Haberler

Datça'daki Köpek Balıklarıyla İlgili Farklı Açıklama

Datça´da görülen ve paniğe neden olan köpekbalıkları için iki ayrı üniversitenin öğretim üyelerinden farklı açıklama geldi.

Datça´da görülen ve paniğe neden olan köpekbalıkları için iki ayrı üniversitenin öğretim üyelerinden farklı açıklama geldi. çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Su ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Ayaz, Datça sahilinde görülen balıkların köpekbalığı olduğunu iddia ederken Muğla üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ise görüntüleri inceleyerek iki balığın da kesinlikle köpekbalığı olmadığını ve balıkların Akdeniz Zarganası olduğunu iddia etti.

Muğla üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, görüntüleri inceleyerek iki balığın da kesinlikle köpekbalığı olmadığını belirtti. Dekan Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ´Köpekbalıkları üreme dansını kıyıda değil bin metre derinlikte yapar. Sırt ve kuyruk yüzgecini incelediğimizde bunun köpek balığı olmadığını görebiliyoruz. Bu balık Akdeniz Zarganasıdır. Buna halk arasında yelken balığı da denir. Genellikle açık denizde yaşarlar. Beslenme amacıyla kıyıya gelirler. Kıyılarda şu sıralar besin değeri artmıştır. Küçük balık sürülerinin arkasından kıyıya gelmiş olabilirler. Hareketlerine baktığımızda bir balık sürüsünü izliyormuş gibi görüntü var. Köpekbalıklarının sırt ve kuyruk yüzgeçleri daha diktir. Akdeniz Zarganasının ise biraz daha eğik ve yarım ay şeklindedir. Kesinlikle bu iki balığın köpekbalığıyla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Akdeniz Zarganasıdır. Bu balık insanlara zarar vermez´ dedi.

Köpekbalıklarının derin sularda yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Tarkan sözlerini şöyle sürdürdü: ´Köpekbalıkları genelde derin deniz balıklarıdır. Yüzeyde görüldükleri anlar çok nadirdir. Köpekbalıklarının hava kesecikleri olmadığı için sürekli hareket etmek zorundadırlar. Hareket etmedikleri takdirde derine doğru batarlar. çok sığ körfez ve koylarda üremezler, yumurtalarını bırakmazlar. Kıyıya ise beslenme amacıyla gelip kısa sürede dönerler. Görüntüleri izleyerek köpekbalığı açıklaması yapan arkadaşımız yanılmış olabilir. Net olarak görülüyor bunlar köpek balığı değil´dedi.

Muğla sahillerinde sadece bir noktada köpek balığı olduğunu hatırlatan Dekan Prof. Dr. Tarkan açıklamalarını şöyle tamamladı; ´Muğla'nın Gökova Körfezinde Kum Köpekbalıkları var. Biz bunları takip ediyoruz. Datça kıyılarında görülen Akdeniz Zarganasının ekonomik değeri yok. Avcılığı yapılmayan bir balık. Sayı olarak da fazla değil. Köpekbalığı açıklamalarıyla halkı yanıltmak yanlış´ dedi

çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Su ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Ayaz'ın açıklamaları

´çİFTLEŞME DANSI´

çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Su ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Ayaz, Datça sahilinde görülen köpekbalıklarıyla ilgili endişeye gerek olmadığını söyledi. Bu kıyılarda saldırgan köpekbalıklarına rastlanmadığını belirten Ayaz, "Kamera görüntülerinden sahilde üreme dansı yapan iki köpekbalığı olduğunu sanıyorum. Yüzerken kuyruklarını göstermedikleri için tür analizi yapmak güç. Ancak, sırt yüzgeçleri köpekbalığı olduklarını ele veriyor. üreme dansı gerçekleşen iki köpekbalığı, denizi sırt yüzgeci ile çizerek, ritmik bir hareketle yüzüyor. çiftleşme öncesi birbirlerine kur yapıyorlar da diyebiliriz" dedi.

AHMET BAYRAK/ MUĞLA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title