Haberler

Dev Petrol Gemisi İstanbul Boğazı'ndan Geçti

Güncelleme:

Dev Petrol Gemisi İstanbul Boğazı'ndan Geçti

DEV PETROL GEMİSİ İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇTİ

- GREENPEACE PROTESTO ETTİ

* Geçiş sırasında Esma Sultan'da düzenlenen törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

" Sondaj çalışmaları sonucunda belki petrol ya da doğalgaz bulamayabiliriz ama ümit ettiğimiz ve inandığımız için bu çalışmalara devam ediyoruz. "

" (Greenpeace protestosu) Ben onları protesto olarak algılamıyorum. Greeenpeace'in bize bir mesajı oldu. O mesajı aldığımızı söylüyorum. "

Karadenizde arama yapmak için kullanılacak 229 metrelik sondaj gemisi

"Deepwater Champion - Derin Deniz Şampiyonu" İstanbul Boğazı'ndan geçti. Dev geminin geçisi sırasında Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Sondaj çalışmaları sonucunda belki petrol ya da doğalgaz bulamayabiliriz ama ümit ettiğimiz ve inandığımız için bu çalışmalara devam ediyoruz. Daha önce açılan iki kuyudan sonuç çıkmadı. ExxonMobile ile paylaştığımda bunun da bir veri olabileceğini, 20-25 tane boş kuyudan sonra bile sonuca ulaşılabileceğini söylediler. 8 yıl içinde uluslararası arenada bu sektörde kazandığımız paraları, 4,6 milyar doları bu işe yatırdık. Bu, bizim bu işe inandığımızın en büyük göstergesidir. Karadeniz'de yaptığımız ve yapacağımız yatırımlardan umutluyuz. Sondaj her iki sonucu da yan yana olabilen bir çalışma... İyi bir sonuç alabileceğimiz kanaatindeyiz." dedi. Konuşmaların ardından geminin İstanbul Boğazı'ndan geçişi izlendi. Sondaj gemisi üzerindeki kuleler İstanbul Boğazı'ndaki köprülerin altından kolayca geçebilmesi için söküldü.

GREENPEACE PROTESTOSU

Dev geminin geçişi Greenpeace üyeleri tarafından protesto edildi. Greenpeace üyeleri geminin geçişi sırasında "Stop Dangerous Energy" yazılı bir pankart açtı. Bakan Yıldız protestolarla ilgili, "Ben onları protesto olarak algılamıyorum. Greeenpeace'in bize bir mesajı oldu. O mesajı aldığımızı söylüyorum. Çevre ve boğazların güvenliği adına kıyı emniyetimizin şu anda refakatinde geçen gemiyle ilgili endişelerini belirttiler. Biz de endişelere mahal olmadığını ve geminin sağlıklı bir şekilde boğazdan geçeceğini söyledik. Bu bizim sorumluluğumuzda olan birşey. Enerji hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Tabii ki bizim boğazların güvenliğiyle ilgili düzenlememiz var. Greenpeace bu anlamda çevre hassasiyetiyle ilgili konuya katkı koydu. Biz işimize devam edeceğiz." dedi. Yıldız, çalışmaların nisan ayında başlayacağını belirterek, 2 ay sürecek çalışmanın ardından yaz aylarının ortalarında sonuçların kamuoyuyla paylaşılabileceğini bildirdi. Bu konuda toplam yatırım anlaşmasının sismikler dahil 750 milyon dolar civarında olduğunu belirten Yıldız, geminin günlük maliyetine ilişkin bir soru üzerine de, Güney Kore'den buraya gelinceye kadar geminin 180 milyon dolar para harcadığını söyledi.

DEV GEMİ HAKKINDA

Uzunluğu 229,44 metre, genişliği ise 36 metre olan Deepwater Champion, Transocean LTD'nin bağlı şirketi tarafından yeni inşa ettirilen özel tasarlanmış bir sondaj gemisi. Gemi ilk sondajını Nisan ayında ExxonMobil'in operatörlüğünde, TPAO ile ortak çalışmaları yürüttükleri Kastamonu bloğunda gerçekleştirdi. Gemi, su derinliği 3 bin 48 metre olan derinlikteki denizlerde toplam 12 bin 190 metreye kadar sondaj yapabiliyor. Çift gövdeli gemi, açık denizlerde 6 metre yükseklikteki dalgalar karşısında ve hızı 110 kilometreye ulaşan rüzgarda dahi uydu bağlantısı ile pozisyonunu koruyabiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title