Haberler

Diyarbakır'daki Ulu Cami, Tarihi ve Mimarisiyle İlgi Odağı

Anadolu'nun en eski camilerinden Diyarbakır'daki Ulu Cami, tarihi ve mimarisiyle yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor Caminin baş imam hatibi Mülayim: "Çözüm süresi boyunca Ulu Cami çok yoğun bir cemaate ev sahipliği yaptı.

ÖMER YASİN ERGİN - Diyarbakır'daki Ulu Cami, tarihi ve mimarisiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Anadolu'nun en eski camilerinden olan ve Müslümanların Diyarbakır'ı fethinden sonra Mar Toma Kilisesi'nin dönüştürülmesiyle günümüze kadar önemini koruyan Ulu Cami, yapılan restore çalışmalarıyla kentin en önemli tarihi mekanlarından biri durumunda.

Ulu Cami, avlusundaki şadırvanı, çeşitli dönemlere ait kitabeleri, güneş saati, ibadet yeri olarak Hanefi ve Şafii mezhebi bölümleri ile İslam alemi için önemli bir yere sahip.

Plan şeması ve kuruluşu açısından Suriye'nin Şam kentindeki Emeviye Cami ile benzerlikler gösteren Ulu Cami'nin baş imam hatibi Mehmet Emin Mülayim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm süreci ile yerli ve yabancı turistlerin yoğun bir şekilde geldiği Diyarbakır'da tarihi mekanlar arasında Ulu Cami'nin büyük bir ilgi gördüğünü söyledi.

Mülayim, "Çözüm süresi boyunca Ulu Cami çok yoğun bir cemaate ev sahipliği yaptı. Özellikle hafta sonları Ulu Cami'nin ziyaretçi sayısı yaklaşık 5 bine ulaştı. Bu bizim için çok sevindiricidir. İnsanlar gelip Diyarbakır'ı bu şekilde görünce sahabeler ve peygamberler şehrine yakışır bir durum olduğu ortaya çıkıyor" dedi.

Müslümanlar için din kavramının dilden önce gelmesi gerektiğini kaydeden Mülayim, bölgede Müslüman, Ermeni, Süryani ve Alevi olmak üzere herkesin bir arada yaşadığını, Osmanlı'nın bunun en güzel örneği olduğunu dile getirdi.

"Cami dört mezhebe ev sahipliği yapmıştır"

Caminin 4 mezhebe ev sahipliği yaptığını kaydeden Mülayim, şöyle konuştu:

"Ulu Cami İslamın 5. Harem-i Şerifi'dir. Birinci Kabe, ikinci Ravza-i Mutahhara, üçüncü Mescid-i Aksa, dördüncü Suriye Şam Emevi Cami ve beşinci de Ulu Cami'dir. Ulu Cami dünyanın hem dinler açısından hem de eski mabed açısından beşinci mabedgahıdır. Cami dört mezhebin ev sahipliğini yapmıştır. Kabe'de, Mescid-i Aksa'da ne koku varsa Ulu Cami'de de aynı koku var."

Restorasyon devam ediyor

Ulu Cami'de 2010 yılında restorasyona başlandığını ve çalışmanın halen devam ettiğini bildiren Mülayim, Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk defa böyle bir restorasyonun yapıldığını aktardı.

Restorasyonun 2015 yılında bitmesinin hedeflendiğini dile getiren Mülayim, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eskiden bu restorasyonlar cami imamları ve cemaatler tarafından inşa edilirdi ama şimdi hükümet Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde tarihi camileri ihya etti. Ulu Cami de bu ihya edilen camilerden birisi. Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk defa böyle bir restorasyon yapılıyor. Birinci etapta Hanefiler bölümü restorasyon yapıldı. İkinci etapta Şafiiler bölümü restore ediliyor. Üçüncü etapta ise minare ve cami etrafı restore edilecek" - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Diyarbakır Suriye Şam Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title