Haberler

'Değişiklik Tekliflerine Açığız'

Cemil Çiçek, Hazırladıkları Anayasa Değişikliği Taslağına Gelebilecek Teklifleri Değerlendireceklerini Açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hazırladıkları Anayasa değişikliği taslağına gelebilecek teklifleri değerlendireceklerini belirterek, madde sayısının biraz daha artabileceğini bildirdi.

Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile gazete ve televizyonların yöneticilerine Anayasa değişikliği paketi hakkında bilgi verdi.

Toplantı sonunda gazetecilere açıklamada bulunan Çiçek,taslağın içeriğiyle ilgili bilgi sunduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Biz doğru bilgiyi verelim, yorum kendilerine aittir. Verilen katkılardan önemli ölçüde istifade ettik. İstiyoruz ki, metin, ilave, katkı ve değişiklikler en iyi noktaya getirilsin. Arkadaşlarımız yayınları takip ediyor, televizyonlardaki açık oturum ve mülakatlar takip ediliyor, önümüzdeki günlerde en son şeklini verip, fazla da geciktirmeden bu konuyu TBMM'ye teklif olarak sunmayı düşünüyoruz.''

Çiçek, bir gazetecinin ''Öneriler doğrultusunda bir değişiklik gündeme gelebilir mi?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Henüz somut olarak bize intikal eden bir husus yok. Yapılan açıklamalar daha çok siyasi açıklamalar, teklif niteliğinde açıklamalar değil. Bizim beklentimiz, teklif niteliğindedir. Şu ana kadar meslek örgütlerimiz siyasi partilere nazaran daha önde görünüyor. Onlar bu taslakta 'Şu maddeler de olsa daha iyi olur' diye düşüncelerini ifade ediyorlar. Bir hukuki düzenleme yapılırken, siyaset söylemi saygı değerdir, ama hukuki teklifler bu metne daha fazla katkı sağlar.''

Bir gazetecinin Anayasa metninin referanduma sunulması halinde tümünün değil, madde madde oylanması yönünde bir öneri bulunduğunu anımsatarak, bu yönde bir değişiklik düşünüp düşünmediklerini sorması üzerine Çelik, ''Bunlar söylenebilir, daha o noktaya gelmedik. Bu bize değil, TBMM'ye ait bir yetkidir. Meclise ait yetkiyle ilgili bir şey söylemem'' dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, ''Dokunulmazlık konusu da metne dahil edilip sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılabilir mi?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Eğer konu, dokunulmazlık olarak düşünülecekse, bu başlı başına bir düzenlemeyi gerektirir. Bununla ilgili geçmişte yapılan açıklamalar var. Dokunulmazlık aslında Anayasal ifadesiyle yasama sorumsuzluğudur. Dokunulmazlık dediğimiz dışarıdan bir algılamadır. Dokunulmaz dediğiniz kişilerin de dokunulmadık yanı da kalmamıştır, onu da ifade edeyim.

Ancak Anayasanın kendi içinde bir dengesi var. Dokunulmazlık konusu denilen konu, bir soruşturma ayrıcalığıdır. Bu soruşturma ayrıcalığı sadece yasama organı mensuplarında değil, yürütme organında da var, yargıda da var. Bunun tümünü birden ele almak gerekecektir. Bu safhada sadece yasama organı ile ilgili talep dışında 'Yürütme ve yargınınkini de düzenleyelim' tarzında bir talep hiçbir yerden gelmiyor. Biz şimdi ortak noktaları bularak bir düzenleme yapmaya çalışıyoruz. Onun için mevcut metne de bunları koymadık.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Sokak köpekleri uyutulacak mı? İşte TBMM'ye sunulan taslak metindeki maddeler

Sokak köpekleri uyutulacak mı? İşte TBMM'ye sunulan taslak metindeki maddeler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title