Haberler

Diyabetli Hastanın Tıkalı Bacak Damarına Balon Tedavisi

Bacak damarında tıkanıklık olan, ayaklarında yara oluşumu ve yürüyememe şikayetleriyle hastaneye başvuran 56 yaşındaki İbrahim Turan'ın tıkanık damarları ilaçlı balon tedavisiyle açıldı.

Bacak damarında tıkanıklık olan, ayaklarında yara oluşumu ve yürüyememe şikayetleriyle hastaneye başvuran 56 yaşındaki İbrahim Turan'ın tıkanık damarları ilaçlı balon tedavisiyle açıldı.

Medical Park Fatih Hastanesi Kardiyovasküler Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Bayer Çınar, yaptığı açıklamada, periferik arter hastalığının, karın bölgesinden her iki kasık bölgesine giden atardamarlarda ya da kasık bölgesinden diz ve diz altı bölgelere giden damarlarda tıkanıklık anlamına geldiğini, bu duruda bacağa giden kan akımında azalma olduğunu anlattı.

Hastaların en fazla yürüme ile ortaya çıkan baldır ve uyluk ağrısı hissettiğini belirten Çınar, hastalığın ilerleyen dönemlerinde yürüyüşün yanı sıra istirahat ve uyku sırasında bile ağrı ortaya çıkabildiğine değindi.

Çınar, periferik arter hastalığının, sigara kullanımı, şeker hastalığı, ileri yaş gibi nedenlerle çok sık görüldüğüne dikkati çekerek, tedavi edilmeyen hastalarda uzuv kaybı, ampütasyon ve ölüm oranlarının arttığını aktardı.

Prof. Dr. Çınar, hastaların durumuna göre tedavi seçeneklerini "ilaç tedavisi", "egzersiz tedavisi", "damar içi balon ve stent işlemi" ve "cerrahi tedavi" şeklinde sıraladı.

Bacak damarında tıkanıklık olmasının ölüme neden olabildiğini belirten Çınar, "Özellikle ileri yaşta, açık ameliyat olamayacak hastalardaki tıkanıklığı, bacak damarına balon ya da stent yerleştirerek ortadan kaldırabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hastaların kalp-damar hastalıkları bölümlerine başvurmaları gerekiyor"

Bacak damarında tıkanıklık olan 56 yaşındaki İbrahim Turan'ın ayaklarında yara oluşumu ve yürüyememe şikayetleri ile kendilerine başvurduğunu anlatan Çınar, 40 yıldır sigara içen hastanın, diyabete bağlı ayak damarlarında tıkanıklık olduğunu kaydetti.

Hastanın ayağında yaralar oluştuğunu ve kesilme noktasına geldiğini belirten Çınar, hastanın tıkanık damarlarının ilaçlı balonla açıldığını, bakımın ardından yaralarının kapandığını ve yürümesine engel olabilecek sebeplerin ortadan kalktığını vurguladı.

Periferik damar hastalığının minimal invaziv yöntemlerle tedavisinin henüz çok yaygın olmadığına işaret eden Çınar, şu bilgileri verdi:

"Hastaların birçoğu bu hastalıklar için hangi uzmana başvuracağını bilmiyor. Örneğin bacakla ilgili bir problemi olan hasta, ortopedi uzmanına başvuruyor. Ortopedi, minimal invaziv tedavisi uygulayan bir bölüm olmadığından, eğer hastalık ilerlemiş bir seviyede ise hasta uzuv kaybı yaşayabiliyor. Bu sebeple hastaların kalp-damar hastalıkları bölümlerinde minimal invaziv tedavisi uygulayan hekimlere başvurmaları yerinde olacaktır."

Prof. Dr. Bayer Çınar, minimal invaziv yöntemlerin hastalara, hastanede kısa kalış süresi, anestezi gerektirmemesi gibi avantajlar sağladığını ifade ederek, cerrahi ile yapılan tedavilerde hastaların daha uzun yatış ve günlük hayata geri dönüş süresi gözlemlendiğine değindi.

Kaynak: AA / Sağlık

İbrahim Turan Bayer Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title