Haberler

"Çocuklar Terör Suçlusu Sayılmayacak"

Unıcef Türkiye Temsilciliği, Terörle Mücadele Kanunu'nda (Tmk) Yapılan Düzenlemelerin TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edilmesiyle, Çocukların Propaganda Suçu İşleseler Dahi Terör Suçlusu Sayılmayacağını, Örgüt Üyesi Gibi Cezalandırılmayacağını ve Ceza Arttırımına Yönelik Hükümlerin Çocuklar İçin Uygulanmayacağını Bildirdi.

UNICEF Türkiye Temsilciliği, Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK) yapılan düzenlemelerin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle, çocukların propaganda suçu işleseler dahi terör suçlusu sayılmayacağını, örgüt üyesi gibi cezalandırılmayacağını ve ceza arttırımına yönelik hükümlerin çocuklar için uygulanmayacağını bildirdi.

UNICEF Türkiye Temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada, TBMM'deki düzenlemenin UNICEF Türkiye Ofisi tarafından heyecanla karşılandığı, UNICEF'in, ''gösterilere katıldıktan sonra kanunla ilişki haline giren'' ve kamuoyunda ''taş atan çocuklar'' olarak bilenen çocukların durumunun dikkatle izlediği vurgulandı.

Bu genç insanların çoğunun maruz kaldığı ağır cezalara ek olarak, TMK çerçevesinde yetişkinler gibi yargılanmalarının UNICEF'i kaygılandırdığı, izlenen bu yolun, 18 yaşından küçük herkes için ayrı çocuk adaleti usulleri öngören Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile de çeliştiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''18 yaşından küçük çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmasının yolunu açan yasal düzenlemelerin kabulü çok önemli bir gelişmedir. Yapılan düzenlemeler sayesinde çocuklar propaganda suçu işleseler dahi terör suçlusu sayılmayacak, örgüt üyesi gibi cezalandırılmayacak ve ceza artırımına yönelik hükümler çocuklar için uygulanmayacaktır.''

Düzenlemelerin TBMM tarafından kabulünün, ülkede artan şiddetin herkesi sarstığı bir zamana denk geldiği belirtilen açıklamada, terör mağdurlarının yasını tutan ailelere ve tüm ulusa başsağlığı dileyen UNICEF'in, TBMM üyelerini bu genç insanların yararını gözetmekten geri durmadığı için takdir ettiği ifade edildi.

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin yirmi yıl önce imzalanmasından ve 2005'te Çocuk Koruma Kanunu'nun kabulünden bu yana, Türkiye'nin kanunla ilişki halindeki çocukların haklarına gerekli saygının gösterilmesini sağlayacak birçok adım attığı vurgulanan açıklamada, UNICEF Türkiye Temsilci Vekili Regina De Dominicis'in de TMK'da yapılan düzenlemelerin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğu vurgulandı.

Açıklamada Dominicis'in şu ifadelerine yer verildi:

''Artık yasal çerçeve oluşturulduğuna göre düzenlemelerin yürürlüğe geçirilebilmesi için yetkililerin gerekli altyapıyı oluşturacaklarına, örneğin; çocuk mahkemelerinin sayısının arttırılacağına, tutukluluk sürelerinin kısaltılacağına ve özgürlüğü kısıtlamaya yönelik alternatif tedbirlerin daha yaygın kullanılacağına güvenimiz tamdır. UNICEF tüm bu alanlarda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni desteklemeye hazırdır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise 43,64 lira oldu

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise 43,64 lira oldu

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title