Haberler

Cinsel Suçlarla İlgili Yasa Tasarısı

Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel suçlarına ağır yaptırımlar getiren yasa tasarısının TBMM’de görüşüldüğü şu günlerde, cinsel travmanın çocuklar üzerindeki etkilerini bilmeden verilecek her kararın, bu suça ortak olmaya yol açacağı bildirildi.

Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel suçlarına ağır yaptırımlar getiren yasa tasarısının TBMM'de görüşüldüğü şu günlerde, cinsel travmanın çocuklar üzerindeki etkilerini bilmeden verilecek her kararın, bu suça ortak olmaya yol açacağı bildirildi.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver, kadın ve çocuklara yönelik cinsel suçların cezalarının artırılmasına ilişkin değişiklik tasarısının TBMM'de görüşülmeye başlandığını söyledi. Meclisten tasarıyı hazırlarken cinsel travmanın çocuklar üzerindeki etkilerine özellikle dikkat etmelerini isteyen Öztanrıöver, "Bir çocuğun bir yetişkin tarafından cinsel olarak kullanılması, tam bir çaresizlik hissini yaşamasına yol açar" dedi.

"Taciz sırasında şaşkınlık ve felç edici bir korku, beynini ve vücudunu uyuşturur ve genellikle tepki veremez" diyen Öztanrıöver, şunları kaydetti:

"Tanıdık ve güvenilen biri tarafından yapılan cinsel tacizde korkutma, gerek kendisi gerekse sevdiklerini öldürmekle tehdit etme çok görülür. Bazen çocuklar, diğer kardeşleri istismara uğramasın diye kendini tacizciye yem eder. Aile bütünlüğünü korumak için de susabilirler. Çünkü annesi, ekonomik-sosyal olarak eşine bağımlıdır, güçsüzdür. Çocuk, istismarı söylerse daha kötü şeylerin olacağından korkar. Nitekim olur da. Annesine bir şekilde söyleyen çocuklar ikinci bir travmayı da burada yaşar çünkü genellikle ilk tepki inanmama ve suçlamadır. Adliyeye yansıyan olaylarda ise durum artık trajediye döner. Olayı defalarca anlatmak zorunda kalma, başına gelenler yetmiyormuş gibi bir de ikna etmesi beklenilerek yeniden taciz edilir bu çocuklar. Henüz cinsel organların adını bile telaffuz edemeyen çocuktan ayrıntılarıyla ne olup bittiğini mahkemede hiç tanımadığı insanlara anlatması beklenir. Bu durum, o kadar insanın önünde soyunmasını istemekten farksızdır. Bir kere tacizi hatırlatan her şey, çocuğun tekrar o ana dönmesine yol açar. Hiç anlatamayabilir, çünkü travması tetiklenmiş ve kelimelere erişim ortadan kalkmıştır. Başına gelenleri mahkemede anlatamadığı için yanlış kişilerin mahkum olduğu davalarda mağdur, inanılmaz suçluluk duyar. Bu çocukların başına gelenleri anlatması, travma terapilerinde bazen dört-beş seansı bulabilir. Travma ile kilitlenen dillerini açmak, ancak travma konusunda deneyimli terapistlerle mümkün olabilir."

"TRAVMANIN NE OLDUĞUNU BİLMEYEN BİRİ BU DURUMU ALGILAYAMAYACAKTIR"

Uzun süren cinsel istismarlarda ise parasempatik tepki denilen donma tepkisiyle çocuğun uyuşmuş gibi olduğunu anlatan Öztanrıöver, "Duygusal bir donuklukla olayı anlatabilir. Bu durum dinleyenlerde yalan mı söylüyor-rızası mı vardı algısına yol açabilir. Donmuş- uyuşmuş bir çocuk daha yaralı bir çocuktur. Cinsel taciz, fiziksel tacizden farklı olarak çocuğun kendini suçlu, kirli, günahkar hissetmesine yol açmaktadır. Eğer tacizi uygulayan bakımveren kişiyse küçük çocuklar, tacizi yapandan çok kendilerini, kötü ve değersiz olarak kodluyorlar ve özdeğerleri sakatlanıyor. Yeni ceza tasarısında yaşla ilgili olarak ensestte rıza kavramından söz ediliyor. Oysa ensestte rızadan söz edilemez, sadece zihinleri ve sorun çözme becerileri tacizin başladığı yıllarda donup kalmış olan ve bu yüzden çaresizce boyun eğen çocuklar vardır" dedi.

Öztanrıöver, şöyle devam etti:

"Travmanın ne olduğunu bilmeyen biri bu durumu algılayamayacaktır. Bu yüzden toplumun ve mahkemelerin erkek egemen bakış açısı, bu çocukları yargılamaya-suçlamaya daha elverişlidir. Bir babanın asla öyle şeyler yapmayacağına olan inançları, karar merciindeki kişilerin duygusal kararlar vermelerine yol açmaktadır. Bu yüzden gerek hukukçuların ve gerekse siyasilerin cinsel suçlarla ilgili yaklaşımlarında; travmanın ne olduğunu bilmeden verdikleri her karar, suçluya destek değil, suça ortak olmalarına yol açacaktır." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title