Haberler

Diyaliz ve Böbrek Nakli" Paneli

KTÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ulusoy: "Türkiye'de 7,5 milyon civarında kronik böbrek hastası var"

Gümüşhane'de, "Diyaliz ve Böbrek Nakli" konulu panel organize edildi.

İl Sağlık Müdürlüğünce, Atatürk Kültür Merkezinde geçekleştirilen panele, Vali Yusuf Mayda, Vali Yardımcısı Meral Uçar, Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Özdener, Sağlık Müdürü Emre Boşnak, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Aziz Ahmet Surel, Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan ve vatandaşlar katıldı.

Moderatörlüğünü Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Anadolu Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayla San'ın yaptığı panelde, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ulusoy, Şiran Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Kaya sunum yaptı.

San, Türkiye'de 859 hemodiyaliz merkezi ve 16 bin civarında cihaz olduğunu, buna karşın 53 bine yakın hasta bulunduğunu söyledi.

Hasta sayısının her geçen yıl artmasına rağmen personel sıkıntısı yaşandığı belirten San, "Böbreklerimizi korumamız gerek. Bunun da altın kuralları var. Egzersiz yapmalıyız, sigara içmemeliyiz, tuzu kesmeliyiz, kan şekerini sürekli takip etmeliyiz, sağlıklı beslenmeliyiz ve yeteri kadar sıvı tüketmeliyiz. En önemlisi de son günlerde moda olan aktarlardan her şeyi alıp içmemeliyiz" dedi.

Prof. Dr. Ulusoy, Türkiye'de böbrek hastalıkları oranının yüzde 15,7 olduğunu ifade ederek, " Türkiye'de 7,5 milyon civarında kronik böbrek hastası var. Son dönem dediğimiz beşinci evredekilerin sayısı ise 70 bin civarında. Son döneme adım adım giren 7,5 milyon hasta var" diye konuştu.

Kronik böbrek hastalığı belirtilerinin silik olması nedeniyle erken teşhisinin çok zor olduğuna dikkati çeken Ulusoy, şöyle devam etti:

"Şeker hastası değilseniz ve gece uykudan uyanıp idrara çıkıyorsanız bu kronik böbrek hastalığının en erken işaretidir. Hem dünyada hem de Türkiye'de hastalık hızla artıyor. Türkiye'de sağlık bütçesinin yüzde 5'i böbrek hastaları için kullanılıyor. Hiçbir diyaliz makinesi böbreğin asli fonksiyonlarını yerine getiremiyor. En etkili tedavi yöntemi böbrek naklidir. Ülkemizde nakil sorunu kadar, bağış sayısının azalması da büyük sorunlardan biridir."

Panel, Vali Mayda'nın konuşmacılara plaket sunmasının ardından sona erdi. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Yerel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Gümüşhane Türkiye ulusoy Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title