Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

1)MAHALLELİ İLE KAVGA EDEN SURİYELİLER TAHLİYE EDİLİYORMERSİN'in merkez Akdeniz İlçesi'nde alacak verecek meselesi yüzünden mahalleli ile Suriyeliler arasında çıkan kavganın ardından, sığınmacılar mahalleden tahliye edilmeye başlandı.

1)MAHALLELİ İLE KAVGA EDEN SURİYELİLER TAHLİYE EDİLİYOR

MERSİN'in merkez Akdeniz İlçesi'nde alacak verecek meselesi yüzünden mahalleli ile Suriyeliler arasında çıkan kavganın ardından, sığınmacılar mahalleden tahliye edilmeye başlandı. Yaklaşık 2 bin Suriyelinin tahliyesi bekleniyor. Merkez Akdeniz İlçesi Adanalıoğlu Mahallesi'nde, tarım işçisi olarak çalışan bir grup Suriyeli ile mahalleli arasında dün akşam alacak verecek konusundan tartışma yaşandı. İki grup arasındaki tartışma kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüştü. Olaya dahil olan mahalleli ve diğer Suriyeliler arasında yaşanan taşlı sopalı kavgada, 1 Suriyeli yaralanırken, sığınmacıların saldırdığı bir aracın camları kırıldı. Kavga sırasında silah sesleri de duyulurken, mahalleye çok sayıda polis, TOMA ve zırhlı araç sevk edildi. Akdeniz Kaymakamı Hamdi Bilge Aktaş ile İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne de olay yerine gelerek grupları sakinleştirip dağılmalarını sağladı.

2 BİN SURİYELİ TAHLİYE EDİLİYOR

Bölgede polis, Suriyeliler ile mahalle sakinlerinin tekrar karşı karşıya gelmemesi için bölgede zırhlı araçlarla geniş çaplı önlem alırken, Mersin Valiliği tarafından sığınmacıların tahliyesine karar verildi. Bu gelişme üzerine polisin gözetiminde tahliye işlemlerine başlandı. Bölgede yaşayan yaklaşık 2 bin Suriyeli, çadırlarını sökerken eşyalarını da getirilen kamyonlara yükledi. Büyükşehir Belediyesi de mülteciler için yemek dağıttı. Tahliye edilen Suriyeli Fatma Halef, "Bizi buradan götürüyorlar ama nereye götürdüklerini söylemediler. Beni hiçbir yere götürmesinler. Burada kalıp çocuğumu hastaneye götüreyim, tedavi ettireyim. Biz zaten üzüldük, perişan olduk. Buradan gidersek daha da üzülürüz. Gitmek istemiyoruz"diye konuştu. MUHTAR: MAHALLEDE HİÇ OLAY ÇIKMAZDI Gerginliğin devam ettiği Adanalıoğlu Mahalle Muhtarı Cengiz Demir, "Daha önce hiç olay olmayan mahallemizde her gün hırsızlık gibi olaylar yaşanmaya başladı. Suriyeliler geldi geleli böyle. Yaklaşık 2 bin nüfus oldular. Kavganın baş sebeplerinden birisi de budur. Artık eşlerimiz semt pazarına giderken Suriyeliler laf atmaya başladı. Biz gençlerimizi kontrol altında tutmaya çalışıyorduk ama her gün böyle haberler gelince sabır doldu. Siz Suriyelilerin başka yere tahliye edilmesini istiyoruz. Tahliye sonrasında daha iyi ve huzurlu olunacağını düşünüyorum. Çünkü çocuklarımızı okuldan gelirken yolda karşılar hale gelmiştik"dedi. Suriyelilerin nereye götürüldüğü açıklanmazken, kavgada yaralanan 1 sığınmacı ise ayakta tedavi edildi. Kavgaya ile ilgili soruşturmanın ise devam ettiği kaydedildi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Polisler çadırın yanında beklerken

Suriyelilerin taşınması

Kadınlar çadırdaki eşyalarını toplayıp taşırken

Kamyonlara yüklenirken

Polis araçları yolda beklerken

Çadırlarının yanında oturan çocuklar

Bebek yerde yatarken

Eşyalar kamyona yüklenirken

Kadınlar eşyalarını toplayıp sırtında taşırken

Mahalle muhtarı ile röp

Suriyeliler toplu halde eşyalarını alıp götürürken

Buzdolabını götürürken

Bayanlar yemek yerken

Genel ve detaylar

Süre: 06.49 Boyut: 764.51

Haber: İbrahim MAŞE-Kamera: Mustafa İNSAN/MERSİN

======================================================

2)KOLOMBİYALI HIRSIZLAR, POLİSTEN KAÇAMADI

KONYA'da otomobilden 140 bin lira çalan ve polis tarafından yakalanan Kolombiya uyruklu 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Şüphelilerin çaldıkları paradan geriye kalan 70 bin lirası ele geçirildi.

Sanayide esnaf olan Nazım Atakan, geçen 4 Nisan günü Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nde evinin satışını yapıp, satıştan elde ettiği 140 bin lirayı kullandığı otomobilin koltuğunun altına saklayıp, eczaneden ilaç almaya gitti. Atakan, döndüğünde park halindeki otomobilinin kilitli olan kapısının açık olduğunu ve koltuğun altındaki paraların da çalındığını fark etti. Atakan'ın şikayetinin ardından Konya Emniyet Müdürlüğü, Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden, eczaneye kadar olan yaklaşık 5 kilometrelik güzergahtaki MOBESE kamera kayıtlarını tek tek inceledi. Yapılan incelemede Nazım Atakan yönetimindeki 50 AG 974 plakalı otomobili, bir otomobil tarafından takip edildiğini belirledi. Takip eden otomobilin plakasını araştıran polis, otomobilin Nevşehir'den kiralandığını saptadı. Ardından araçtaki uydu takip sistemi sayesinde otomobil merkez Selçuklu İlçesi Yazır Mahallesi'nde terk edilmiş olarak bulundu.

HIRSIZLAR KOLOMBİYALI ÇIKTI

Araştırmasını derinleştiren polis, otomobilin Kolombiya uyruklu 2 kişi tarafından kiralandığını saptadı. Bunun üzerine Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali ve garda yaptığı incelemede, Kolombiya uyruklu kimsenin bilet almadığını belirledi. Bu kez polis, kentteki otel ve pansiyon kayıtlarını inceledi. Bu incelemede de bir ize rastlanmadı. Olayın peşini bırakmayan polis, araştırmasını otomobilin terk edildiği mahalledeki günlük ve aylık olarak kiralanan stüdyo tipi evlerde kalan kişiler üzerine yoğunlaştırdı. Polis, geçen 16 Nisan günü Yazır Mahallesi Sayılan Sokak'taki stüdyo tipi bir sitede inceleme yaparken, 2 kişinin kendilerini fark edip koşarak kaldıkları eve girdiklerini fark etti. 2 kişini kaldığı eve baskın yapan polis, Kolombiya uyruklu 51 yaşındaki Armando Noriega Anaya ile 45 yaşındaki Pedro Orlando Vargas Sanchez'i yakaladı. Şüphelilerin üst aramalarında çaldıkları paradan geriye kalan 70 bin lira ele geçirildi. Paranın geri kalanını harcadıklarını söyledikleri öğrenildi.

ŞÜPHELİLERDEN BİRİ İNŞAAT MÜHENDİSİ

Gözaltına alınan şüphelilerin yapılan sorgulamasında Namık Atakan'ı, Tapu Kadastro Müdürlüğü'nden itibaren takip ettiklerini, merkezi kilit sisteminin sinyalini etkisiz hale getirdiklerini ve otomobildeki parayı aldıklarını itiraf ettiği öğrenildi. Şüphelilerden Armando Noriega Anaya'nın inşaat mühendisi olduğu, Nevşehir'den otomobil kiralayarak 25 Mart'ta Konya'ya gelip, 5 ayrı stüdyo dairede kaldıkları belirlendi. 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü

----------------------

Şüphelilerin sağlık kontrolüne getirilmesi

Sağlık kontrolünden çıkartılması

Haber- Kamera: Hasan DÖNMEZ KONYA

===============================

3)AYNI SOKAKTA MEYDANA GELEN KAZALAR NEDENİYLE SANAYİ ESNAFI TEDİRGİN

KONYA'da HorozluHan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki aynı sokakta aynı kavşakta sürekli trafik kazalarının meydana gelmesi esnafları tedirgin etti. Esnaflar, kavşakta önlem alınması dile getirirken, kaza anları ise güvenlik kameralarına yansıdı.

Merkez Karatay İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi'nde bulunan Horozlu Han Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Mahmut Sami Caddesi ile 10560'nolu sokağın kesiştiği kontrolsüz kavşakta çoğunluğu maddi hasarlı sık sık trafik kazaları meydana geliyor. Kazalar nedeniyle tedirgin olduklarını ve önlem alınmasını isteyen esnaflardan Mümin Tuğrul, "Burada belediye önlem almadığı için oluşan kazalardan oldukça şikayetçiyiz. Burada oluşan kazalar esnaf arkadaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye atıyor. Araçlar buradan çok hızlı geçiyorlar. Kasis veya hız levhası yapılmasını istiyoruz. Esnaflar olarak gerekli yerlere de müracaatta bulunduk, ancak şu ana kadar sonuç alamadık. En son bir hafta içinde üst üste üç defa kaza oldu. Bu kazalarda çok şükür kimsenin canı acımadı. Ama can kaybı olmaması için önlem alınmalı."dedi.

Kavşakta son dönemlerde meydana gelen 3 ayrı kaza ise bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Görüntü Dökümü

-------------------

Kaza yapan araçların güvenlik kamera kaydı

Kavşaktan detay

Röportaj

Haber- Kamera: Hasan DÖNMEZ KONYA

========================================

4)FETÖ SANIĞI: NAMAZ KILDIĞIM İÇİN FİŞLENDİM

BURDUR'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yargılanan eski polis memuru M.A. duruşmadaki ifadesinde, "İlk defa emniyette ve savcılıkta duydum. Adli ve idari hiçbir ceza almadım. Namaz kıldığım için fişlendim" dedi. Mahkeme başkanının "Seni kim fişledi" sorusuna ise M.A. "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

Burdur'da devam eden FETÖ/PDY duruşmalarında bugün 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla tutuklu eski komiser yardımcısı S.K., tutuklu eski polis memuru M.A. ile tutuklu emekli polis memuru A.M. hakim karşısına çıktı. Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'nde Mehmet Ali Yüce başkanlığındaki heyete ifade veren M.A. 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlamasını kabul etmediğini belirtti. M.A., "Ne FETÖ ne de başka bir terör örgütüne üye oldum, hiçbir irtibatım olmadı" dedi. FETÖ'nün emniyet yapılanmasından haberi olmadığını savunan M.A., çocuklarını devlet okullarında sınıflar kalabalık olduğu için özel okula gönderdiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ali Yüce'nin "Bu okulun FETÖ'ye ait olduğunu biliyor muydun" sorusuna ise M.A. "Biliyordum" diye cevap verdi.

'HİÇBİR CEZA ALMADIM'

ByLock programı indirmediğini ve kullanmadığını öne süren M.A., "İlk defa emniyette ve savcılıkta duydum. Adli ve idari hiçbir ceza almadım. Namaz kıldığım için fişlendim" dedi. Mahkeme başkanının "Seni kim fişledi" sorusuna ise M.A. "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

'YANLIŞ BİR İŞİN PEŞİNDE OLMADIM'

Eski komiser yardımcısı S.K., FETÖ üyesi olmadığını, kanunlar çerçevesinde şeref ve namusuyla adli ve idari soruşturma geçirmeden görev yaptığını söyledi. FETÖ'ye sempatisi ve irtibatı olmadığını anlatan S.K., eğitimi iyi olduğu için çocuğunu özel okula gönderdiğini belirtti. Bank Asya'daki 5 hesabının sorulması üzerine S.K., "5 hesabım var mı, yok mu bilmiyorum. Dini inancım gereği faizsiz banka olduğu için para yatırdım. 17-25'ten sonra kapattım" dedi. ByLock indirmediğini ve kullanmadığını savunan S.K., "Hiçbir şekilde yanlış bir işin peşinde olmadım. Bir muhtarın verdiği listede adım olduğu için tutukluyum" diye konuştu.

'BYLOCK NEDİR DUYMADIM'

Emekli polis memuru A.M. de FETÖ'ye ait derneğe maddi yardım yaptığı sorusunu, "Yardımsever bir insanım. Camiye de yardım ederim" diye cevapladı. A.M., ByLock kullanmadığı belirterek, "Ömrümde ByLock nedir duymadım. Oğlumun kullandığı telefonda çıktı. Terör örgütü üyeliğini hazmedemiyorum. FETÖ ile hiçbir bağlantım olmadı" dedi.

Mahkeme heyeti A.M.'yi yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol kararıyla serbest bıraktı. S.K. ve M.A.'nın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Görüntü  Dökümü

--------------------------------

Cezaevi aracının gelişi

Tutukluların inişi

Adliyeye girmeleri

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR,

===============================================

5)YOLUN KARŞISINA GEÇERKEN KAMYONET ÇARPTI

ANTALYA'da araç trafiğinin yoğun olduğu çevre yolunda, karşıya geçmek isteyen 51 yaşındaki Ali Hakikat, kamyonetin çarpması sonucu ağır yaralandı.

Kaza, dün saat 16.00 sıralarında Muratpaşa İlçesi, Gazi Bulvarı'nda meydana geldi. Araç trafiğinin yoğun olduğu bulvarın karşısına geçmek isteyen Ali Hakikat'e, ailesi ile birlikte hastaneden dönen Hüseyin Gün yönetimindeki 07 JC 560 plakalı kamyonet çarptı. Kan içinde kalan Hakikat'e ilk müdahaleyi, yoldan geçen polis ekipleri yapıp ambulans çağırdı. Bacağında kırıklar bulunan ve başından darbe alan Hakikat, ambulansla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı.

Kaza sonrası polis tarafından gözaltına alınan Hüseyin Gün çok üzgün olduğunu belirterek, "Çarpmamak için çok uğraş verdim, ancak yapamadım" dedi. Ailesiyle hastaneden geldiğini belirten Gün, "Akan trafiğin içinden karşıya geçmeye çalıştığını gördüm. Frene basmama rağmen kurtaramadım. Daha fazla frene bassam biz takla atacaktık" dedi.

Görüntü DÖkümü

----------------------------

Sağlık ekiplerinin yaralıya müdahalesi

Yaralının ayakkabısının görüntüsü

Yaralının sedye ile ambulansa taşınması

Kazaya karışan sürücünün görüntüsü

RÖP: Hüseyin Gün ( Araç sürücüsü )

Kazaya karışan aracın görüntüsü

Ambulansın hastaneye gidişi

Haber: Bülent TATOĞULLARI-Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA

====================================

6)OTOMOBİLDE UYUŞTURUCUYA 1 TUTUKLAMA

ADIYAMAN'da, şüphe üzerinde durdurulan otomobilin hava filtresinin içinden 494 uyuşturucu hap çıktı, 1 kişi tutuklandı.

Asayiş Şube ekipleri tarafından yapılan yol uygulamasında şüphe üzerine durdurulan 35 HS 088 plakalı otomobilde yapılan aramada hava filtresinin içerisine gizlenmiş 494 uyuşturucu hap ile esrar ele geçirildi. Uyuşturucuya el koyan ekipler, otomobilde bulunan Hacı Ali A., Nevzar E. ve Mehmet Serkan A.'yı gözaltına aldı. Emniyetteki sorgulamaları tamamlanan 3 kişi adliyeye sevk edildi. Hacı Ali A. ve Nevzar E., serbest bırakılırken Mehmet Serkan A., tutuklanarak cezaevine konuldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

Otomobil

Hava filtresin kapağı açılması

Uyuşturucu haplar

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: ADIYAMAN-DHA)

=======================================

7)11 YAŞINDAKİ OĞLUNA HIRSIZLIK YAPTIRAN ANNE, YAKALANDI

KAYSERİ'de, bir annenin 11 yaşındaki oğluna işyerinde bulunan yazarkasadaki paraları çaldırma anı güvenlik kameralarına yakalandı. Anne Z.U. Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Olay geçtiğimiz Pazar günü öğlen saat 12.35'de Melikgazi ilçesi Güllük Mahallesi Boyluca Sokakta bulunan bir giyim mağazasında yaşandı. Güvenlik kameralarına da yansıyan görüntülerde anne Z.U. (56) ile oğlu L.U. kıyafetlere bakacağı bahanesiyle mağazaya girdi. Mağaza görevlilerinin başka müşterilerle ilgilenmesini fırsat bilen anne Z.U. oğluna içinde 160 lira olan yazarkasayı alması için işaret yaptı. Bunun üzerine küçük çocuk yazarkasayı alarak annesine verdi. Anne Z.U. yazarkasayı elindeki çantaya koyarak, oğluyla birlikte kayıplara karıştı. Mağaza yetkileri yazarkasanın yerinde olmadığını görünce polisi arayarak ihbarda bulundu. Olay yerine gelen Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri güvenlik kamera görüntülerini inceledikten sonra olaylın zanlısını bulmak için çalışma başlattı. Ekipler çalışma sonucu anne Z.U.'yu kısa sürede yakalayarak gözaltına aldı. 11 yaşındaki L.U. ise bilgisine başvurulmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltına alınan zanlının başka bir hırsızlık suçundan dolayı elektronik kelepçe taktığı öğrenildi. Olayın zanlısı anne Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevkedildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Zanlı annenin emniyetten çıkışı

-Güvenlik kamera görüntüleri

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN /KAYSERİ DHA)

===========================================

8)FETHİYE'DEN VANLI ÖĞRENCİLERE OYUN PARKI VE OYUNCAK

FETHİYE'de perşembe günleri kermes kuran Fethiye Evi Gönüllüleri, Van'a yardım elini uzattı. Tek gelirleri bu kermes olan Fethiye Evi Gönüllüleri, Van'daki Sebahattin Gündüz Anaokulu öğrencilerine oyun parkı ve oyuncak gönderdi.

Fethiyeli olan ve yaklaşık 1 yıldır Van'da Sebahattin Gündüz Anaokulu'nda öğretmenlik yapan anaokulu öğretmeni Funda Günden, öğrencilerin oyun parkı ve oyuncak ihtiyacı olduğunu belirleyerek, Fethiye Evi Gönüllüleri ile iletişime geçti. Funda öğretmen gönüllülere, öğrencilerin kış aylarında dışarıda oyun oynama şansı olmadığını ve bu nedenle kapalı alanda oyun parkı ve oyuncaklara ihtiyaç olduğunu iletti. Bunun üzerine tek gelirleri perşembe günleri kurulan kermes olan Fethiye Evi Gönüllüleri, Funda öğretmenin bu isteğine sessiz kalmadı. Gönüllüler, geçtiğimiz perşembe günü düzenledikleri kermesin geliriyle öğrencilere oyun parkı ve oyuncak aldı. Alınan oyun parkı ve oyuncaklar kargo yoluyla Van'a gönderildi. Van'da malzemeleri teslim alan Funda öğretmen hemen kolları sıvayarak anaokulunun oyun alanına parkı kurup gelen oyuncakları da çocuklara dağıttı.

FETHİYE İLE VAN ARASINDA GÖNÜL BAĞI KURULDU

Yaklaşık 1 yıldır Van'da görev yaptığını söyleyen Funda Günden, anaokulunda öğrencilerle gelen oyun parkı ve oyuncaklarla güzel vakit geçirdiklerini belirtti. Günden, ŞÖYLE DEDİ: "Hava şartlarının sert olması nedeniyle çocuklarımızın dışarıda oyun oynama şansları çok fazla yoktu. Kış boyunca kapalı alanda kalıyorlar. Ortak oyun alanlarında da yeterli oyuncakları yoktu. Bende Fethiye'deki dostlarım olan Fethiye Evi Gönüllüleri ile irtibata geçtim. Buradaki ihtiyaçları kendilerine ilettim. Kendileri de çok mutlu oldular. Tüm masrafları kendileri karşıladı ve ortak alanımıza oyun parkları, çocuklara sınıf oyuncakları, şapkalar ve hediyeler gönderdiler. Fethiye'den Van'a böyle bir gönül bağı kurulduğu için çok mutluyum."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Öğrencilerin oyuncaklarla oynaması

-Funda Günden öğretmenin öğrecilere oyun oynatması

-Öğrencilerin oyun parkında oynaması

-Funda Günden öğretmen ile ropörtaj

-Detaylar

HaberKamera: Orhan AŞAN/VAN, -

===========================================

9)TARİHİ GÖKMEDRESE'NİN İHATA DUVARLARI YIKILIYOR

SİVAS'ta 2009 yılında tarihi Gökmedrese'nin etrafını kapatmak için yapılan yaklaşık 2 metre uzunluğundaki ihata duvarları, daha alçak duvarlar yapılmak üzere yıkılmaya başladı.

Anadolu Selçuklu Sultanı 4'üncü Kılıçarslan'ın oğlu 3'üncü Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Sahip Ata Ali Hüseyin tarafından 1271 yılında Sivas'a yaptırılan Gökmedrese'ye 2009 yılında yapılan yaklaşık 2 metre uzunluğundaki ihata duvarlarının yıkılmasına karar verildi. Gökmedrese'ye gelerek restore çalışmalarını inceleyen Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yatırım ve Emlak Dairesi Başkanı Ali Veral ve Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, ihata duvarlarının kesilerek yıkılması için butona basarak çalışmaları başlattı.

Sivas'taki birçok tarihi eseri incelediklerini belirten Ersoy, "Taşhan'ı ve Subaşı Hanı'nı dolaştık. Şimdi de Gökmedrese'deyiz. Buranın ihata duvarlarının kesimini en kısa sürede bitireceğiz. 2017 yılının sonunda Gökmedrese'nin kabasını bitirip, ince işlerine gireceğiz. ve en kısa zamanda da ince işlerini bitirip Sivas halkının hizmetine sunacağız. Gökmedrese bizim için çok önemli eserlerden bir tanesi. Burada tabi çevre düzenlemesi ve ihata davurlarıyla ilgili yapılacak çok iş var. İnşallah bunları en kısa zamanda tamamlayıp vatandaşın hizmetine sunmuş olacağız" dedi. Ersoy, yıkılan duvarların daha önce neden yapıldığıyla ilgili yöneltilen soruya ise, "Duvarların yapılmasıyla ilgili daha önce yönetim tarafından bir karar alınmış olabilir o mesele değil. Mesele Gökmedrese'nin eski haline kavuşturulması, duvarlarıyla birlikte çevre düzenlemesinin yapılması ve kuruldan geçen projenin uygulanması" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Gökmedrese'nin görüntüleri

-İhata duvarlarının yıkımına başlanması

-Burhan Ersoy'un açıklamaları

Haber-Kamera: Gökhan CEYLAN/SİVAS,

=================================

10)ŞANLIURFA'DA YÖRESEL YEMEKLER SERGİLENDİ

ŞANLIURFA'da, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında kentin yöresel yemekleri sergilendi.

Turizm haftası etkinlikleri kapsamında Şanlıurfa Müzesinde kentin yöresel yemekleri sergilendi. Müzedeki yemek sergisini Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, eşi Pervin Tuna, ile çok sayıda davetli katıldı. Semsek, borani, ağzı açık, ağzı yumuk, kelle tirit ve birçok tatlı çeşidinin sergilendiği yemek fuarında hazırlanan yemekler bir saatte tükendi. Yöresel yemeklerin kentin kültürel zenginlikleri olduğunu, Adana ve Gaziantep'in yemek kültürünü Şanlıurfa'dan aldığını ifade eden Vali Tuna, şunları söyledi.

"İlk defa Şanlıurfa mutfağını ilçeleriyle beraber komple bir arada görme imkanına kavuştuk. Zengin mutfak olmanın karşılığı biraz zahmet gerektiriyor. Şanlıurfa'ya ve yöreye mahsus yemekler yaşatılıyor. Kaybolmaya yüz tutan yemeklerde var. Günümüzde birçok zahmetinden dolayı hanımların bazı yemekleri yapmadıkları biliniyor ve bu yemeklerin unutulmaması ve turizmle ilgili olarak turizm alanlarında yaşatılması önemlidir. Mesleki yeterliliğe sahip kişilerin bu sektör ve bu işten geçim sağlaması potansiyeli çok yüksektir. Gastronami turizmi kapsamında biz şu an turizm master planları çalışmaları içerisinde bunu da değerlendiriyoruz. Göçlerle başka yerlerden gelen insanlar buraya kendi kültürlerini de getiriyorlar. Anadolu'nun her tarafı göçlerle büyümüş, gelişmiş ve kalkınmıştır. Herkes kendi kültüründen bir şey getirmiştir. Yoksa tek bir hak olsaydı ve kültür olsaydı ne mutfak gelişirdi ne de başka örf ve adetler gelişirdi. Adana'nın sahip olduğu mutfak kültürü, Gaziantep'in geliştirdiği ve sahip olduğu mutfak kültürü temellerini Şanlıurfa'dan almış ve bu aslında belli ve biliniyor.ö

Görüntü Dökümü:

----------------------

Yemeklerin sergilenmesi

Vali Tuna'nın yemek stantlarını gezmesi

Yemeklerin dağıtılması

Vali Tuna ile röportaj

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 342 MB

====================================================

11)ŞANLIURFA'DA YÖRESEL YEMEKLER SERGİLENDİ

ŞANLIURFA'da, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında kentin yöresel yemekleri sergilendi.

Turizm haftası etkinlikleri kapsamında Şanlıurfa Müzesinde kentin yöresel yemekleri sergilendi. Müzedeki yemek sergisini Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, eşi Pervin Tuna, ile çok sayıda davetli katıldı. Semsek, borani, ağzı açık, ağzı yumuk, kelle tirit ve birçok tatlı çeşidinin sergilendiği yemek fuarında hazırlanan yemekler bir saatte tükendi. Yöresel yemeklerin kentin kültürel zenginlikleri olduğunu, Adana ve Gaziantep'in yemek kültürünü Şanlıurfa'dan aldığını ifade eden Vali Tuna, şunları söyledi.

"İlk defa Şanlıurfa mutfağını ilçeleriyle beraber komple bir arada görme imkanına kavuştuk. Zengin mutfak olmanın karşılığı biraz zahmet gerektiriyor. Şanlıurfa'ya ve yöreye mahsus yemekler yaşatılıyor. Kaybolmaya yüz tutan yemeklerde var. Günümüzde birçok zahmetinden dolayı hanımların bazı yemekleri yapmadıkları biliniyor ve bu yemeklerin unutulmaması ve turizmle ilgili olarak turizm alanlarında yaşatılması önemlidir. Mesleki yeterliliğe sahip kişilerin bu sektör ve bu işten geçim sağlaması potansiyeli çok yüksektir. Gastronami turizmi kapsamında biz şu an turizm master planları çalışmaları içerisinde bunu da değerlendiriyoruz. Göçlerle başka yerlerden gelen insanlar buraya kendi kültürlerini de getiriyorlar. Anadolu'nun her tarafı göçlerle büyümüş, gelişmiş ve kalkınmıştır. Herkes kendi kültüründen bir şey getirmiştir. Yoksa tek bir hak olsaydı ve kültür olsaydı ne mutfak gelişirdi ne de başka örf ve adetler gelişirdi. Adana'nın sahip olduğu mutfak kültürü, Gaziantep'in geliştirdiği ve sahip olduğu mutfak kültürü temellerini Şanlıurfa'dan almış ve bu aslında belli ve biliniyor."

Görüntü Dökümü:

----------------------

Yemeklerin sergilenmesi

Vali Tuna'nın yemek stantlarını gezmesi

Yemeklerin dağıtılması

Vali Tuna ile röportaj

Genel ve detay görüntüler

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 342 MB

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güngör Azim Tuna Şanlıurfa Fethiye Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title