Haberler

Devlet Hazine Davalarında Elini Güçlendirecek

Devlet, Bir Yandan Hazine, Bir Yandan Uluslararası Davalarda, "Lehte Çözüme Dönük Çalışmalarını" Sürdürürken, Hazine Davalarında Elini Güçlendirmek İçin de Mevzuatı Yeniden Yapılandıracak.

Devlet, bir yandan Hazine, bir yandan uluslararası davalarda, "lehte çözüme dönük çalışmalarını" sürdürürken, Hazine davalarında elini güçlendirmek için de mevzuatı yeniden yapılandıracak.

Buna göre, Başbakanlığa sunulan Devlet Davalarının Takip Usulleri Hakkında Kanun Tasarısının yasalaşmasıyla, gelecek dönemde Hazine davalarının sayısında azalma, dava kazanma oranında da artma hedefleniyor.

Taslak halindeki düzenlemeyle, "Devlet hukuk hizmetlerinin ulusal ve uluslararası boyutta yoğunluk ve çeşitlilik kazanmasından kaynaklanan ihtiyaca cevap verme, bu hizmetlerin adil, süratli, etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesini sağlama, idare yararı görüldüğü takdirde yargıya intikal etmiş uyuşmazlıkların yanı sıra, doğacak ihtilafların daha başlangıçta henüz yargıya intikal etmeden tarafların menfaatlerini koruyucu hak ve adalet kurallarına uygun bir çözüme kavuşturulmasına imkan verme" amaçlanıyor.

Taslak, bu çerçevede, sorunların yerinden çözümünü gerçekleştirmek üzere, taşra teşkilatına verilen görev, yetki ve sorumluluklarda, hukuk hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasların yeniden düzenlenmesini de öngörüyor.

-HAZİNE AVUKATLIĞI-

Düzenleme ile ayrıca Hazine avukatlığının kariyer mesleği haline getirilmesi amaçlanıyor. Bu sayede Hazine avukatlığının, özellikle yabancı dil bilen ve hatta yabancı hukuk sistemleri hakkında bilgi sahibi olan dinamik ve genç hukukçuların tercih edeceği bir meslek haline getirilmesi ve iyi bir kaliteye ulaştırılması hedefleniyor.

Hukuk davalarının büyük bir bölümü kadastro tespitleri ve tapu ihtilaflarından oluşuyor. Vatandaşla devleti karşı karşıya getiren getiren diğer hukuk davalarının arasında da iş davaları, men-i müdahale ve yıkım davaları, kamulaştırma bedelinin artırılması, ihale bedeli, kira tespiti ve tahliye ortaklığın giderilmesi, miras reddi, ve tapuda kayıt düzeltme davaları yer alıyor.

-541 BİN HAZİNE DAVASI-

Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünün verilerine göre, geçen yıl Hazine avukatları tarafından derdest (devam eden) 540 bin 638 dava takip edildi.

Bu davalardan 373 bin 385'i Hazine, 167 bin 253'ü ise vatandaşlar tarafından açıldı. 2008'de Hazine'nin taraf olduğu davalardan 78 bin 668'i karara bağlanırken, bu davalardan 47 bin 495'i Hazine lehine, 31 bin 173'ü Hazine aleyhine sonuçlandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in verdiği bilgiye göre de, bu yıl 3 bin 385 hukuki mütalaa verilirken, takip edilen derdest dava sayısı da 546 bin 235'e ulaştı.

Geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de (AHİM) 924 başvuru yapıldı. AHİM'e 2007 yılında 808 başvuru yapıldığı dikkate alındığında, devletin uluslararası alanda karşı karşıya kaldığı dava sayısının arttığı görüldü.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

'Geç saatte dışarı çıkma' cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

"Geç saatte dışarı çıkma" cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Bakmadan Geçme

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title