Haberler

Çorum'da "Kültürler Arası Kardeşlik" Paneli

Nefes Alevi Bektaşi Kültür ve Eğitim Derneğince düzenlenen panelde, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin Alevi ve Sünni öğretim üyeleri birlik ve kardeşlik mesajı verdi Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eğri: "Mesele ön yargılardan kaynaklanıyor.

Nefes Alevi-Bektaşi Kültür ve Eğitim Derneğince düzenlenen panelde, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin Alevi ve Sünni öğretim üyeleri birlik ve kardeşlik mesajı verdi.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın destekleriyle organize edilen, Alevi ve Sünni kardeşliğini içeren "Kültürler Arası Kardeşlik" paneli, Çorum Devlet Tiyatrosu salonunda gerçekleştirildi.

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri'nin başkanlığını yaptığı panelde, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Cengiz ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül konuşmacı olarak yer aldı.

Yrd. Doç. Dr. Gül, panel başkanı Osman Eğri'nin Alevi, diğer konuşmacı Muammer Cengiz'in ise Sünni olduğunu ifade ederek, "Biri Alevi, diğeri Sünni iki hocamız aynı masada ortak bir konuyu değerlendiriyor, ihtiyacımız olan budur. Her iki hocamız da ortak soruna yine ortak çözümler sunuyor. Bu çok önemli bir gelişmedir. İki hocamız da aslında bir kardeşlik, birlik ve beraberlik mesajı veriyor. Bizlerin, yani hem Alevilerin hem Sünnilerin ihtiyacı olan da budur. Aramızda ayrı, gayrı olmamalıdır" dedi.

Prof. Dr. Eğri, kendisinin Alevi, diğer konuşması Muammer Cengiz'in ise Sünni olduğunu belirterek, "Her ikimiz de aynı üniversitede görev yapıyoruz. Hiçbir zaman aramızda bir ayrılık olmadı. Bu önemli bir noktadır" diye konuştu.

Alevi ve Sünniler arasında yaşanan sorunların temelinde ön yargıların bulunduğunu vurgulayan Eğri, şunları kaydetti:

"Mesele ön yargılardan kaynaklanıyor. Her iki toplumun da ön yargılardan kurtulması gerekiyor. En büyük ön yargılardan biri de Sünniler tarafından Alevilerin kestikleri kurbanların etlerinin yenmemesi. Aslında hatamız, biri süt, diğeri maya olan kaynaklardan mahrum olmamız. Süt, Kur-an'ı Kerim'dir. Hepimizin kaynağı odur ve bütün ayrışma o sütten her iki kesimin de yeterince içmemesinden kaynaklanıyor. Maya ise, Ehlibeyt'tir. Eğer bir Alevi ile Sünni arasında ayrışma varsa, Alevi Aleviliğini, Sünni ise Sünniliğini tam manasıyla yaşayamamasından kaynaklanıyordur."

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde eğitimlerine devam eden öğrencilerin zaman zaman cemevlerinde törenlere katıldıklarının altını çizen Eğri, buradaki amacın öğrencilerinin ön yargıyla değil, öğrenerek, görerek yaşamalarını ve mezun olduktan sonra da doğru olanları öğretmeleri olduğunu kaydetti.

-"İnanç boyutunda birbirimizi kırmaya gerek yok"

Doç. Dr. Cengiz ise Alevi ve Sünni toplumların bir ve beraber olmaması için bir neden bulunmadığına dikkati çekerek, "Ayrışma için fark aranıyorsa fiziksel özelliklerden kaynaklı yani kısa-uzun boylu, sarışın-esmer diyerek bile ayrım yapılabilir. İnanç boyutunda birbirimizi kırmaya gerek yok. Farklılıklarımızdan çok, ortak yönlerimiz var ve bu ortak yönleri bulmamız, bu ortak yönlerimizin etrafında toplanmamız gerekiyor" dedi.

Cengiz, şöyle devam etti:

"Peygamber efendimizin torunu Hz. Hüseyin şehit edildi. Aradan yüzyıllar geçti, onun için hala hem Aleviler hem de Sünniler ağıt yakıyor, göz yaşı döküyor. Her iki kesim de Hz. Hüseyin'i kendi dışında görmüyor. Çünkü o, hepimizin peygamberi olan Hz. Muhammed'in torunu. İki toplum da Hz. Hüseyin için göz yaşı döküyor en büyük ortak nokta budur."

Panele Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı. - Çorum

Kaynak: AA / Yerel

Hitit Üniversitesi Osman Eğri Çorum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title