Haberler

Çoban Babanın "Kemancı" Oğlu

Amir Ateş, Yıldırım Gürses, Safiye Ayla gibi bir dönemin ünlü sanatçılarının saz ekiplerinde yer alan kemancı Kaya, yarım asır sonra döndüğü memleketi Orhaneli'de anılarını yad ederek yaşıyor Kaya, Zeki Müren'in hediye ettiği imzalı nota kağıdının yanı sıra müzisyenliğinden kalan plak ve fotoğraflarına adeta gözü gibi bakıyor.

HARUN KAYMAZ - DOĞUKAN ALTINAY - Çocukluğunda, çoban olan babasının söylediği şarkılardan etkilenerek Orhaneli ilçesinden İstanbul'a göç edip dönemin ünlü sanatçılarının saz ekiplerinde bulunan Aziz Kaya (72), yarım asır sonra memleketine döndü.

Başarılarla geçen müzik hayatının son zamanlarında Zeki Müren'den imzalı bir nota kağıdı hediyesi de alan Kaya, şimdi baba ocağında organik tarımla uğraşıyor, evinin balkonunda keman çalıyor, taş plaklardan Türk Sanat Müziği eserleri dinleyerek eski günlerini yad ediyor.

Orhaneli ilçesi Serçeler Mahallesi'ndeki evinde yaşayan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda zamanının çoğunun babasıyla arazide geçtiğini söyledi.

Babasının söylediği şarkılardan etkilendiğini belirten Kaya, 1957 yılında önce Bursa'ya gittiğini, daha sonra İstanbul'a yerleştiğini anlattı.

Müzikle uğraşmayı kafasına koyduğunu dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

"Bir gazete ilanında, ünlü besteci Arif Sami Toker'in ders verdiğini gördüm. İlandaki adrese gittim, derslere girdim ve müzik serüvenim başladı. Bundan sonra, gel zaman git zaman, birçok bestekarla çalışma imkanım oldu. İstanbul'a gidince tanıştığım Amir Ateş başta olmak üzere Yıldırım Gürses, Safiye Ayla, Mustafa Sağyaşar, Faruk Tınaz ve Vedat Çetinkaya'ya kemanımla eşlik ettim. Hepsiyle hatıralarım var. Birçoğunun plakları, besteleri, fotoğrafları arşivimde hatıra olarak duruyor. Müzisyenliğimin sonlarına yaklaştığımda, dönemin en ünlü sanatçısı Zeki Müren'in annesi vefat etti. Annemle Muğla'nın Bodrum ilçesine gidip cenaze törenine katıldık. Orada Zeki Müren'le tanışma imkanı buldum. Ona başsağlığı diledik. Çok alçak gönüllü biriydi. Beni çok sevdi ve üzerinde imzası bulunan nota kağıdını hediye etti. Yıllar geçti ama onu hep sakladım. Müren'le o zaman çekilmiş fotoğrafım da var."

"İngilizce öğrenmek, nota öğrenmekten kolay"

Kaya, yıllarca nota eğitimi aldığı bilgisini verdi.

İngilizce öğrenmenin, nota öğrenmekten kolay olduğunu vurgulayan Kaya, "Notalara yıllarımı verdim, ömrümü verdim. Hep içinde olacaksın. Bu deneyimlerim sayesinde onlarca sanatçıyla çalışma imkanı buldum. Bunlar kolay şeyler değil" ifadesini kullandı.

Aziz Kaya, şimdi günlerini, evinin bahçesinde organik tarımla uğraşarak, balkonunda keman çalıp taş plaklardan Türk sanat müziği eserlerini dinleyerek geçirdiğini aktardı.

Evindeki gaz lambası, taş plak, asırlık radyo, vestiyer, koltuk, ayna ve konsolların tarihi değeri bulunduğunu dile getiren Kaya, bunları satmak istemediğini sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Zeki Müren Aziz Kaya Amir Ateş Orhaneli Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title