Haberler

Diyabetli Çocuğun Takibinde Aile ve Öğretmene Görev Düşüyor

Adana’da, “Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla öğretmen ve ailelere yönelik “Tip 1 Diyabet, Spor ve Okul” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Adana'da, "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla öğretmen ve ailelere yönelik "Tip 1 Diyabet, Spor ve Okul" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla Sağlık Yerleşkesi'ndeki seminerde; "Tip 1 Diyabet ile Okul Yaşantısı", "Öğretmenlerden Beklentiler", "Diyabet ile Spor Nasıl Yapılır?", "Diyabet ile Güzel Yaşamın İpuçları" ve "Profesyonel Diyabet" konuları ele alındı.

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Sangün, diyabet takibi için çocuğun becerisinin yanında, aile ve öğretmenin okuldaki desteğinin de çok önemli olduğunu belirtti.

Diyabet takibinde aileleri ve öğretmenleri doktorların sağ kolu olarak gördüklerini ifade eden Sangün, "Tip 1 diyabetli çocuklar mecburen sağlıklı yaşamak zorunda olan ve buna ek olarak günlük insülin enjeksiyonlarını almak durumunda olan bireylerdir. Birkaç temel kurala dikkat ederek her türlü meslek sahibi olabilir, profesyonel spor yapabilir, aile kurabilir ve diyabeti olmayan bir bireyin yaptığı her şeyi yapabilirler. Diyabetin farkında olalım ve çocuklarda da görülebileceğini unutmayalım" dedi.

"İnsülin en iyi dost"

Diyabetin iki çeşidi olduğunu, bunları Tip 1 ve Tip 2 diyabet şeklinde ayırdıklarını ifade eden Doç. Dr. Özlem Sangün, şöyle devam etti:

"Tip 1 diyabet insülin salgısı yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkıyor. Tip 2 diyabet ise çok şişman çocuklarda ve ergenlik döneminde oraya çıkabiliyor ama daha sıklıkla yetişkin insanlarda gözleniyor. Çocuklara diyabetin bir yaşam tarzı olduğunu ve onunla arkadaş olmaları gerektiğini anlatıyoruz. Çocuklarda insülin kullanımı ve diyabet ile ilgili birçok yanlış inanış var. Ancak çocukların gelecekte sağlıklı bir yaşam kurabilmeleri ve iç organların sağlıklı kalabilmesi için insülin en iyi dostumuz. Diyabetle ilgili yeterli bilgiye sahibiz ve kullanabileceğimiz ilaç elimizde. Biz hastalarımızı nasıl tedavi edebileceğimizi biliyoruz. Diyabetli olmak büyük bir şanssızlık gibi algılanıyor fakat aslında durum öyle değil."

Çocukların yüzde 23'ü obez

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ümit Özgür Güler de seminerde, diyabet ile nasıl spor yapılacağı konusunda bilgiler verdi. Tüm dünyada çocukların yüzde 23'ünün obez olduğunu vurgulayan Güler, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın yüzde 13 civarında olduğunu belirtti. Güler, "Tip 1 diyabetli çocukların yüzde 10'u, Tip 2 diyabetli çocukların ise büyük çoğunluğu obez durumda" dedi.

Tip 1 diyabet hastaları için sporun çok faydalı olduğuna işaret eden Dr. Ümit Özgür Güler, "Spor, hastaların fiziksel olarak fit kalmalarını sağlıyor, kendilerine olan güvenlerini artırıyor, kalp fonksiyonlarını düzenliyor, insülin ve kullanılacak ilaçların ihtiyacını azaltıyor" diye konuştu.

İkinci oturumda ise Çocuk Psikiyatristi Uzman Dr. Özlem Kütük "Diyabet ile Güzel Yaşamın İpuçları", Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erim Erdem de "Profesyonel Diyabet" konularında sunum yaptı.

Seminere; Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Fuat Yapar, doktorlar, öğretmenler ve aileler katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Diyabet Günü Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title