Haberler

Çok Etkilendiği Caminin Maketini Yaptı

Güncelleme:

Aksaray'da yaşayan Fatih Coşkun, televizyonda gördüğü ve etkisinde kaldığı Sultanahmet Camisinin, gidip gördükten sonra ahşap malzemelerden maketini yaptı.

ÖZKAN BEYER - Aksaray'da yaşayan Fatih Coşkun, televizyon dizileri ve filmlerde görüp etkisinde kaldığı Sultanahmet Camisi'nin ahşaptan maketini yaptı.

PTT'de çalışan Fatih Coşkun (32), birçok yerde fotoğraflarını ve televizyon ekranlarından görüntüsünü gördüğünü İstanbul'un sembol eserlerinden Sultanahmet Camisi'ni görmeyi çok istedi. İstanbul'a giderek ziyaret ettiği caminin ihtişamından çok etkilenen Coşkun, evinde maketini yapmaya karar verdi.

Ahşap malzemeler, plastik borular ve alüminyum folyo kullanarak 3 ayda cami maketini tamamlayan Coşkun, Türkiye'deki birçok tarihi eserin maketini yapmayı planlıyor.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı dönemi eseri 6 minareli Sultanahmet Camisi'nin Türkiye'nin en güzel camilerinden birisi olduğunu söyledi.

Caminin, Ayasofya'nın yanında tüm ihtişamıyla ziyaretçileri ağırladığını dile getiren Coşkun, "Bu ihtişamı beni de çok etkiledi. Yerden kubbe yüksekliğiyle Ayasofya'dan daha yüksek bir cami. Yaptıran atalarımızdan Allah razı olsun, mekanları cennet olsun. Çok güzel bir cami yapmışlar. Ben de bu caminin maketini yaparak atalarımızı yad etmek istedim" dedi.

Günde 16 saat çalışarak tamamladı

İstanbul'u ziyaretinde Sultanahmet Camisi'ni yakından inceleme fırsatı bulduğunu anlatan Coşkun, "Adeta caminin ihtişamına kapıldım. Gün boyunca caminin her yerini gezdim. İç ve dış mekanlarda tüm detayları inceledim. Bu detayların fotoğraflarını çektim. Daha sonra internetten birçok fotoğrafını temin ettim. Günde 16 saat çalışarak 3 ayda Sultanahmet Camisi'nin maketini yaptım" diye konuştu.

Coşkun, maketini titiz bir çalışma sonunda tamamladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Birebir ölçülere sadık kalarak maketi yaptım. Uzunluğu 2, eni 1,5 metre, yerden yüksekliği ise 1 metre. Cami maketi ahşaptan, kubbeler ise alüminyum folyodan yapıldı. Minareler plastik borudan, üzeri ise karton ile kaplandı. Oldukça zor ve zahmetli bir işti. Gördüğünüz parçaların kesimi bile saatlerimi aldı. İnsan, yaptığı eserden zevk almalı, çalışmasında özen göstermeli."

Daha önce de bazı maketler yaptığını, bunlar arasında Sultanhanı Kervansarayı, Aksaray Ulu Cami ve Eğri Minare'nin olduğunu aktaran Coşkun, "Allah kısmet ederse Türkiye'nin birçok tarihi eserinin maketlerini yaparak, 5 yıl içerisinde sergi açmak istiyorum" ifadelerini kullandı. - Aksaray

Kaynak: AA / Yerel

Sultanahmet Camisi Türkiye Aksaray Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title