Haberler

Cumhuriyete Giden Yolda Milli Mücadele" Konferansı

Bilecik'te, "Cumhuriyete giden yolda milli mücadele" konferansı düzenlendi.

Bilecik'te, "Cumhuriyete giden yolda milli mücadele" konferansı düzenlendi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Çetinkaya, Sürekli Eğitim Merkezi'nde Bilecik Valiliği işbirliğinde düzenlenen konferansta, milli mücadele yıllarında kurulan "Milli cemiyetler" hakkında bilgi verdi.

Milli mücadele döneminde kurulan cemiyetlerin düşmandan kurtulmayı amaçladığını anlatan Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Kuvayi milliye gönüllü  oluşturulan birliklerdir. Sayısız kahraman Kuvayi milliye içinde mücadele vermiştir. Bölgelerini işgalden kurtarmak olan ve müdahale etme amacı taşıyan birçok cemiyette kurulmuştur. Bu cemiyetler milli mücadelenin alt yapısını oluşturması açısından da önemlidir. Cemiyetler arasında ortak bir gayenin olmaması faaliyetleri bölgesel olmaktan kurtaramamıştır. Bölgesel kurtuluş çabalarının genel manada teşkilatlanabilmesi, tek hedefe yoğunlaşması Mustafa Kemal Paşanın Samsun'a çıkmasıyla milli mücadele başlamıştır. Mustafa Kemal Paşa müfettişlik görevinden ve askerlik mesleğinden ayrıldıktan sonra milli mücadeleyi sivil olarak devam  ettirmiştir. Yokluğun mücadelesi bir nevi milli mücadeledir. Milli mücadelede, vatan sevgisi ve kurtuluş aşkı var. 1921 anayasası saltanatın biteceğini ve cumhuriyetin ilan edileceğinin üstü örtülü bir şekilde ifade eder. Cumhuriyete geçiş belgesi olarak da kabul görür. Milli mücadele, her şeye rağmen başarıya ulaşmış Anadolu hareketedir. Cumhuriyet halkın idaresidir, yönetimidir ve demokrasidir.  Cumhuriyeti, halkın kendisinin kazandığı bağımsızlığı yaşayabilme, hürriyeti olarak kabul etmemiz gerekir."

Konferansın ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir, Çetinkaya'ya Osmanlı armasının bulunduğu tabak hediye etti.

Programa, Vali Nayir'in yanı sıra 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Refik Arıkan, öğretim üyeleri ve üniversite öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Hamdi Nayir Bilecik Valiliği Çetinkaya Selma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title