Haberler

Daha Fazla Makarna İhracatı, Doğru Sosun Bulunmasına Bağlı

Makarnalık buğdayda gen merkezi konumunda olan Anadolu'dan makarna ihracatının artırılması için dünyanın damak tadına hitap edecek "sos kültürü" oluşturulması gerektiği belirtiliyor Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sade: "Günümüz insanları ve gençliği soslu tüketime daha çok meyletmiş durumda.

ABDULLAH YILDIZ - Dünyaya kabul ettirdiği sos kültürü sayesinde makarna ihracatında lider durumda bulunan İtalya ile rekabetin sürdürülebilmesi için Anadolu'ya has bir "sos kültürü" oluşturulması talep ediliyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılda yaklaşık 600 milyon liralık makarnalık buğday ihracatı yapıldığını, bu miktarın daha da artırılabileceğini belirtti.

Makarnalık buğdayın gen merkezinin Anadolu olduğunu ve buradan dünyaya yayıldığını vurgulayan Sade, makarnanın albenisini artıracak yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürüten Sade, makarna üretimi ve ihracatında dünya birincisi İtalya'nın başarısındaki en büyük sırrın bu besin maddesine uygun sos kültürü oluşturarak insanlara sevdirilmesi olduğunu kaydetti.

Anadolu'ya has bir "sos kültürü" oluşturulmasıyla makarna ihracatının daha da artacağına işaret eden Sade, şöyle konuştu:

"Makarna ve bulgurun bir ana yemek olduğu gerçeğini bu topluma kabul ettirmemiz lazım. Makarnalı yemeklerin biraz çeşitlendirilmesi ve sos kültürünün geliştirilmesi gerekiyor. Sos kültüründe biraz zayıfız. Daha çok erişteye dayalı bir kültürümüz var bu konuda. Daha zayıf soslarla yemek tüketmeye alışkınız. Günümüz insanları ve gençliği soslu tüketime daha çok meyletmiş durumda. Bu açığı kapatmamız lazım. Bilim çevreleri ve yemek kültürüyle meşgul olanların bu konuda çalışma yapmaları gerekiyor. Anadolu'ya has sos kültürü geliştirilmesi gerekiyor."

Hububat Konseyi tarafından Gaziantep'te düzenlenen ve makarnalık buğdayda yaşanan sorunların ele alındığı toplantıda Anadolu'ya özgü sos kültürünün oluşturulmasının da önerildiğini anlatan Sade, bu konuda yapılacak çalışmalara tanıtım gruplarının da destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Makarna ve bulgur gıda rejimi açısından uygun

Prof. Dr. Sade, makarna ve bulgurun insanları uzun süre tok tutan besinler olduğuna dikkati çekerek, "Karbonhidrat içeriği yüksek olan bu ürünlerle beslenilirse insan kilo alır diye bir anlayış var. Bu da sağlık açısından sakıncalı diye bilinir. Makarna ve bulgur tüketildiğinde insanı uzun süre tok tutuyor. Bu da genel olarak insanın besin talebini düşürdüğü için aslında gıda rejimi açısından uygun bir beslenme biçimi olarak gözüküyor. Yanlış anlayışın değiştirilmesi öneriliyor. Gerçeklerle algı birbirinden farklı. Bu algının değiştirilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor" dedi.

Türkiye'de 4 milyon ton makarnalık buğday üretildiğini aktaran Sade, bunun 2 milyon tonundan makarna, 1 milyon tonundan bulgur, 500 bin tonundan un yapıldığını, 300 bin tonunun tohumluk için ayrıldığını, 200 bin tonun da diğer tüketimler için kullanıldığını ifade etti. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Selçuk Üniversitesi İtalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title