Haberler

Derbe Höyüğündeki Kazılarda Neolitik Çağ'ın İzlerine Rastlandı

SÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ekiplerince, Karaman'ın Ekinözü köyüne 3 kilometre uzaklıktaki Derbe höyüğünde sürdürülen kazı çalışmalarında, Neolitik Çağ'ın izlerine rastlandığı bildirildi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ekiplerince, Karaman'ın Ekinözü köyüne 3 kilometre uzaklıktaki Derbe höyüğünde sürdürülen kazı çalışmalarında, Neolitik Çağ'ın izlerine rastlandığı bildirildi.

SÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak, yaptığı açıklamada, Derbe'de 8 arkeolog ve 10 işçiyle yaptıkları kazı çalışmalarında, 19 sondaj çukuru açıldığını ve bu sondajlardan önemli bulgulara ulaşıldığını söyledi.

Çalışmalarda, mezarlarla, çok sayıda pişmiş topraktan yapılmış kap-kacak, cam ve metal objenin gün ışığına çıktığını belirten Tekocak, tahribata maruz kaldığından dolayı kalıntıların işlevlerini ve plan tiplerini kesin olarak tespit etmenin şu an için çok güç olduğunu ifade etti.

Höyükte, depolama ve yaşam alanı olarak kullanılmış mekanların olduğunu dile getiren Tekocak, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız arasında en önemli kalıntılar, muhtemelen kiliseye ait olduğunu düşündüğümüz uzun ve geniş duvarla, bir apsise ait çeyrek daire şeklindeki duvarlardır. Buradaki mimari unsurların farklı dönemlerde tamirat, değişiklik ve eklemeler yapmak suretiyle tekrar kullanılmaya devam edildiğini görüyoruz. Duvarların oldukça zayıf işçiliğe sahip olması ve kimi zaman yıkılan bölümlerde kerpiç duvar kullanılmasından dolayı burada yaşayanların çok zengin topluluk olmadığını düşünüyoruz. Çıkan pişmiş toprak, cam ve metal buluntularının kayıt altına alındığı laboratuvar çalışmaları yapıldı. Kazılarda ortaya çıkan seramiklerin daha çok Demir Çağı, Hellenistik ve Roma dönemi uygarlıklarına ait olduğunu, bu durumda höyükte çok uzun bir süreçte yerleşimin devam etmiş olabileceğini tahmin ediyoruz. Çalışmalarda ele geçen az sayıdaki seramik örneklerden, bu höyüğün Neolitik Çağ'a kadar da gidebileceğini düşünüyoruz."

Derbe'nin turizm için önemli bir merkez olabileceğini vurgulayan Tekocak, bugüne kadar yapılan kazı çalışmaları sonucunda bölgenin, Hristiyanlık için son derece büyük öneme sahip Derbe antik kenti olup olmadığıyla ilgili kesin verilere ulaşmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Ekinözü Karaman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title