Haberler

Çözüm Süreci Asurilerin Köye Dönüşlerini Sağlayacak

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Körseli köyünde 1993 yılında yaşanan terör olayları nedeniyle köylerini boşaltan Asuriler şimdi eve dönme hazırlıklarını yapıyor Almanya ve Belçika'dan gelen 4 kişi köye geri dönüş için çalışmalarına başladı Köye geri dönen Sakman: ''İnşallah her şey güzel olacak''

Silopi ilçesinden Avrupa'nın çeşitli ülkelerine yerleşen Asuriler, 21 yıldır hasretini çektikleri topraklarına dönerek harabeye dönen köylerini yeniden onarmaya başladı.

İlçeye bağlı Körseli köyünde 1993'te terör olayları nedeniyle köylerini boşaltan Asuriler, çözüm süreciyle sağlanan huzur ve güven ortamıyla eve dönüş hazırlıkları yapıyor. Yıllar önce Belçika'ya göç eden İhsan Sakman, köyüne dönmenin sevincini yaşadığını söyledi.

Belçika'dan köylerini yeniden yerleşime hazır hale getirmek için geldiğini kaydeden Sakman, köyde 4 kişinin evini onarmak için çalışmalara başladığını belirtti.

Köye dönüş konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Sakman, şöyle konuştu:

"Köyde su, elektrik ve yol sıkıntısı yaşanıyor. Oysa yetkililer 'köyünüze geldiğiniz zaman size yardımcı olacağız' diyorlardı. Devletten yardım bekliyoruz. Bu sorunların giderilmesini istiyoruz. Köyde 4 ev yapıyoruz. 2 kişi Almanya, 2 kişi de Belçika'dan geldi. Avrupa'da bulunan çocuklarımız da geldi ama yaşanan sıkıntılar nedeniyle dönmek zorunda kaldılar. Köydeki sorunlar giderilse gençlerimiz de gelir."

"Buraya geldik, herkes bizi iyi karşıladı. Biz de sevindik. Eski kafalar gitmiş yeni kafalar gelmiş. Millet biraz daha akıllı olmuş. Köyümüze dönmek istiyoruz. İnşallah her şey güzel olacak" diyen Sakman, dönüşlerle ilgili yetkililerden yardım beklediklerini aktardı.

Köyün eski muhtarı İliş Beğtaş ise diyalog süreciyle köye dönüş projesi kapsamında geri geldiklerini dile getirdi.

Avrupa'da oldukları sürece hep köylerinin hasretiyle yaşadıklarına dikkati çeken Beğtaş, bu özlemle büyüdüklerini belirtti.

Beğtaş, köylerine dönmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Köyümüzü yeniden inşa etmek için çalışmalarımız devam ediyor. İlk inşaatlarımız yükselmeye başladı. Fakat imkanlar çok sınırlı. Ancak bütün bunlara rağmen kısa bir süre içinde evleri tamamlamayı düşünüyoruz. Yurt dışında yaşayan bir sürü daha köylümüz var. Hepsi bizden haber bekliyor. Onlar da en kısa zamanda köylerine dönecek."

Köyde yaşayan Mehmet Onuk ise Kösreli köyünün artık yeniden yaşanabilir bir köy olduğunu söyledi. Mehmet Onuk, "Artık insanlarımız burada yaşıyorlar" dedi.

Onuk, köyde bazı sıkıntıların yaşandığını, köyün suyunun 10 yıl önce belediye tarafından başka bir köye verildiği savunarak, bu sorunların giderilmesi için yetkililerden yardım beklediklerini kaydetti.

Köyde güvenliğin de sağlanmasını istediklerini dile getiren Onuk, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Burada asker yok, burada onların güvenliklerini sağlayacak hiçbir birim yok. Buda başlı başına bir güvenlik sorunudur. Biz bu sorunların da giderilmesini istiyoruz. İnsanlarımız kendi çabalarıyla buraya sahip çıkmaya çalışıyor. İnsanlar buraya geldiklerinde sadece devletin bu insanlara bakış açısının değiştiğine inanarak güvenerek gelebilirler." - Şırnak

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Belçika Şırnak Silopi Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title