Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, 'Küresel Ekonomi Sempozyumu'nda Konuştu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde gerçekleştirilen Küresel Ekonomi Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin tam anlamıyla sona erdiğini, zor günlerin geride kaldığını söylemenin şu an için erken olduğunu itiraf etmek gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde gerçekleştirilen Küresel Ekonomi Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin tam anlamıyla sona erdiğini, zor günlerin geride kaldığını söylemenin şu an için erken olduğunu itiraf etmek gerektiğini söyledi. İklim değişikliği, ekonomik krizler, doğal kaynakların tükenişi, terör ve diğer önemli küresel sorunların farklı platformlarda uzun yıllardır tartışıldığını belirten Gül, ancak Küresel Ekonomi Sempozyumu'nun özellikle çözüm odaklı olması itibarıyla umut verici ve dikkate değer bir platform olma özelliği taşıdığını dile getirdi.

"TÜRKİYE BAŞARILI BİR ÜLKE"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin tedbirli politikalar konusunda başarılı bir ülke olduğunu, 2001 krizinin ardından istikrar odaklı makro ekonomik politikaları bugüne kadar sürdürmeyi, özellikle kamu maliyesi ve finansal sistemdeki dengeli yapı sayesinde küresel ekonomik krizden ciddi yara almadan çıkmayı başardığını, bu vesileyle Türkiye'nin ekonomik daralma sonrasında en hızlı toparlanan birkaç ülkeden biri olduğunu dile getirdi. Küresel ekonomik krizle birlikte geleneksel ticaret ortaklarındaki zayıf talebe karşın iç talebin kuvvetli olması ve ihracatçıların yeni pazarlara yönelmesi sonucunda Türkiye'nin kriz öncesi ekonomik büyüme rakamlarına ulaşmayı başardığını söyleyen Gül, "Bu tabloyu yakından takip eden önemli bir ülkenin devlet adamı BM Genel Kurulu vesilesiyle New York'ta gerçekleştirdiğimiz bir görüşmede şöyle söylemişti; 'Bir zamanlar Avrupa'nın hasta adamı olarak görülüyordunuz, şimdi ise Avrupa'nın en sağlıklı ekonomisine sahipsiniz'" diye konuştu.

"CANLANMA, GELİŞMİŞ ÜLKELER TARAFINDAN YETERİNCE DESTEKLENMİYOR"

Gül, küresel ekonomik kriz konusuna da değinerek; "Yaşanan küresel kriz, finansal ve ekonomik bir çerçeveye oturmakla birlikte sonuçları bakımından önemli siyasi ve sosyal boyutlar da taşımaktadır. Bugüne kadar küresel krizin aşılması için başta gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün ülkeler, çok ciddi azim ve gayretle çalışmışlardır. 2010 yılının ilk yarısında küresel büyüme hızının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, hepimiz açısından sevindirici bir gelişme. Üstelik küresel ticaret hacminin yıl ortasından itibaren kriz öncesi seviyesine ulaştığını görüyoruz. Ne var ki 2010 yılının sonuna yaklaştığımız bugünlerde küresel ekonomik krizin tam anlamıyla sona erdiğini, zor günlerin geride kaldığını söylemenin şu an için çok erken olduğunu da itiraf etmemiz gerekir" şeklinde konuştu. Geçmiş dönemlerden farklı olarak küresel ekonomik canlanmanın itici gücünü bu kez gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğunu vurgulayan Gül, "Bu durumu, küresel büyümenin daha dengeli bir yapıya kavuşmasına işaret etmesi açısından ümit verici buluyorum. Ancak gelişmekte olan ülkelerde yaşanan canlanmanın gelişmiş ülkeler tarafından yeterince desteklenmediğini de görüyoruz" dedi.

"GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARMAZSAK ÖNLEM ALAMAYIZ"

Finansal sistemin kırılganlığı, kamu maliyesinde sürdürülebilirliğin sınırına ulaşılması nedeniyle gelişmiş ülkelerin küresel büyümeye katkısının sınırlı kalmasının beklendiğini belirten Gül, "Geçen hafta BM Genel Kurulunda yaptığım konuşmamda belirttiğim gibi, küresel krizden gerekli dersleri çıkarmadan yeni krizlere karşı önlemler alamayız. Son küresel ekonomik kriz, özellikle dünyanın en gelişmiş piyasalarında uluslararası ve ulusal denetim ve derecelendirme kuruluşlarının yetersizliğini ve zafiyetlerini ortaya koymuştur. Bu nedenle gerek uluslararası finansal mimarinin, gerek ulusal düzeydeki bankacılık denetleme kurumlarının ciddi bir reforma tabi tutulması zorunluluğu barizdir" dedi. Küresel büyümenin yapısında görülen mevcut farklılaşmanın, politika yapıcıları, ekonomideki zor zamanlar için her zaman hazırlıklı olmaları ve kamu maliyesinde disiplini elden bırakmamaları gerektiğini ortaya çıkardığına işaret eden Gül, artık piyasaların "risk iştahı" karşısında kontrollü ve dengeli politikalardan ödün verilmemesi, ekonominin genişleme dönemlerinde finansal piyasalarda oluşabilecek şişkinlikler karşısında ihtiyatlı davranmak gerektiğini ifade etti.

"TÜRKİYE, ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRDIR"

Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin bulunduğu bir merkez olduğunu belirten Gül şöyle konuştu:

"Özellikle ekonomik ve sosyal kalkınmanın bölgesel düzeyde istikrarlı bir temsilcisi haline gelmiştir. Türkiye'nin bölgesel ve küresel refaha katkıları bundan sonra da artarak devam edecektir. Küresel krize karşı mücadelede olduğu gibi uluslararası toplumun enerji ve gıda güvenliği ile iklim değişikliği konularında da birlikte hareket etme, ortak çözüm geliştirme ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir büyüme alt yapısıoluşturma sorumluluğundadır. Sorunların ancak müşterek sorumluluk, akıl ve eylem ile çözülebileceğine inanan Türkiye, elini taşın altına koymaya da hazırdır."

"GELİŞMİŞ OLAN, GELİŞMEKTE YA DA AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER OLARAK HEPİMİZ AYNI TEKNEDE BULUNUYORUZ"

Bin yıl hedefi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Gül, "Yoksullukla mücadelede sağlanan ilerleme sınırlı kalmıştır ve küresel kriz ilerlemeyi tehdit etmektedir. Açlık, artan bir küresel sorun olmaya devam etmektedir. Herkes için makul bir istihdam hedefi hala gerçekleştirilememiştir. Herkese eğitim fırsatı sağlanması konusunda ilerleme görülmekle birlikte bin yıl hedefi halen karşılanabilir değildir. Kadın-erkek eşitliği konusundaki gelişmeler tatmin edici olmaktan uzaktır. Sağlık alanında bazı önemli ilerlemeler yaşanmış olmakla birlikte 2015 yılında hedeflerin tamamına ulaşılabileceği de şüphelidir. Sürdürülebilir çevre konusunda da katedilecek çok yol vardır" şeklinde konuştu. Gül, "Gelişmiş olan, gelişmekte ya da az gelişmiş ülkeler olarak hepimiz aynı teknede bulunuyoruz. Kendi ekonomik sorunlarımıza yoğunlaşırken dünyanın başka yerlerindeki sıkıntılara da sırtımızı dönemeyiz. Bu anlayışla Türkiye son dönemdeki kalkınma harcamalarını yılda yaklaşık 1.5 milyar dolara yükselmiştir" dedi.

"DEVLETLER KÜRESEL SORUNLAR KARŞISINDA KISA VADELİ ÇIKARLARI GERİDE BIRAKMAYI ARTIK ÖĞRENMELİDİR"

"Devletler küresel sorunlar karşısında kısa vadeli çıkarları geride bırakmayı artık öğrenmelidir" ifadelerini kullanan Gül, "Sağduyuya dayalı, daha yaşanabilir bir dünya hedefi doğrultusunda gerekli her türlü çaba ve reformu destekliyoruz. Gerçek bir finans merkezi olmanın ön şartının güven ve istikrar ortamının tesisi olduğu açıktır. Bu ortamın Türkiye'de her alanda başarıyla oluşturulduğuna inanıyorum" diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından davetlilere "Anadolu'da İnanç ve Müzik" temalı konser verildi.

Zeynep ÖZONUR- İdris TİFTİKÇİ- İSTANBUL- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Normalleşme süreci kısa sürdü! Bahçeli'den CHP lideri Özel'e zehir zemberek sözler

Normalleşme süreci kısa sürdü! Bahçeli'den CHP lideri Özel'e zehir zemberek sözler

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

TMSF, FETÖ firarisi Akın İpek'in tarihi yalısını 750 milyon liraya satışa çıkardı

TMSF, FETÖ firarisi Akın İpek'in tarihi yalısını 750 milyon liraya satışa çıkardı

Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title