Haberler

Dargeçit'te Pekmez Yapma Geleneği Devam Ediyor

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Gırabeka Mahallesi’nde kışlık pekmez yapma geleneği sürüyor.

Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Gırabeka Mahallesi'nde kışlık pekmez yapma geleneği sürüyor.

Yüz yıllardır Turabdin bölgesinde devam eden kışlık pekmez yapma geleneği devam ediliyor. Dargeçit ilçesine bağlı Gırabeka Mahallesi'nde kışlık pekmezlerini kendi elleri ile yapmak isteyen ve 50 haneden oluşan 500 nüfuslu Gırabeka Mahallesi sakinleri pekmez yapma geleneklerini bu yıl da sürdürerek kış buyunca kendilerine yetecek kadar kışlık pekmezlerini büyük kazanlarda odun ateşi ile kaynatarak hazırlamaya başladı. Yöre halkı yüz yıllardır atalarından öğrendikleri pekmez yapma geleneğini hala sürdürdüklerini ve kendi elleri ile yaptıkları pekmezlerin daha lezzetli ve kaliteli olduğunu söyledi. Geçmişe göre üzüm tarlalarının veriminde azalma olduğunu ve pekmezin gerçek değerini bulamadıklarını söyleyen vatandaşlar, tarladaki üzümleri normal üzüm olarak satmanın daha kolay ve masrafsız olduğunu aktardı. Geçimini bağcılık yaparak sağlayan bazı köylüler ise geçen yıl 8 liradan satışını yaptıkları pekmezin bu yıl kilosunun 10 ile 15 lira arasında değiştiğini söyledi. Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Salih Akça "Biz pekmezi merzone adı verdiğimiz üzümden yapıyoruz, üzümü bağdan toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar beyaz toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp sonrada süzgeçten geçirerek duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu elde yaptığımız ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Ne kadar karıştırma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli olur. Ayrıca bazı vatandaşlarımız daha çok lezzetli olsun diye içine bal ve üzüm otu koyarak pekmezi kaynatıyor" dedi.

Saatlerce kaynattıktan sonra pekmeze koyu rengini, lezzetini ve kıvamını veren işlemin kaynatma olduğunu belirten Akça, "Kıvamına gelene kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Pekmez kıvamına gelindiğinde kokusu gelir ve katılaşır, böylece pekmezin kaynatma işleminin sona erdiği anlaşılır" diye konuştu.

Vatandaşlar kendilerine ayırdıkları pekmez dışında kalan fazla pekmezi de Dargeçit ve Midyat ilçe merkezlerine götürüp satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Salih Akça Dargeçit Mardin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Manuel Lanzini Eyüpspor'a mı geliyor? Manuel Lanzini Eyüpspor'a gelecek? İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title