Haberler

Diyanet İşleri Başkanlığı Kökten Değişiyor: Başkanlık Süresi 5 Yıl Olacak

TBMM'ye Sunulan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Yeniden Düzenlediği ve Pek Çok Konuda Köklü Değişiklikler Öngören, "Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"yla, Başkanlığın Statüsü, Müsteşarlık Düzeyine Çıkarılıyor.

TBMM'ye sunulan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeniden düzenlediği ve pek çok konuda köklü değişiklikler öngören, "Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"yla, başkanlığın statüsü müsteşarlık düzeyine çıkarılıyor. Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresi, 5 yıl ile sınırlanıyor. Bir kişi, en fazla 2 kez başkan olarak atanabilecek, başkanın emeklilik yaşı ise 65'den 67'ye çıkarılacak.

TBMM Başkanlığı'na sunulan ve 24 maddeden oluşan tasarıyla; Diyanet İşleri Başkanlığı'nda köklü değişikliklere gidiliyor.

Tasarıyla, başkanlığın hizmet birimlerinin genel müdürlük şeklinde yapılandırılması öngörülürken, daha kaliteli ve etkin bir din hizmeti sunulabilmesi için başkanlıkta, Diyanet İşleri Uzmanlığı; Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanlığı, uzman vaiz, başvaiz, uzman imam-hatip, başimam-hatip ve başmüezzin şeklinde kariyer meslek yapılanmasına gidilmesi düzenleniyor.

-SINIRSIZ OLAN BAŞKANLIK SÜRESİ SINIRLANDIRILIYOR-

Tasarıyla; Diyanet İşleri Başkanının sınırsız olan görev süresi, 5 yıl ile sınırlanıyor. Bir kişi, en fazla 2 kez başkan olarak atanabiliyor, başkanın emeklilik yaşı 65'den 67'ye çıkarılıyor. Başkan yardımcısı kadrosu, başkanvekilliğine dönüştürülüyor ve başkanvekili sayısı 2 olarak belirleniyor. Tasarıda, Din İşleri Yüksek Kurulunun oluşumu, mevcut haliyle korunuyor.

-ÜYELERİN GÖREV SÜRESİ DE KISALIYOR-

Tasarıyla; "Başkanlığın en yüksek karar ve danışma organı" olarak tanımlanan Din İşleri Yüksek Kurulu, başkanlığın sadece dini konularda en yüksek karar ve danışma organına dönüştürülüyor.

Üyelerinin görev süresi 7 yıldan 5 yıla indiriliyor ve süresi dolanlar yeniden atanabiliyor.

Tasarıyla; "İslam dinine mensup farklı dini yorum çevreleri, dini sosyal teşekküller ve geleneksel dini-kültürel oluşumlarla" ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu, bu alanlara ilişkin inceleme, değerlendirme yapabilecek, ilmi toplantılar düzenleyebilecek. Bu alanlara ilişkin Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bir birim kurulacak.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunun üye sayısı 9'dan 8'e indiriliyor ve görev süreleri 5 yıl ile sınırlanıyor.

-HATALI BASILAN KURAN-I KERİM TOPLATILACAK-

Düzenlemeyle; hatalı ve eksik basılan Kuranı Kerimler'in mahkeme kararıyla toplatılmasına da imkan sağlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teşkilat yapısı ve statüsü müsteşarlık düzeyine çıkarılırken, ana hizmet birimleri, daire başkanlığı yerine genel müdürlük şeklinde teşkilatlanıyor.

Dini yüksek öğrenim gören personelin uzmanlaşması amacıyla hizmet içi eğitim vermek üzere Dini Yüksek İhtisas Merkezi açılıyor. Tasarı, başkanlığa, görev alanına giren konularda radyo ve televizyon yayını yapabilme imkanı getiriliyor. RTÜK Kanunu'nda da değişiklik yapılarak, başkanlığa, ulusal bazda frekans ve kanalların ücretsiz tahsis edilmesi sağlanacak.

'Başkanlık müşaviri kadrosu' adı altında, 15 kadro ihdas edilmesi amaçlanıyor. Tasarı, daire başkanlarının, 4 yıllık dini yüksek öğrenim görme şartını kaldırıyor. Strateji Geliştirme Başkanı, Destek Hizmetleri Daire Başkanı ve daire başkanları, hizmetin gerektirdiği 4 yıllık yüksek öğrenim görecek. Diğer yöneticiler için aranan 4 yıllık dini yüksek okul şartı korunuyor. Seçimlere katılan, ancak aday gösterilemeyen veya seçimi kaybeden personel, eski görevine dönemeyecek, kazanılmış haklarına uygun bir kadroya atanacak.

-UZMAN VAİZ VE BAŞVAİZLİK GELİYOR-

Tasarıyla ayrıca; "vaiz" de yeniden düzenleniyor. Bu çerçevede; İl müftüleri ve 4 yıllık dini yüksek öğrenim gören daire başkanları, başkanlık vaizliğine atanabilecek. Başkanlıkta, kariyer meslek niteliğinde Diyanet İşleri Uzmanı ve Uzman Yardımcısı istihdam edilebilecek. Aday Tespit Kuruluna, il müftülerinin tamamı, ihtisas merkezleri müdürleri katılabilecek, başimam ve başvaizler de kurulda temsilci bulundurabilecek.

Başkan Vekilleri ve Teftiş Kurulu Başkanı, bakan onayı yerine, müşterek kararnameyle atanacak. Tasarı, vaizleri, "uzman vaiz" ve "başvaiz" şeklinde kariyer basamaklarına ayırıyor. Bu sistem, Kuran kursu öğreticileri, imam-hatipler ve müezzinler için de getiriliyor. Kuran kursu öğreticilerinin, öğretmenler gibi öğretim yılına hazırlık ödeneği alması sağlanıyor. Başkanlık teşkilatının her kademesinde din hizmetlerini yürüten personel, görevleri nedeniyle işledikleri suçlarda Türk Ceza Kanunu uygulaması açısından kamu görevlisi sayılacak, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

-DİNİ GÜNLER VE PROGRAMLAR DÜZENLENECEK-

Tasarıyla; cami ve mescit dışındaki yerlerde de dini konular anlatılacak. Bu çerçevede dini konularda, panel, konferans, seminer, sempozyum ve benzeri dini programlar ile ilmi toplantılar düzenlenmesinin jnü açılacak. Radyo ve televizyon kurumları ile diğer yayın kuruluşları vasıtasıyla toplumu din konusunda aydınlatılması da amaçlanıyor. Tasarıyla; diini gün ve programların yapılması amaçlanırken, aile, kadın, gençlik ve toplumun diğer kesimlerine yönelik dini konularda aydınlatma ve rehberlik yapılabilecek.

Tasarıyla "hayır" amaçlı yardımlara da düzenlemeler getiriliyor. Bu çerçevede; hayır amaçlı yapılan yardım ve şartlı bağışların bir hesapta toplanarak maksadına uygun şekilde yerine getirilmesi sağlanarak, bu konuya ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenmesinin de altı çiziliyor.

-DEĞİŞİK DİLLER DE VE LEHÇELER DE YAYIN-

Tasarıyla; yurt dışında yaşayan vatandaş, soydaş ve dindaşlara yönelik değişik dil ve lehçelerde de yayınlar hazırlanarak, gerektiğinde bunları ücretsiz dağıtılmak amacıyla çalışmalar başlatılacak.(ANKA)

(BK/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

'Geç saatte dışarı çıkma' cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

"Geç saatte dışarı çıkma" cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Bakmadan Geçme

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title