Haberler

Denizli - ``Bankalara 1 Milyar Ek Maliyet''

'tbb Başkanı Özince,'gelişmekte Olan Ülkelerin Ortalamasına Dahi Ulaşamadık" Başlıklı Habere Ek

''TBB BAŞKANI ÖZİNCE,''GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN ORTALAMASINA DAHİ ULAŞAMADIK" BAŞLIKLI HABERE EK

TBB Başkanı Ersin Özince, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını artırmasının bankacılık sistemine 1 milyar lira ek maliyet getireceğini söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği üyesi 16 bankanın genel müdürü ve yardımcısı Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde basın toplantısı düzenledi. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizlili sanayicilerin de katıldığı toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Merkez Bankası'nın munzam karşılık oranlarını Türk Lirası'nda 0.5, dövizde yüzde 1 artırmasının bankacılık sektörüne 1 milyar lira ek maliyet getireceğini savunurken şöyle konuştu:

''Merkez Bankası'nın en son uygulaması bankacılık sektörüne ciddi bir maliyet getirecektir. Şayet para otoritemiz Merkez Bankası bunu parasal sonuçlar hedefleyerek uygulamışsa bu bankacılık sektörüne yeni bir maliyet getirecektir. Sektör de bunu maliyetlerine ilave edecektir. Türk bankacılık sektörünün kaynak aktarma maliyetlerinin yüksekliğiyle ilgili Bankalar Birliği'nde daima şikayet konusu olmuştur. Biz İstanbul'un finans merkezi olması düşüncesini savunurken İstanbul'a özel bir şey düşünmeyerek Türkiye Cumhuriyetinin dış kaynak ihtiyacını nazara alarak özellikle bugünün avantajlı koşullarında dış kaynağı en iyi çekecek kalıcı sermaye yatırımlarını oluşturmayı düşündük. Merkez Bankası'nın bu politikası doğrusu memnuniyet verici bir uygulama olarak nitelendirilemez. Sektöre ilk ağızda 1 milyar kar azalması getirecektir. Türk reel sektörünün geçmiş yıllarda Türk bankalarına nazaran çok ciddi şekilde müracaat ettiği Avrupa bankalarında böyle bir şey yoktur.'

''BANKACILIK HERŞEYİN ÇARESİNİ DÜŞÜNEBİLEN SEKTÖR'

Özince, uygulamanın bankalara ve reel sektöre maliyet dezavantajları getirmemesi ümidinde olduğunu belirterek, ''Bu uygulama ümit ederim reel sektöre maliyet artışı getirmez. Merkez Bankası faiz indirimi yaparken biz kredi faizini artırırsak bunun olumsuz neticeleri olur, üretim maliyeti artar. Bu kararı biz olumlu değerlendiremiyoruz. Ama bankacılık sektörü güçlü, dinamik ve dirençli bir sektör. Her şeyin çaresini düşünebilen bir sektör' diye konuştu.

MALİ KURAL YORUMU

Mali Kural'ın ertelenmesiyle ilgili Özince, ''Ülkemizin ekonomik performansında kamu maliyesi ile ilgili politikaların çok etkin olduğunun bilincindeyiz. Bu konudaki iyileşmeyi de sektör olarak da memnuniyetle karşılıyoruz. Fakat, Türkiye'nin gelecekteki ekonomik performansında sadece kamu değil özel sektörün önemli olduğunu düşünüyoruz. Bize göre en önemli performans mali sektörü büyüterek olacaktır. Biz mali kural denince, devlet kendini disipline edecek, özel sektör lokomotifiyle kalkınmasını sağlayacak düşüncesini anlıyoruz' dedi.

''BİZ DAMDAN DÜŞMÜŞ BİR SEKTÖRÜZ'

Özince, TBB olarak sanayici- bankalar ilişkisinde özeleştirilerini yaptıklarını, bankacılık sektörünün 2001 krizinde ticari bankalarının yarısını kaybettiğini, kamu bankalarının önemli görev zararlarına uğradığını vurgularken, ''2001 krizinde şunu gördük. Bankacılık sadece müşterilerinden değil, kendisi de sermayeyle iş yapmayı öğrenmelidir. ve sermayesini çok dikkatli kullanmalıdır. Sermaye ve sermayedar mefhumuna dikkat edilmesi gerekiyor. Biz işyerleri açık kalsın, üretim istihdam sürsün istiyoruz ama mutlaka bize emanet olan tasarrufçunun parasını da iade etme yükümlülüğümüzü en önde tutmak zorundayız. Biz damdan düşmüş bir sektörüz. İstanbul ve Denizli'yi birbirinden ayırmıyoruz. Denizli müteşebbisinin cumhuriyet öncesi dönemde dahi Türkiye'nin iktisadi hayatına yaptığı katkıyı biliyoruz. Banka çıkarmış sayılı illerden birisi Denizli. Bu koşullara rağmen Denizli teşebbüs gücünün yarınlar için büyük potansiyel taşıdığını düşünüyoruz. Tekstil sektörü bankacılığın en fazla kredi verdiği sektördür öyle de olmalıdır. Biz tekstili hayati ve ülke geleceği için önemli görüyoruz' diye konuştu.

BANKALARA ELEŞTİRİ

Bankalar Birliği üyeleri basın toplantısının ardından Organize Sanayi Bölgesi'nde Denizlili sanayicilerle bir araya gelerek değerlendirme yaptı. Ersin Özince ve banka müdürleri sanayicilerin sorularını yanıtladı. Toplantının açılışında konuşan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, bankacılık sistemini eleştirerek, ''Doğrusu bankalarımız global krizde hiç de iyi sınav vermediler. Özellikle 2009 yılının ilk yarısında kimi bankalarımız krizden adeta fırsat çıkardı desek yeridir. Kredilerin geri çağrılması, limitlerin daraltılması, ek teminatlar istenmesi gibi olup bittilerle karşılaştık. Olan oldu. Sel gitti, kumu kaldı. Global krizden bankalarımız ve ülkemiz güçlenerek çıktı. Artık kentimizin şirketleri eskiye göre daha sağlam ve sağlıklı. Sizler de bu inanç ve güveni paylaşın istiyoruz' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

10 yıllık tarihi protokol! Kuşadası plajları halka açılıyor, şemsiye ve şezlonglar da ücretsiz olacak

10 yıllık tarihi protokol! Kuşadası plajları halka açılıyor, şemsiye ve şezlonglar da ücretsiz olacak

Bakmadan Geçme

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title