Haberler

Diyarbakır'da Otistik Çocuklar Merkezi Açıldı

Diyarbakır'da kurulan İbn-i Sina Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi hizmete açıldı.

Diyarbakır'da kurulan İbn-i Sina Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi hizmete açıldı.

Vali Mustafa Toprak, Süleyman Demirel Kampüsü içerisinde oluşturulan Diyarbakır İbn-i Sina Otistik Çocuklar Eğitim Merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, yaklaşık 4 ay öncesinde Diyarbakır Otistik Çocuklar Derneğini ziyaret ettiklerini ve ziyaret sırasında böyle bir merkeze ciddi bir ihtiyaç olduğunu belirlediklerini söyledi.

Otistik çocukların daha önce Milli Eğitim Müdürlüğüne ait okullarda değişik sınıflarda eğitim gördüğünü, bu okullarda özel sınıflar bile oluşturulmuş olsa bu çocukların eğitimi için kalabalık mekanların uygun olmadığını kaydeden Toprak, şöyle dedi:

"Otistik çocuklar eğitim merkezi ile birlikte ortaya çıktı ki bu bölgede bunun gibi bir merkez yok. Devletimizin okullarında sınıflar açılabiliyor ama önemli olan bu çocuklarımızın ve ailelerini rahatlatacak şekilde yaşam kalitelerini arttıracak merkezler oluşturmaktır. Burası 72 öğrenci kapasiteli 9 derslikten ve gerekli ünitelerden oluşuyor. 72 çocuğumuz burada birebir eğitim ve grup eğitimi alacak. Hastalığımızın daha az hafif hissedilmesi, ailelerimizin rahatlatılabilmesi için açılan bu merkezde 3-15 yaş arasındaki otistik çocuklarımız eğitim alacaklar. Uyumlaştırmadan sonra grup eğitimleri de olmak üzere bu faaliyet devam edecek. Diyarbakır'da 250'ye yakın 3 ile 15 yaş arasında otistik çocuğun bulunduğunun ifade ediliyor. Bunların eğitilebilir olanlarını bu merkezlere getirmek istiyoruz."

Merkezin Malatya'dan sonra bölgedeki tek "otistik eğitim merkezi" olduğuna dikkati çeken Toprak, hedeflerinin Diyarbakır'da müstakil bir otistik çocuk eğitim kampüsü oluşturmak olduğunu kaydetti.

Kampüs oluşturulana kadar bu mekanın kullanılacağını kaydeden Toprak, şöyle devam etti:

"Bu merkezin iç donanımı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığının katkısı oldu, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız da bahçe düzenlemesi konusunda bize katkı sağladılar. Otistik Derneği üyeleri ve aileler de buradaki faaliyetler ile ilgili bize yön verdiler. Şu anda 33 çocuğumuz burada eğitim görüyor. Okul yeni açıldığı için Milli Eğitim Bakanlığından ilave otistik çocuklara eğitim verecek özel öğretmenlerin de gelmesi gerekiyor. İlk öğretmen alımında buraya yapılacak yeni atamalar yahut diğer illerden nakil olmak üzere öğretmenlerimiz geldiğinde kapasiteyi 72'ye kadar çıkarabileceğiz. Çocuklarımızı iyi anlamak, ona göre bu hizmetleri vermemiz gerekiyor. Bilindiği gibi ilimizde bu tanıları ortaya çıkarabilecek tıbbi merkezlerimizin dışında 5 tane rehberlik araştırma merkezimiz var. Sur ilçemizde yok. Orada da oluşturulması için çalışmalar devam ediyor."

Toprak, 26 okul ile 47 özel rehabilitasyon merkezinde toplam 7 bin 300 çocuğa destek eğitimi verildiğini sözlerine ekledi.

Açılışa, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Süleyman Hamzaoğulları, İl Milli Eğitim Müdürü Zülfü Toman ve Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği Başkanı Mine Onur ile otistik çocukların aileleri katıldı.

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title