Haberler

Dergiler Okul Olma Özelliğini Sürdürüyor"

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) Başkanı Asım Gültekin, "Kitap fuarının ziyaretçisi, dergi fuarının ziyaretçisinden çok fazla olabilir.

MUSA ALCAN - Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) Başkanı Asım Gültekin, "Kitap fuarının ziyaretçisi, dergi fuarının ziyaretçisinden çok fazla olabilir. Dergi fuarı ziyaretçisinin ise daha bilinçli, daha meselenin içinde, daha taze edebiyatı isteyen insanlar olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

TÜRDEB tarafından bu yıl 7.si düzenlenen Uluslararası Dergi Fuarı'nda, 20 ülkeden 305 dergi, Sirkeci Garı'nda okuyucularla buluşacak.

TÜRDEB Başkanı Asım Gültekin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de dergiciliğin canlı olmasını sağlayan şeyin, farklı fikirlerin birbiriyle çatışmadan hareket etmesi olduğunu söyledi.

Gültekin, dergiciliğin aşkla yapıldığını, makineleşmeyen, ticari kaygı güdülmeyen, insaniliğini yitirmeyen dergiciliğin esas olduğunu kaydetti.

Dergilerin, okuyucunun bakış açısını zenginleştirdiğini belirten Gültekin şöyle konuştu:

"Dergi, derlemek demek. Fikirler bir araya derlenip toplanıyor. Oradan başka bir enerji doğuyor. Bir kısım fikirler belki çok gün yüzüne çıkmıyor ama gün yüzüne çıkan başka fikirlere arkadaşlık ediyor. Ona destek sağlamış oluyor. Dergiler okul olma özelliğini sürdürüyor. Bu çok önemli. Son derece marjinal bir fikir, bir dergide zikredilebiliyor. O marjinal fikir, ülkede bir kısım fikirlerin oluşmasına ve oturmasına zemin hazırlıyor. Kimsenin ilgilenmediği bir fikir, herkese çok zor gelen, ağır bir mevzu bile bir dergide kendine yer bulur. Televizyonda ya da gazetede kendine yer bulması çok zordur."

Gültekin, Türkiye'de herkese hitap eden bir dergi bulunduğuna dikkati çekerek, "Dergiciliğin ne durumda olduğunu, diğer ülkelerdeki dergiciliği gözlemleyince biraz daha iyi fark ediyoruz. Bilgisayar, otomotiv gibi sektörel dergiciliğin dışında, kültürel boyutu olan dergiler Türkiye'de, başka ülkelere nazaran çok iyi. Edebiyat dergiciliği, Avrupa'daki birçok ülkeden çok çok ileride. Düşünce, aktüalite, tarih, felsefe, öykü, şiir, çocuk dergileri de çok iyi yerde." ifadelerini kullandı.

Dergiciliğin, sanıldığı gibi yerinde sayan değil, gelişime açık bir sektör olduğuna vurgu yapan Asım Gültekin, "Türk dergiciliği teknoloji karşısında mevzi kaybediyor diye bir ezber var. PDF dergicilik, E-dergi, dijital dergi meselesinde de Türkiye'deki dergicilerin çoğu, 'Dijital bize bir şey kaybettirmez. Aksine daha rahat bir hale getirir' yaklaşımında. Bununla ilgili yatırımlar da yapıyorlar." açıklamasında bulundu.

"Dünya Dergiler Birliği'ni kuracağız"

Dergi takip etmeyenleri dergilerle tanıştırmanın önemine değinen Gültekin şunları söyledi:

"Birçok dergiyi takip eden ve kendisi de dergi çıkartan arkadaşlarımızla önce, dergiciler olarak bir araya gelelim, toplanalım, sohbet edelim, dertlerimizi birlikte konuşalım istedik. Bir zaman sonra bu birliktelik, 'Neden kitap fuarı var da bir dergi fuarı yok?' sorusunu getirdi aklımıza ve bununla ilgili kollarımızı sıvadık. Sonra baktık ki ne dünyada ne Türkiye'de dergi fuarı diye bir anlayış varmış. Böylece dünyada ilk ve tek diyebileceğimiz bir çalışmayı, 55 dergiyle, bundan 7 yıl önce başlatmış olduk."

Gültekin, Türkiye'de dergi takip etme oranının çok yüksek olmadığının altını çizerek, "Dergi fuarcılığı bizimle birlikte 7. yılında. Kitap fuarcılığı 60-70 yaşında. İnsanlar kitap fuarına gitme diye bir duyguyla bir şekilde karşılaşıyorlar. Dergi fuarını yeni yeni duyuyorlar. Kitap fuarının ziyaretçisi, dergi fuarının ziyaretçisinden çok fazla olabilir. Dergi fuarı ziyaretçisinin ise daha bilinçli, daha meselenin içinde, daha taze edebiyatı isteyen insanlar olduğunu söyleyebiliriz. Dergi takip eden bir insan, kesinlikle kitap okuyana göre daha farklı bir kültür düzeyinde oluyor." şeklinde konuştu.

Dergi fuarının, farklı fikirlerden oluşan dergileri bir araya getirdiğinin altını çizerek şu bilgileri verdi:

"Farklı fikirlerin oluşmasıyla eleştirel bir kültür de ortaya çıkmış oluyor. Son zamanlarda eleştiri ahlakının ortadan kaybolduğunu, linç kültürünün ise arttığını görüyoruz. Eleştiriyle linçi birbiriyle karıştıranlar oluyor. Bu sene temamız, 'Eleştiri mi Linç mi?'. Biz eleştiriden yana, linçe karşı olduğumuzu ifade etmek için bu temayı belirledik. Biz sözümüzü dergiler üzerinden söylüyoruz ama mesajımız genele yöneliktir. Siyasi, ilmi, fikri, sanatsal anlamda linç kültürü bırakılmalı. Birbiriyle yazılarında, dosyalarla çok ciddi biçimde tartışan iki dergi, fuarda yan yana standlarda bulunabiliyorlar. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz."

Dergilerin, kitapların doğmadan önceki hali olduğunu anlatan Gültekin, farklı ülkelerden de dergi fuarı talepleri geldiğini, yeni fuarlara öncülük yapabileceklerini aktardı.

Asım Gültekin, dünyanın birçok yerinden dergilerle irtibatta olduklarına dikkati çekerek, Dünya Dergiler Birliği'ni kurma çalışmalarına başlayacakları bilgisini verdi.

İstanbul'un en kolay ulaşılabilen fuarı

Marmaray, tramvay, vapur ve otobüsle gidilebilen, Sirkeci Garı'ndaki Uluslararası Dergi Fuarı, "İstanbul'un en kolay ulaşılabilen fuarı" sloganıyla yola çıkıyor.

Trende ve bekleme salonunda konferans, panel ve müzik dinletilerinin de olacağı fuarın bu yılki onur konuğu, 300. sayısını çıkaran Haksöz dergisi.

Fuarda aynı zamanda, Haksöz dergisinin "25 yıl 300 Sayı Sergisi" ve İlmi Etüdler Derneği'nin (İLEM) hazırladığı "İslamcı Dergiler Sergisi" okuyucularla buluşacak.

Kültür, sanat, siyaset, mizah, edebiyat gibi birçok türdeki dergilere ev sahipliği yapan fuarda, üniversite, lise ve ortaokul öğrenci dergileri için de özel bir alan ayrılmış durumda.

Kapanışında "Uluslararası Dergicilik Ödülleri"nin de verileceği "Eleştiri mi linç mi?" temalı Uluslararası Dergi Fuarı, 10-15 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Asım Gültekin İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title