Haberler

Çocuk Damatlar Anlattı: Gerdek Gecesi İkimiz de Ağladık

Güncelleme:

Daha önce çocuk gelinleri 'Zarok' filmiyle anlatan Muhammet Beyazdağ, bu sefer 'Çirok' filmiyle çocuk damatları anlattı.

Bugüne dek hep çocuk gelinleri konuştuk. Çocuk damatlar ise hep geri planda kaldı. İlk kez bir projede çocuk damatlara da söz verildi ve yaşadıkları anlatıldı. Bir çocuk damat yaşadıklarını en iyi bu sözlerle özetledi: "Gerdek gecesi bir köşeye çekilmiş ağlıyordu. Ben de bir köşeye çekildim, ağlamaya başladım. Kardeş gibiydik. O yatakta, ben yerde yatardım. Evli olmasaydım belki üniversite okuyor olacaktım."

KAMERA BU SEFER ÇOCUK DAMATLARDA

Çocuk gelinlerin yalnızca ellerini göstererek hikâyelerini anlattıkları "Zarok" (Çocuk) belgeseliyle geçen yıl 10'dan fazla ödül kazanan Muhammet Beyazdağ, ikinci filmi "Çirok"ta (Hikâye) kamerayı bu sefer çocuk damatların ellerine çevirdi.

Zeynep Bilgehan'ın Hürriyet'teki haberine göre, Muhammet Beyazdağ (25), Akdeniz Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü'nü bitirdikten sonra şimdi aynı bölümde yüksek lisansını yapıyor. Çocuk gelinleri anlattığı "Zarok" filmi aslında üçüncü sınıftayken çektiği bir okul ödevi... Ancak Beyazdağ, filme hiçbir zaman yalnızca bir ders projesi olarak bakmadığını anlatıyor:

"1980'lerde ekonomik koşullardan dolayı Muş'tan İstanbul'a göç etmiş bir ailenin çocuğuyum. Akrabalarım arasında çocuk gelin vakaları çok. Bu, benim vicdanımı rahatsız eden bir konuydu ve üzerine bir şeyler yapmak istiyordum."

Yaklaşık 5 aylık bir hazırlık sürecinden sonra 6 kadın, hikâyelerini anlatmayı kabul etti. Kimliklerini gizli tutmak için kadınların yalnızca elleri çekildi. Beyazdağ, bununla birlikte ellerin yüzden daha fazla şey anlattığını belirtiyor.

BU KEZ ERKEK ELLERİ

Belgeseli çekerken 'el üçlemesi'nin ikinci filmi 'Çirok'un temelleri atılıyor:

"Zarok'u çekerken çocuk damatların da var olduğunun farkına vardık. Erkekler de erken yaşlarda evlendiriliyor. Çocuk evliliklerinde 'kadın-erkek' diye ayırmak yanlış. Çocuk damatların çektikleri acılar kızlarınkinden çok da farklı değil ama insanlar 'Çocuk damatlar da mı var' diye duraklıyor. Çocuk gelinlerden sonra çocuk damatları da anlatmak ve farkındalık yaratmak istedim."

Beyazdağ, hikâyelerini anlatacak çocuk damatlara yine hem dernek hem de kendi akrabaları vasıtasıyla ulaştı. 5 değişik şehirde yine yalnızca ellerinin çekildiği 6 çocuk damatla konuştu.

SİLAH DAYANIYOR, ANNELER SUSUYOR

Yönetmen Muhammet Beyazdağ, kendisini en çok etkileyen hikâyeyi şöyle anlatıyor:

"Birinin annesi de çocuk gelin. Kızını erken yaşta evlendirme sebebini 'Başımıza silah dayadılar' diye anlattı."

Beyazdağ, çocuk evliliklerinde anne-babaları suçlamanın yanlış olduğunu söylüyor:

"Bu bir sistem sorunu. Eğitim imkânı ellerinden alındığından geçmişte yaşadıklarını gelecek kuşaklara aktardılar."

"DAMAT TRAŞI OLANA DEK YÜZÜME JİLET DEĞMEMİŞTİ, GERDEK GECESİ İKİMİZ DE AĞLADIK"

Bir çocuk damat anlatıyor:

"Babam 'Falan Yenge'nin kızını bana istediklerini söyleyince sabaha kadar ağladım. Önceden ben ve o kardeş gibiydik. Oyunlar oynuyorduk. Eniştemin damatlığını giydirdiler. Damat tıraşına kadar yüzüme jilet değmemişti. İmam nikâhı kıydılar. Gerdek gecesi bir köşeye çekilmiş ağlıyordu. Ben de bir köşeye çekildim, ağlamaya başladım. Kardeş gibiydik. O yatakta, ben yerde yatardım. Evli olmasaydım belki üniversite okuyor olacaktım."

EVE YARDIMCI OLSUN DİYE...

Yönetmen Muhammet Beyazdağ çocuk damatlığı anlatıyor:

"Kız çocukları evlendikten sonra anne evde yalnız kalıyor. Ona yardımcı olacak biri gelsin diye evde kalan bekâr çocuğu evlendiriyorlar. Çocukluklarını yaşayamamanın verdiği bir ağırlık var. Ayrıca okullarından koparılıyorlar."

"DAHA ÇOCUK OLMADAN BİREY VE EBEVEYN OLMAK ZORUNDA KALIYORLAR"

Beyazdağ, çocuk damatlardan daha az bahsedilmesinin sebebini şöyle cevaplıyor:

"Öncelikle çocuk gelinler kadar yaygın değiller. Bunun dışında kadın toplumumuzda zaten kanayan yara. Şiddet de gördüğünden dramatik yanı fazla. Erkek daha katı ve sert oluyor ama işte ikisinin de hayatı çocukken kararıyor. Daha çocuk olmadan önce birey sonra ebeveyn olmak zorunda kalıyorlar." (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Zeynep Bilgehan Hürriyet Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

500

Yorumlar (25)

ahmet t.:

Bu ülkede erken yaşta evlenen kız çocukları ve erkek çocukları gündem edildiği kadar o yaşlarda fuhuş batağına düşürülen çocuklar gündem edilseydi bugün ülke bu halde olmazdı. Çocuk yaşta evlenmek yanlış ancak çocuk yaşta evlendirilenleri çocuk yaşta fuhuşa sürüklenenlerden daha fazla gündem etmek daha büyük yanlış Bugün ülkede erken evlilik mi daha büyük problem yoksa gençler arasında tavan yapan madde kullanımı ve ahlaksızlık mı?

66
4
yanıtYanıtla
JEOLOG:

Çocuk damat. . . Kimin aklına gelirdi. Tebrik ederim. Harika bir çalışma.

47
3
yanıtYanıtla
mesut g.mobilWeb@haberler.com:

Bende 1998 de evlendim. cok sıkıntı yaşadım ve yasattim. ama inadina okudum. suanda yeni atandim. cok sıkıntılı olan durum, o yaşta evlendikten sonra gerçek ten başka birine aşık oluyorsun. o zaman durum vahim oluyor. ayrica yukarida anlatilanlardan daha fazlasi bir sıkıntı. kesinlikle cok tehlikeli bir durum.

25
1
yanıtYanıtla
Lonban:

Hangi devirde yaşıyoruz arkadaş. . Bu anaların babaların bilinçlenmesi lazım. Çocugunu okutmuyorsan ve bir işe çalışsın eli ekmek tutsun yaşı büyüdügünde evlendirirsin. Aceleniz ne?

21
1
yanıtYanıtla
imammobilWeb@haberler.com:

Kız olsun erkek olsun ergenliğe girdimi evlenebilirler Allahın hükmü bu

10
12
yanıtYanıtla
MustafamobilWeb@haberler.com:

Günümüzde basın özgürlüğü yok edilmektedir dikkatli ol derim

15
6
yanıtYanıtla
KOKO.:

yasanilan her türlü pislik cumhuriyet denilen rejime ait . . . .

7
14
yanıtYanıtla
AlynMobil-IOS:

O insanları bilinçlendirmek istesek bile onlara göre o dogru olduğu için eminim bunu yapmaya devam ediceklerdir taki içlerinden dogru düzgün bir kişi çıkıp sistemi bozmak isteyene kadar filmin konusu çok güzel umarım başarı ile sonuçlanır.

20
0
yanıtYanıtla
umutMobil-ANDROID:

bu cehalet bu insanlik disi cocuklara zorla dayatilan ewlilikler nereye kadar lanet olsun boyle duzene boyle sisteme....

17
1
yanıtYanıtla
Cevhersahin:

Dogru kisiyi bulduktan sonra hic gecikmemek gerekir bence, bende genc yasta evlendim hem calisiyorum hem okuyorum :) esimi de cooook seviyorum. . .

8
10
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title