Haberler

Disk Başkanı Çelebi: "12 Eylül Ruhuyla Hazırlanan Anayasa'ya Kararlılıkla 'Hayır'lı Oyu Kullanacağız"

Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül'de Referanduma Sunulacak Anayasa Değişikliğinin 12 Eylül Ruhuyla Hazırlandığını Belirterek, Bu Nedenle Disk Üyelerinin, "12 Eylül Anayasası'na Meşruiyet Kazandırma" Anlamına Gelen Bu Referandumda, Kendileri İçin En "Hayır'lı" Oyu Kararlılıkla Vereceklerini Açıkladı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül'de referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinin 12 Eylül ruhuyla hazırlandığını belirterek, bu nedenle DİSK üyelerinin, "12 Eylül Anayasası'na meşruiyet kazandırma" anlamına gelen bu referandumda, kendileri için en "HAYIR'LI" oyu kararlılıkla vereceklerini açıkladı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin denetiminden geçmiş ve referanduma sunulan değişiklik metninin sakıncaları ve eleştirileri ortadan kaldırmadığı gibi, daha da ağırlaştırdığını savunarak, 12 Eylül Anayasası'nın en çok eleştirilen yönlerinden birisinin yürütmenin yargı üzerindeki etkinliğinin modern demokrasilere ve hukuk devletlerine göre çok fazla olduğunu belirtti. DİSK Başkanı Çelebi, sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerinin neredeyse dörtte birini doğrudan ataması, YÖK gibi tartışmalı ve tamamen iktidarın etkisi altına girmiş bulunan kurumların 3 üye seçmesi, TBMM'nin basit oy çoğunluğu ile 3 üye seçmesi AYM'ni tamamen yürütmenin ve siyasi iktidarın kontrolüne, güdümüne sokacak bir düzenlemedir. Bunun Anayasa'nın kuvvetler aykırılığı ile hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı açıktır."

-"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ AKP'NİN SİYASİ İHTİYAÇLARI BAZ ALINARAK YAPILDI"-

DİSK Başkanı Çelebi, Anayasa değişikliğinde toplumsal mutabakat değil AKP'nin siyasi ihtiyaçları baz alınarak yapıldığını savundu. Çelebi, Anayasanın, toplumun örgütlü ve örgütsüz tüm kesimlerinin, sürecin her aşamasında etkin katılımına olanak veren demokratik bir yöntemle hazırlanması gerektiğini belirterek, ortak beklenti ve özlemleri en geniş biçimde karşılayan, gelecekteki siyasal ve sosyal barışı sağlam temeller üzerine oturtmayı amaçlayan, olabilen en geniş uzlaşmanın ürünü niteliği taşıyan, ilerleme ve gelişmelere açık bir belge olması gerektiğini vurguladı.

-"SENDİKAL HAKLARLA İLGİLİ MADDELER SORUNLU VE ÇELİŞKİLİ"-

Anayasa değişikliğinde, sendikal haklar için öngörülen değişikliklerin sorunlu ve çelişkili olduğunu ifade eden DİSK Başkanı Çelebi, referanduma sunulacak Anayasa'da aynı işkolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz hükmünün kaldırıldığını ancak emeklilerin, gençlerin, işsizlerin, ev kadınlarının, çiftçilerin de sendika kurmasına, sendikaya üye olmasına olanak sağlayacak bir değişiklik yapılmamasının çelişik ve sorunlu bir durum olduğuna dikkat çekti. Çelebi, AKP'nin Emekli-Sen, Genç-Sen ve Çiftçi-Sen'e karşı kapatma davaları açtığını ve bu davaları kararlı bir şekilde takip edenin iktidarın İçişleri Bakanlığı olduğunu kaydetti.

-"PAKET MUTLAK GREV YASAĞI GETİRİYOR"-

DİSK Başkanı Çelebi, kamu çalışanlarına sözde toplu sözleşme hakkı tanındığını ancak Anayasanın 90. maddesi, ILO sözleşmelerine (87 ve 98), Avrupa Sosyal Şartı'nın zaten kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkını kabul ettiğini belirterek, grev hakkı olmadan toplu sözleşme hakkının hiçbir anlam ifade etmeyeceğini vurguladı. DİSK Başkanı Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa'nın 54. maddesinin birinci fıkrasında, grev hakkının toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ile sınırlı tutulması, yasa koyucunun hak grevi, genel grev, dayanışma grevi vb. hakları düzenlemesinin önünde engel oluşturabilecek nitelikte bir sınırlamadır. Değişiklik, grev yasaklarını kaldırmamış, genel grev ve dayanışma grevi hakkı getirmemiş, tersine kamu çalışanları için mutlak grev yasağı getirmiştir. Diğer taraftan ise, Anayasa'nın 82. Maddesi (sendika yöneticilerinin görevleri ile birlikte milletvekili seçilememeleri) aynen muhafaza edilerek, sendikaların etkin siyaset yapmalarının önündeki engeller olduğu gibi korunmaktadır."

-"YETMEZ AMA EVET DİYENLER 'HAYIR'CI SAFLARDA BULANIKLIK YARATIYOR"-

Çelebi, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası bütünüyle değiştirilmesi gerektiğini belirterek, AKP'nin hazırladığı Anayasa değişiklikleri konusunda "Yetmez ama evet" diyenlerin, "Hayır'cı" saflarda bir bulanıklık yaratmaya dönük olduğunu kaydetti. DİSK Başkanı Çelebi, referanduma sunulacak belgenin diğer sakıncalı bir yanının değişikliklerin bir bütün olarak oylamaya sunulması olduğunu belirterek, birbiriyle konu ilişkisi ve bütünlüğü olmayan, her birine farklı yanıt verilmesi gereken 26 maddenin tek bir yanıta indirgenmesinin tümüyle yanlış olduğunu ileri sürdü. DİSK 12 Eylül Anayasası'nın ortadan kaldırılarak özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik ve sosyal yeni bir Anayasa'nın hazırlanması için AİHM'de dava açtıklarını ve 12 Eylül'ün yıldönümlerinde kampanyalar düzenlediklerini hatırlattı. Çelebi bu nedenlelerle DİSK üyelerinin, "12 Eylül Anayasası'na" meşruiyet kazandırma anlamına gelen bu referandumda, kendileri için en "Hayır'lı" oyu kararlılıkla vereceklerini sözlerine ekledi.(ANKA)

(ME/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title