Haberler

"Dalga Salıncağı" Ndan Elektrik Üretme Projesi

Adana'da Yaşayan 52 Yaşındaki Tasarımcı Mucit Cevdet Başkal, 'dalga Salıncağı' Projesi ile Hareketli Sulardan Elektirik Enerjisi Üreteceğini Söyledi.

ADANA'da yaşayan 52 yaşındaki tasarımcı mucit Cevdet Başkal, 'Dalga Salıncağı' projesi ile hareketli sulardan elektirik enerjisi üreteceğini, yine aynı proje ve yöntemle tarmda sulama ve içme suyunu kilometrelerce ileriye taşıyacağını iddia etti. Projesi onay görüp, TÜBİTAK ve Türk Patent Enstitüsü'nden maddi ve manevi destekler aldığını belirten Başkal, "Ayrıca Türk Patent Esntitüsü resmi patent başvuru kitabında projelerim yer aldı. Ancak projemi sunum yapacağım bir kurum ve kuruluş bulamadım" dedi.

Adana'da 32 yıldır çeşitli projelerde çalışarak yen icatlar üretmeye çalıştığını belirten Cevdet Başkal, son projelerinden 'Dalga Salıncağı' projesi ile bedevadan biraz pahalı maliyetle elektirk enerjisi üreteceği iddiasında bulundu.

HAREKETLİ SULARDAN İSTEDİĞİN KADAR ELEKTRİK ÜRET

Lise mezunu olan ve 32 yıldır bu işlerle uğraşması nedeniyle Adana'da 'mucit' olarak bilinen Cevdet Başkal, Dalga Salıncağı isimini verdiği projesini anlattı. Başkal, "hareketli sular dediğimiz deniz, göl ve akarsu gibi enerji açığını ortaya çıkaran ve akıllı kullanıldığında ihtiyaç duyduğun kadar enerji aygıtının düzenekleri ile hareketli su dalgalarından istediğin kadar elektrik üretilebiliniyor. Dalga Salıncağı ismini verdiğim projemle deniz, göl ve ırmak sularından ihtiyaç duyduğun kadar elektrik üretilebilinecek. Tarımda her yere su taşınabilecek, denizaltı gemilerinde batarya sistemine geçilerek, kendi elektriğini kendi üretecek. Projenin daha gelişmişi yapıldığında deniz sularına dalga salıncağı kurularak, kentler ve gemiler elektrik ihtiyacını bu santrallerden sağlıyacak. Birçok sanayi kuruluşu çok ucuz elektrik enerjisi kullanacak. Bu projem hayata geçirildiğinde ülkem yaklaşık 8-9 milyar dolar tasarruf sağlayacak dedi.

Bu projenin benzlerleri olduğunu söyleyen Başkal, "Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, baraj enejisi ve dalga enerjisidir. Güneş enerjisi ile bir evin ısı ve ışık düzeneği maliyeti 150 bin TL'dir. Rüzgar enerjisi panelleri milyon dolara kurulur. Kurulan bu paneller yılda 200 saat çalışır, 8 bin 500 saat beklemede kalır. Baraj enerjisinde ise 3-5 yıl yağış olmazsa barajlar kurur. Dalga enerjisinde ise farkı şu. Bu güne kadar dünya üzerinde daga enerjisinden faydalanan ülkeler var. Fakat bu projeler sualtı haritalarına göre uyarlanmış olduğundan, sadece o ülkede kullanılabilir. Yani yerel bir projedir. Tıpkı bir Antep fıstığı üretimi gibi. Benzer cağrafyalara uygulandığında verim alınabilir. Farklı bir coğrafyada üretim söz konusu olamaz. İki yıldır üzerinde durduğum 'Dalga Salıncağı' projem genel bir projedir. Dünyanın neresinde uygularsan uygula, hareketli sulardan istediğin kadar elektrik üretebilirsin.

DALGA SALINCAĞI PROJESİ'NİN ÇALIŞMA SİSTEMİ

Uzun kollu bir yastık duba düşünün. Dubanın uzun kolları oynak başlıklı iki koldan suyun çıkışla hareketlenen duba kolu sıfır noktaya kadar yükselir. Suyun geçişi ile oynar başlık kollar aracılığı ile hızla geldiği dip boşluğa döner. Böylece hareketli sulardaki enerji açığı ortaya çıkar. Benzeri yakıtla çalışan piston gibidir. Yakıtla çalışan aygıt, yakıt bittiğinden stop eder. Hareketli suya konan dalga salıncağı en ufak harekette bile çalışarak ileri-geri hareket ederek devinimini sonsuza kadar enerji üretmeye devam eder. Bu sistemle tarım sulamada ve içme suyu projelerinde de kullanabiliriz. Duba sisteminin çalışması ile kilometrelerce uzaklara su pompalayabiliriz" dedi.

Dalga Salıncağı projesinin maliyetinin çok düşük olduğun da belirten Başkal, "Bu projenin hayata geçirilmesi ile milyonlarca insanımıza istihdam sağlanacak. Bu projeyi dış ülkelere pazarlayıp, ülkemiz ekonomisi de kazanacak. Yabancıları gözümüzde çok büyütüyoruz. Yeterki devletimiz, Enerji Piyaası Kurumları benim bu proje ile sunumlarımı dinlesinler. Türkiye'de fikir ve fikir ürünlerine kredi veren banka, kurum ve kuruluş yok. Yetkililerin beni dinlemesini istiyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title