Haberler

Danıştay'dan Fırsat Eşitliğine Geçit Yok

Danıştay, YÖK'ün, Üniversiteye Girişte Katsayı Farkını Kaldıran Kararının Yürütmesini Oy Birliği ile Durdurdu.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün, üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu.

Üniversite giriş sistemini değiştiren YÖK, 2010'dan geçerli olmak üzere farklı katsayı uygulamasını kaldırmıştı. Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu karar, yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının tüm lise mezunları için aynı 0,15 katsayısı ile çarpılmasını öngörüyordu.

KARARA TEPKİLER BÜYÜK

Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararına ilişkin aldığı yürütmeyi durdurma kararı, sivil toplum temsilcilerinin tepkisine neden oldu.

İstanbul Barosu Başkanlığı'nın, Yükseköğretim Genel Kurulu (YÖK)'nun yükseköğretime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a açtığı dava kabul edildi. Açılan dava sonrasında Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Karar, Türkiye genelinde olduğu gibi sanayide ara ve kalifiye eleman sıkıntısı çeken sanayi merkezlerinden Bursa'da da şaşkınlıkla karşılandı. Kararı eleştiren sivil toplum temsilcileri, alınan kararın hukuki yönünün inandırıcı olmadığını dile getirdi.

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Canlılar, YÖK tarafından alınan katsayı uygulamasını çok yerinde bir uygulama olarak gördüklerini belirterek, "Kararla meslek liselerinin önü açılmıştı, tekrar geriye dönüş olursa sanayici yetişmiş eleman konusunda sıkıntı çekmeye devam edecek. Ben bu kararı çok yanlış olarak düşünüyorum. Bu zamana kadar meslek liselerini seçen insanların veya bu şekilde yapılan sınavların durumu ne olacak? Bence hükümetin burada işe el atması gerekiyor. Ben bu kararın tamamen kasıtlı alındığı kanaatindeyim. Meslek liseleri yakılmış oluyor." dedi.

ıÜüBursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak ise "Alınan kararın sıkıntısını hep birlikte çekiyoruz. Bu kararla sanayicinin yaşadığı kalifiye ve ara eleman sıkıntısının artarak devam edeceğini düşünüyorum ve kararı kınıyorum." şeklinde konuştu.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ise, kararı şok olarak tanımlarken, "Bu bence Türkiye için bir şok oldu. Soğuk duş etkisi yaptı. Çocuklarımız ile ilgili şok bir karar." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu da, kararın hukuki zeminden çok siyasi bir karar gibi göründüğüne dikkat çekerek, "Üniversiteye girişteki katsayı uygulaması meslek liselerimizin ve topyekün ortaöğretim sistemimizin katledilmesine neden olmaktadır. Danıştay'ın bu kararı ile yine binlerce gencimiz sükutu hayale uğramıştır. Bu uygulama hükümetin meseleye köklü çözüm üretmeme noktasında ayak sürümesinin bir sonucudur." dedi. Katsayı sorununun halen devam etmesinin herkesi derinden etkilediği üzerinde duran Tükoğlu, "Olan yine binlerce meslek liseli gencimize olmuştur. Hükümet anayasa değişikliği gerçekleştirerek, artık bu zulmü kökünden çözmelidir. Diploma notları yüksek ve başarılı gençlerimiz YÖK'ün kararına güvenerek meslek liselerini tercih etmişlerdi, ne yazık ki yargı yine gençlerin hevesini kursağında bıraktı." şeklinde tepkisini dile getirdi. (CİHAN)

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazına ulaşıldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazına ulaşıldı

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title