Haberler

Deniz Kuvvetleri Komutanı Darbe Gecesi 9 Saat Ne Yaptı

Güncelleme:

Darbe girişimi gecesi rehin alınmayan Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun sır gibi geçen 9 saatte neler yaptığı ortaya çıktı.

Darbe girişimi gecesi Deniz Kuvvetleri Komutanı rehin alınamamıştı, bu nedenle ortaya çıkan bir müşteki ifadesi de olmadı. Peki o gece Deniz Kuvvetleri Komutanı ne yaptı? 24 savaş gemisinin terör bahanesiyle harekete geçirildiği o gece, Oramiral Bülent Bostanoğlu, komutayı nasıl ele aldı? Milli Savunma Bakanı'nı saat kaçta aradı, kaç telefon görüşmesi yaptı? Tüm bu ayrıntılara CNN TÜRK muhabiri Kenan Şener ulaştı.

DARBECİLERDEN NASIL KURTULDU

15 Ağustos'ta darbe girişiminin gerçekleştiği gece rehin alınmayan ve darbe girişimine kuvvet komutanlarının katılmadığını açıklayan tek komutan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'ydu. Peki Oramiral Bostanoğlu, 15 Temmuz gecesi darbecilerden nasıl kurtuldu, neler yaşadı?

Edinilen bilgiye göre Oramiral Bostanoğlu, yakın kurmay ekibine o geceyi inceletti, telefon kayıtlarını toplattı. Buna göre, Oramiral Bostanoğlu darbe girişimini saat 22.23'te öğrendi. Komutan o sırada Yeşilköy'deydi. Ataköy sahilinde bir Sahil Güvenlik Botu, onu almak için bekliyordu.

EMİR SUBAYI TUHAFLIĞI ANLADI

Emir subayı, bot komutanıyla konuştu. Durumu şüpheli bulunca komutanı bota bindirmedi. Bu kez emir subayı, Kuvvet Komutanını kurtarmıştı.

Bota binmeyerek darbecilerden kurtulan Oramiral Bostanoğlu, Bakırköy sokaklarında yer değiştirmeye başladı. Yollar güvensizdi ve gideceği en yakın deniz birliğinde cuntacılar olabilirdi. Hatta darbeciler yerini tespit etmesin diye iki saat telefonunu kapattı. Bu süre içinde emir subayı telefonuyla, birliklere komuta etmeye çalıştı.

"BUNU FETÖ CUNTASI YAPIYOR BEN GÜVENDEYİM"

Oramiral Bostanoğlu, saat 01.17'de Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ı aradı, "Komuta Kademesi olarak darbe girişimine karşıyız, bunu FETÖ cuntası yapıyor, ben güvendeyim" dedi. Komutan, Bakan Işık ile sürekli irtibatta kaldı. Saat 01.24'te aynı mesajı CNN TÜRK aracılığı ile de verdi.

Eşinin ve emir subayının telefonlarıyla krizi yönetmeye Karargah Harekat Merkezini darbecilerden kurtarmaya çalıştı. Resmi kayıtlara göre, Oramiral Bostanoğlu, emir subayı telefonundan 77 dakika süren 78 adet resmi telefon görüşmesi yaptı. Kendi telefonundan da 80 dakika süren 62 adet görüşme yaptı. Peki bu sürede neler yaşandı?

24 SAVAŞ GEMİSİ DARBECİLERİN ELİNE GEÇTİ

Darbeci olduklarını gizleyen Donanma Harekat Merkezi'ndekiler gemilere emir verdi, "Geniş çaplı terör saldırısı var, tam yüklü denize açılın" dedi. Bunun üzerine 11 fırkateyn, 5 korvet ve 7 hücumbot denize açıldı. Gölcük, Aksaz, Mersin ve Foça'dan 24 savaş gemisi denize açıldı.

3 GEMİYİ ZOR İKNA ETTİLER

Oramiral Bostanoğlu, çok güvendiği iki komodoru aradı, yetkilendirdi. Bostanoğlu'nun güvenilir 2 komodoru devreye sokmasıyla 21 gemi, derhal limanlarına döndü. 3'ü ise sabah dönüşe geçti. Biri Donanma Komutanını rehin tutan Yavuz Fırkateyni'ydi.

Telefon trafiğiyle denizde komutayı yeniden ele alan Oramiral Bostanoğlu, sabaha kadar 9 saat mobil haldeydi; eşi ve şoförüyle birlikte sabaha kadar aracındaydı. Oysa karakola sığındığı iddia edilmişti. Oramiral Bostanoğlu, Ankara'ya karayolu ile gitmek için sabah saat 07:23'te Ataköy Polis Merkezin'den eskort talep etti. Ancak "karayolu güvenli değil" denildi, havaalanına yönlendirildi. Atatürk Havaalanı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yarım saat görüşen ve bilgi veren Oramiral Bostanoğlu, havayolu da güvenli değil, bilgisi üzerine SAT komandolarının koruması ile Ankara'ya karayoluyla döndü.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kenan Şener Fikri Işık Ataköy Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title