Haberler

Denizli'nin Son Bakır ve Nalbant Ustaları

Denizli'de faaliyet gösteren az sayıdaki bakır ve nalbant ustası, ata mesleklerini elektronik makine kullanmadan, gelişen teknolojiye rağmen el işçiliğiyle sürdürüyor.

Denizli'de faaliyet gösteren az sayıdaki bakır ve nalbant ustası, ata mesleklerini elektronik makine kullanmadan, gelişen teknolojiye rağmen el işçiliğiyle sürdürüyor.

Kentin ilk ticaret merkezi olarak kabul edilen 800 yıllık tarihi Kaleiçi'nde Bakırcılar Çarşısı'nın zanaatkarları büyük bir kararlılık ve fedakarlıkla mesleklerini sürdürmeye çalışıyor.

Bakır ustası 66 yaşındaki Ali İhsan Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe başladıklarında bakır kapların mutfağın vazgeçilmez malzemelerinden biri olduğunu, günümüzde ise süs eşyası olarak değerlendirildiği söyledi. Mesleklerini süs eşyası yaparak sürdürdüklerini dile getiren Orhan, Denizli'de bakıcılıkla uğraşan zanaatkar sayısının giderek azaldığına dikkati çekti.

Mesleklerinin teknolojiye yenik düştüğünü anlatan Orhan, şöyle devam etti:

"Bir zamanlar Kaleiçi'nde her köşeden bakır sesi duyulurdu. Günümüzdeki bakırcı sayısı bir elin parmakları kadar kaldı. 13 yaşında başladığım meslekte teknolojiye yenildik. Bizler bu mesleğin son temsilcileriyiz. Bakırcılığın yok olmaya yüz tutmasının nedeni gelişen teknoloji ile sanayi ürünlerinin günlük hayatta daha fazla yer almaya başlamasıdır. Yapacak bir şey yok."

Orhan, emek ve ustalık isteyen mesleğin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirtti.

Çameli'nin son nalbantı

Çameli ilçesinde de unutulmaya yüz tutan ve teknolojiye karşı ayakta durmaya çalışan mesleklerden nalbantlığı sadece bir kişi sürdürüyor.

Belevi Mahallesi'nde nalbantlık mesleğini icra eden Ömer Çakar, ekonomik değerini iyice yitiren mesleğini nasırlı elleriyle ayakta tutmaya çalışıyor.

Çakar, eskiden bu mesleğin çok kazandırdığını ifade ederek, "Nalbantlık mesleğinden para kazanıyorduk, şimdi ise kazanamıyoruz. Her gün gelişen teknoloji, traktörlerin çıkması yüzünden bu meslek bitmek üzere. Bugün yarın bizler de bu mesleği bırakacağız. Eleman da bulamıyoruz. Ekmek parası kazandırmadığı için bu meslek artık tercih edilmiyor. Mesleğimiz son dönemlerini yaşıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Denizli Çameli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title