Haberler

Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

CHP Mersin Milletvekili Öztürk: "Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi olağan birşey değildir, normal karşılanacak bir durum da değildir"

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin parlamenter sistemde olağan ve normal karşılanacak bir durum olmadığını söyledi.

Öztürk, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'ye başkanlık sistemini getirmeye çalıştığını iddia etti.

Öztürk, Başbakan Erdoğan'ın başkanlık sistemi isteğini, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla perçinlediğini ileri sürerek, şöyle devam etti:

"AKP sözcülerine dikkat ederseniz, 'Halk ilk defa cumhurunu, ilk defa başkanını seçecek' diye propaganda yapmaktadırlar. Bizim anayasamıza göre ilk defa halk tarafından seçilecek olan başkan değildir, cumhurbaşkanıdır. Çünkü anayasada seçilecek kişinin başkan değil cumhurbaşkanı olduğu açıkca yazılmaktadır. Bu cumhurbaşkanın halk tarafından ya da parlamento tarafından seçilmiş olması aslında anayasada yazılı yetkilerin kullanılması bakımından bir ayrıcalık yaratmaz. Aslında asıl olan şey cumhurbaşkanlarının, parlamenter sistemde parlamenterler tarafından seçilmesidir çünkü millet kendi vekillerini seçer. Parlamentoda, yasama organında görev yapan kişilerin adı milletvekilidir. Yani milletin vekilleridir ama cumhuriyet rejiminin başı olan cumhurbaşkanı, milletin vekili değildir. O ülkenin, milletin birliğini ve bütünlüğünü temsil eden, devleti temsil eden bir kişidir. Dolayısıyla parlamenter sistemde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi olağan bir şey değildir, normal karşılanacak bir durum da değildir. Zaten cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi bir etkiye karşı tepki olarak getirilmişti 2007 yılında."

Cumhurbaşkanı adayı Ekmelettin İhsanoğlu'nun 2007 yılında AK Parti tarafından parlamento dışından cumhurbaşkanı adayı olarak isminin geçtiğini ileri süren Öztürk, "Tayyip Erdoğan'ın kendi kişisel hırsları o kadar önemli değilse, 2007'de Ekmelettin beyi parlamento dışından cumhurbaşkanı adayı olarak önerebilmişlerse, aynı iklimde yetiştikleri de dikkate alınırsa o zaman kavga yerine huzuru gerçekleştirmek üzere Tayyip bey adaylıktan vazgeçmeli, Ekmelettin beyi desteklemelidir" ifadelerini kulandı. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Recep Tayyip Erdoğan Rıza Öztürk Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title