Haberler

Çölyaklılar İçin Karabuğday Yetiştirilecek

Güncelleme:

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün girişimleri ile Çölyak hastaları için yurt dışından getirilen Karabuğday tohumları tarımsal bölgelerde yetiştirilmeye başlanılacak.

Şanlıurfa'da Çölyak hastalarının tükettiği Glutensiz ürünler için Vali İzzettin Küçük tarafından yurt dışından getirilen Karabuğday tohumları Şanlıurfa'da yetiştirilecek.

TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğünde yetiştirilecek olan tohumlar Mart ayı içerisinde toprakla buluşacak. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün girişimleriyle yurt dışından getirilen 8 kilogram tohum, toprak ıslahı yapıldıktan sonra ekime en uygun zaman olarak belirlenen Mart ayı içerisinde ekilecek.

Bin 300 metrekarelik bir alanda ekimi yapılacak olan tohumların ilk etapta tohum arttırmaya yönelik olarak ekilmesi planlanıyor. Yeteri düzeyde tohum elde edildikten sonra ise üretilen buğdaylar Çölyak hastalarının kullanımına sunulacak.

Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, girişimlerinden dolayı Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'e teşekkür ederek, "Sayın Valimizle dernek çalışmalarımız ve derneğimize üye olan hastalarımızla ilgili yaptığımız görüşmede bizlere her türlü desteği vereceklerini belirttiler. Yurt dışından tohum getirerek üretiminin yapılmasını sağlaması çölyak hastası kardeşlerimizi oldukça mutlu edecek bir gelişmedir. Sorunlarımıza gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetten ötürü 738 Şanlıurfalı ve 80 Suriyeli üyemiz adına Valimiz Sayın İzzettin Küçük'e teşekkür ediyorum" dedi.

KARABUĞDAY

Karabuğday verimliliği buğdaya göre daha düşüktür. Yüzde 11 protein ve yüzde 2 yağ içerir. Bununla birlikte, kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde yetişebilme özeliği vardır. Hızlı ürer ayrıca zararlı otların gelişmesini engeller. Karabuğday gluten içermez, çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için uygundur.

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi): bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Sağlık Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Koç Metalurji halka arz hangi bankalarda var? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz nereden, hangi bankadan alınır? BAYHAN NEDEN HAPSE GİRDİ? Bayhan kimi öldürdü? KOTON halka arz sonuçları! Koton halka arz sonuçları açıklandı mı? Koton kağıt halka arz kaç lot verdi? Kalben kimdir? Şarkıcı Kalben kaç yaşında ve nereli? #127908 Kalben'in şarkıları! Memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında zam yapılacak mı? ALTINAY SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ HALKA ARZ: ALTNY katılım endeksine uygun mu? ALTNY halka arz helal mi, caiz mi? Kemal Doğulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kemal Doğulu kaç yaşında, nereli? Kemal Doğulu biyografisi! EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK? Temmuz ayında emeklilere yüzde kaç zam var, masadaki rakam ne? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ne zaman ve nerede ortaya çıktı? İşte anneler gününün tarihçesi! Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş kaç yaşında öldürüldü? Sinan Ateş ne zaman ve neden öldürüldü? Suat Özçağdaş kimdir? Halk Tv konuğu Suat Özçağdaş kaç yaşında, nereli? Suat Özçağdaş biyografisi! SURVİVOR İLK DÜELLODA KİM ELENDİ? Survivor'da kim elendi? Yunus Emre mi, Furkan Kızılay mı? Bahadır Erdem kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Bahadır Erdem kaç yaşında, nereli? Bahadır Erdem biyografisi! 10 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Yarın okul var mı? Cuma günü okullar tatil mi? ALTNY kaç lot verir? Altınay Savunma Teknolojileri halka arz kaç lot düşer?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title