Haberler

"Desteğe Hazırız"

Güncelleme:

Kılıçdaroğlu: Esnaf Lehine Yapılacak Bütün Düzenlemelere Destek Veririz.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Kurulu'nda Yaptığı Konuşmada Hükümet'in Esnaf ve Sanatkarlar Lehine Yapacağı Tüm Düzenlemeleri Destekleme Sözü Verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hükümet'in esnaf ve sanatkarlar lehine yapacağı tüm düzenlemelere destek vereceklerini belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Kurulu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu konuştu. Konuşmasına Başbakan'ın konuşmasına verdiği bazı bilgileri düzelterek başlayan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın TESK'i ziyaret eden ilk Başbakan olmadığını, Süleyman Demirel ve Tansu Çiller'in de Başbakanlıkları döneminde TESK'i ziyaret ettiklerini belirtti. Başbakan Erdoğan'ın Anayasa değişikliğiyle Ekonomik Sosyal Konsey'in (ESK) anayasal bir kurum haline dönüştüğünü belirttiğini, ancak halen kanunlar çerçevesinde var olan ESK'nın 2008'den bu yana toplanmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Toplanmayan bir konseyin anayasal bir kurum olup olmamasının ne faydası var?" diye sordu. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında "Karşılıksız para basımı bizim dönemimizde bitti" dediğini ancak karşılıksız para basımının Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde bittiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, TESK'in Genel Kurulu'nda siyasilerin esnafı yanıltmaması gerektiğini dile getirdi.

Yasaya göre orta vadeli planın 31 Mayıs'a kadar yapılmış olması gerektiğini ancak bugüne kadar yapılmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bir yasayı eğer Hükümet uygulamazsa o zaman o Hükümet'in işlevi ne? Niye koydunuz orta vadeli planı, birilerine yaranmak için mi?" diye sordu.

-"ANAYASA'NIN 173. MADDESİNİN GEREĞİ YAPILDI MI?"-

Anayasa'nın 173. maddesinde "Devlet, esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" hükmünün yer aldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Elinizi vicdanınıza koyun ve söyleyin, Anayasa'nın 173. maddesinin gereği yapıldı mı yapılmadı mı?" diye sorması üzerine salondan "Yapılmadı" sesleri yükseldi. İktidarın esnaf ve sanatkarlar için getireceği bütün olumlu düzenlemeleri destekleyeceklerine söz veren Kılıçdaroğlu, emekli esnafların maaşlarından yüzde 40 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılmasına ilişkin yasanın bu iktidar döneminde getirildiğini, kendilerinin bu yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptal ettirdiklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "İptal edilmeseydi sizin emekli aylıklarınızdan yüzde 40 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilecekti" dedi. Bunun üzerine salondan alkışlar yükseldi. Kılıçdaroğlu, emekli aylıklarından Sosyal Güvenlik Destek Primi kesmeyeceklerinin sözünü verdi.

-"SİZİ YOK ETMEK ÜZERİNE KURULAN POLİTİKAYA EVET Mİ, HAYIR MI?"-

Prim borcu olan esnafın ve yakınlarının sağlık sigortasından faydalanamadığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Elinizi vicdanınıza koyun, etrafa bakın. Esnaf derken, Türkiye'nin dışındaki, hani Avrupa Birliği'ne gireceğiz ya, onlara bakın. Hangi ülkede sigorta prim borcu olan esnaf sağlık hizmetinden yararlanamaz, bir örnek versinler. Böyle bir şey yoktur" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, yanlışa her zaman muhalefet edeceklerini, doğruların yapılması için Hükümet'i zorlayacaklarını ifade etti. Esnafın önündeki en büyük tehdit olan büyük alışveriş merkezlerine ilişkin yasanın hala çıkarılmadığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Sizi yok etmek üzerine kurulan bir ekonomi politikasına esnaf ve sanatkar evet diyecek mi, hayır mı diyecek, sorun burada" dedi. Esnafların ödeyemedikleri prim borçları için hazine tahvillerine uygulanan faizin uygulandığını, şu anda borçların yeniden yapılandırılacağının açıklandığını da belirten Kılıçdaroğlu, "Önce faizi makul düzeye çekin" dedi. Kılıçdaroğlu, yeniden yapılandırmanın sorunu çözmediğini, bir iktidar döneminde birden fazla yeniden yapılandırmaya gidilmesinin var olan bir sorunu gösterdiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın bakkallara birleşerek alışveriş merkezi açmalarını önerdiğini ancak bu önerinin "hayattan kopuk" bir öneri olduğu için uygulanamadığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, esnafın toplumun çimentosu olduğunu, barış içinde yaşamanın en önemli unsuru olduğunu belirterek "O nedenle size söyledim, CHP'nin Genel Başkanı olarak Sayın Başbakan, Hükümet veya herhangi bir Bakana, esnaf lehine gelebilecek bütün düzenlemelere destek vereceğimizi bir daha buradan ifade ediyorum" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Bir şeyi unutmayınız, Ülkemiz çok güzel bir ülke. Yağımız var, şekerimiz var, suyumuz var. Helvayı yapacak kişiye ihtiyacımız var. Ama helvayı yapan yemeyecek, helva, eşit ve hakça dağıtılacak" diye konuştu.(ANKA)

(HH/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title