Haberler

Çukurova'nın Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor

Adana'nın Ceyhan İlçesindeki Tatarlı Höyüğü'nde Yapılan Kazı Çalışmalarında 373 Tarihi Kalıntıya Ulaşılırken, Bölgenin 2500 Yıllık Dokuma Merkezi Olduğu Belirlendi

Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Tatarlı Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında 373 tarihi kalıntıya ulaşılırken, bölgenin 2500 yıllık dokuma merkezi olduğu belirlendi.

Kazı heyetinin başkanlığını yapan Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite tarafından, Tatarlı Höyüğü'nde bu yıl üçüncüsü yapılan kazı çalışmalarına, 35 kişilik uzman ekip ile 40 işçinin katıldığını belirtti.

Başarılı geçen kazıda 373 parça envanterlik ve etütlük esere ulaştıklarını ifade eden Girginer, 'Höyük, Kizzuwatna ülkesinin önemli yerleşim merkezleri arasında. Çalışmalarımız esnasında bulduğumuz eserler ve bu eserlerin bize verdiği bilgiler, Tatarlı'nın hep kutsal özellikler sunduğu yönünde' dedi.

Girginer, Tatarlı'da, Orta Tunç Çağı verileri içinde Suriye kültürüne özgü kutsal törenlerde kullanılan kaplara aplike edilen tanrıça heykelcikleri, Geç Hitit dönemine ait ve mutlaka kutsal bir mekanda kullanılan dini tapınma tasvirli taş plaka ve en önemlisi Antik Yunan dininin baş tanrısı Zeus'un pişmiş topraktan yapılmış büstünü bulduklarını söyledi.

Tatarlı Höyüğü'nde her döneme ait çok fazla sayıda ve çeşitli tiplerde tezgah ağırlıkları bulunduğunu ifade eden Girginer, 'Bu da bize bölgenin şimdilik en azından 2500 yıllık dokuma merkezi olduğunu kanıtlıyor' dedi.

Helenistik dönem kandili üzerinde Şarap Tanrısı Dionysos'un tasvirinin bulunduğuna dikkat çeken Girginer, bulgudan Tatarlı Höyüğü'nde bağcılık ve üzümün önemli ekonomik değer olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Ekibin, gerekli güvenlik önlemlerini alarak bıraktıkları höyüğü gelecek yıl kazmaya devam edeceklerini de bildiren Girginer, şöyle konuştu:

'Kazılar sonucunda karşımıza çıkan tüm veriler, Tatarlı Höyüğün, Hititlerin Kizzuwatna ülkesinde yer alan önemli kutsal merkezi Lawazantiya ile aynı olabileceğini düşündürmeye devam ediyor. Bölgeyi her yıl daha uzun süreler kazmamız lazım. 2010 yılı çalışmalarımıza büyük destek veren üniversite yönetimine teşekkür ediyoruz. Üniversitemizin bu katkısı olmasaydı bu yıl höyüğü 1 ay bile kazamazdık. Dünyada çoğu üniversite yaptıkları arkeolojik kazılarla da anılırlar. Çukurova Üniversitesi, Adana'nın tarihinin yeniden yazılmaya başladığı bu çalışmayla diğer alanlarında olduğu gibi ciddi bir misyon üstlenmiş durumda.'

(KUT-DAB-SRP) - ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title