2 yılda GAP bölgesindeki 9 ilde çiftçilere 5.9 milyon nakit destek yaptık. Yani çiftçilerimizin cebine bu parayı koyduk. Yatırımlara ve projelere yapılan destek bunun dışındadır. Bugüne kadar 216 tarımsal kalkınma kooperatiflerine destek verdik. 2006-2009 yılları arasında 467 tarımsal kalkınma projesine yüzde 50 hibe desteği sağladık. 2010 yılında ise, her biri ortalama 10 kişiyi istihdam edecek olan 298 projeye hibe desteği vereceğiz. Bölgede 250 bin dekar alanda damla sulama için hazırlanan projelere hibe desteği sağladık. Bakanlığımız GAP Eylem Planı çerçevesinde kendisine yüklenen sorumluluklarını da şimdiye kadar yerine getirmiştir."

"VAHŞİ SULAMA GAP'TA 41 BİN HEKTARLIK ALANI KULLANILAMAZ HALE GETİRDİ"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, geçmişte bölgede yapılan ve vahşi sulama adı verilen sulama ile GAP bölgesinde 41 bin hektarlık alanın kullanılamaz hale geldiğini ve bu alanda tarımsal faliyet yürütülemediğini belirterek, "Bu alanın yeniden tarıma kazandırılması için çalışmalar yürütüyoruz. İlk etapta 10 bin hektarlık alanın tarıma kazandırılmasını hedefliyoruz. Ceylanpınar ilçesinde de geçmiş yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı 500 bin dönümlük alanda sulu tarım yapılamıyordu. GAP'taki sulama ile Ceylanpınar'daki arazilerin tamamı sulanamadığından bizde Ceylanpınar'da yer altı sularından yararlanmak için bin 500 kuyu açıyoruz. Yer altı suları ile bu alanda sulu tarım yapacağız"diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölmeden önce çekilen son fotoğrafı ortaya çıktı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölmeden önce çekilen son fotoğrafı ortaya çıktı

Kaza sonrası Cumhurbaşkanı Reisi ve İranlı yetkililerin naaşlarını böyle taşıdılar

Kaza sonrası Cumhurbaşkanı Reisi ve İranlı yetkililerin naaşlarını böyle taşıdılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title