Haberler

Cüceloğlu: "Farkında Olmayan İnsan Hiç Bir Zaman Özgür Olamaz"

Psikolog ve iletişim psikolojisi uzmanı Doğan Cüceloğlu, insanın gerçek özgürlüğünün, seçimlerinin bilincinde olup olmadığında yattığını belirterek, “Farkına varmak bir dönüm noktasıdır.

Psikolog ve iletişim psikolojisi uzmanı Doğan Cüceloğlu, insanın gerçek özgürlüğünün, seçimlerinin bilincinde olup olmadığında yattığını belirterek, "Farkına varmak bir dönüm noktasıdır. Farkında olmayan insan hiç bir zaman özgür olamaz" dedi.

İletişim psikolojisinin Türkiye'deki önemli isimlerinden psikolog Doğan Cüceloğlu, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Öğrenci Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen söyleşide ğrencilerle bir araya geldi. Cüceloğlu'nun, ekip arkadaşı Polat Doğru ile birlikte günü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği söyleşiye öğrencilerin ilgisi yoğun oldu. Söyleşinin yapılacağı 400 kişilik salona sığmayan öğrenciler, diğer salonlarda yapılan canlı yayınla söyleşiyi izleme imkanı buldular.

Anlatımını esprili bir dille ve öğrencilerle aktif olarak gerçekleştiren Cüceloğu, Polat Doğru ile birlikte 'farkında olmak' ve 'seçimlerimiz' konuları üzerinde durdu. Anlatımlarını kendi yaşamlarından verdikleri örneklerle çeşitlendiren Cüceloğlu ve Polat, okul ve evlilik hayatlarında karşılaştıkları bazı durumlardan söz ederek insanların seçimlerini verirken ne kadar özgür olduklarına ya da ne kadar farkında olduklarına dair saptamalarda bulundular. Cüceloğlu'nun, "İnsan farkında olduğu kadar yaşar. Hepimiz bir seçim yapıyoruz ve seçimlerimizin ne kadar farkındayız?" sorusunu bir uygulama ile pratiğe döken Doğru, salondakilere bazı sorular sordu. Sorduğu sorular karşısında salondakilerin büyük çoğunluğundan aynı cevabı alan Doğru, insanların seçimlerinde pek de özgür olmadıklarının bu örnekle ortaya konduğunu kaydetti.

"FARKINDA OLMAYAN İNSAN HİÇ BİR ZAMAN ÖZGÜR OLAMAZ"

Özgürlük kavramını insanların seçimleri üzerinden irdeleyen Cüceloğlu, "Seçimlerimizin sahibi kim? Seçimlerimizi bilinçli yapıyor muyuz?" sorularını sorarak, insanın gerçek özgürlüğünün seçimlerinin bilincinde olup olmadığında yattığını vurguladı. Farkına varma yolculuğunun da esasında bir özgürlük yolculuğu olduğunu ifade eden Cüceloğlu, "Farkına varmak bir dönüm noktasıdır. Farkında olmayan insan hiç bir zaman özgür olamaz. Kendi yaşamında kendisi olarak var olabilmek için kendini keşfetmek, kendi temel değerlerini, yaşamının anlamını keşfetmek ve bu temel değerler içerisinde karar vermek önemlidir" diye konuştu.

Bilen insanın değişmediği ve yerinde saydığı için tehlikeli olduğunu, öğrenen insanın ise yaşamla birlikte değiştiğini söyleyen Cüceloğlu, "Kafanız açıksa 3 yaşındaki çocuktan bile pek çok şey öğrenirsiniz" ifadesini kullandı.

Gerçek zenginliğin parasal karşılığı olmadığının altını çizen Cüceloğlu, "Elinizden gelenin en iyisi yapın, şevkle yapın. Bu sizi gerçek zenginliğe ulaştıracaktır" dedi.

Söyleşinin sonunda Doğan Cüceloğlu ve Polat Doğru'ya Öğrenci Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cem Ali Gizir tarafından birer teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi. Ardından imza standına geçen Cüceloğlu ve Doğru'ya kitap imzalatmak ya da fotoğraf çekmek isteyen öğrenciler uzun kuyruklar oluşturdular. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mersin Üniversitesi Doğan Cüceloğlu Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title