Haberler

Cindoruk: Ağlayan İtibar Kaybeder

Güncelleme:

DP Genel Başkanı Cindoruk, "Hükümetin İcraatları yerine, değişikliğin antidemokratik yöntemleri tartışılsın" dedi.

Burcu TANER/ İZMİR, (DHA)

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa değişikliği için yapılacak referandumda hükümetin icraatları yerine değişikliğin antidemokratik yöntemlerle gerçekleşmesinin tartışılması gerektiğini savundu. Ağustos başında referandum için 'hayır' kampanyası başlatacaklarını belirten Cindoruk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında ağlamasına ilişkin, "Ağlamanın siyasette yeri yoktur, ağlayan itibar kaybeder" dedi.

Anayasa değişikliğine 'hayır' diyecek DP, 2 Ağustos'tan itibaren kampanya yürütecek. Ramazan ayı nedeniyle miting sayısını oldukça az tutacak DP, başta iftar buluşmalarında olmak üzere Anayasa değişikliğine neden karşı çıktığını yazılı ve görsel materyallerle anlatacak. DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, DHA'nın sorularını yanıtlarken 12 Eylül öncesi iktidar partisinin icraatlarının tartışılmasını yanlış bulduğunu anlattı. Cindoruk, ana muhalefet partisi CHP'nin özellikle bu alanda propaganda yaptığını hatırlatarak şöyle dedi:

"Bizim için önemli olan Anayasa değişiklik paketinin içeriği ve hazırlanış biçimidir. 'Hayır' kampanyalarını da bu temele oturtacağız. Halkın değişiklikle ilgili yeterli bilgisi bulunmuyor. Bir başbakanın Anayasa değişikliği yapması hukukta var olan birşey değil. Prensipleri koyan tek kişi olmamalı. Tek adamın değişiklik yapmasından doğan büyük ayıbı ortaya koymak gerekiyor. Tek adam otoritesini kullanarak değişikliği dayatırken biz muhalefet partileri de gözardı ediliyoruz."

TBMM Başkanlığı yaptığı 1995 yılında Anayasa'da 20 maddelik değişiklik yapıldığını belirten Cindoruk, o dönemde bir milletvekili olan partilerin bile çağırılarak oybirliği ile ortak mutabakata varıldığını ve referanduma gidilmeden değişikliklerin gerçekleştirildiğini dile getirdi. Cindoruk, "Madem demokratik bir Anayasa getirdiğinizi iddia ediyorsunuz, hazırlanışı da öyle olsun" değerlendirmesinde bulundu.

ANAYASA MAHKEMESİ YOL GÖSTERDİ

Hükümetin değişiklikte en büyük dayanaklarından biri olan konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi kararının hatırlatılması üzerine değerlendirme yapan Cindoruk, "Anayasa Mahkemesi hukuki gerekçelerle karar verir. Bizim dediklerimiz siyasi gerekçeler. Onlar teklifin niteliğini denetliyor" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin çok dikkatli karar verdiğni ifade eden Cindoruk, "Mahkeme, siyasi yolsuzluğu reddetme görevini halka bıraktı. Onun için 'hayır' demeliyiz. Anayasa Mahkemesi'nin kararı bize bu konuda yol gösteriyor. Bunu dikkate alıyorum, ciddi buluyorum" diye konuştu.

Anayasa değişikliğinde nitelikli çoğunluk şartı arandığına dikkat çeken DP lideri Cindoruk, şöyle devam etti:

"Çünkü bütün siyasi partiler çoğunluklarına güvenerek değişiklik yapar. Nitelikli çoğunluğa dayanacak karar kanun değişikliği gibi yapılmamalı. Bu değişikliğin önünün açılması halinde bütün tek parti iktidarları Anayasa'yı değiştirmeye çalışır ve böylece milli bir Anayasa'dan bahsedilemez. Bu referandumda 'evet' oyu çıkarsa hükümet esas amaçladığı maddeleri de geçirecektir. Telefon dinleyen, YÖK'ü savunan, anti demokratik yargı organlarını savunan bir iktidar olarak değişiklik yapmayı haketmiyor."

Tartışmalar sırasında siyasi üslubun bugüne kadar görmediği biçimde bozulduğunu ileri süren Cindoruk, "Genel Başkan ağzını bozunca muhalefet partileri de cevap verme zorunluluğu hissediyor. Oysa herkes kendi özgün üslübunu bulmalı ve sürdürmeli. Hakaret ve yanlış örnekler vermek sadece seviyeyi düşürür" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti grubunda ağlaması ile ilgili tartışmalara da değinen Hüsamettin Cindoruk şöyle konuştu:

"Orada bir melodram havası vardı. Geçmişte de bunun örnekleri yaşanmıştır. Örneğin Osmanlı'nın son dönemlerinde çok sık rastlanır. Melodram eleştiri özgürlüğü olmadığı için insanları ağlatan ama düşündürmeyen bir akımdır. Siyasette yeri yoktur, ağlayan da itibar kaybeder. Nitekim bu konuyla ilgili polemik başladı. Benim düşüncem halk güçlüyü sever, güçsüzlüğü belli etmek o halkın hakkınızda kuşkuya düşmesine neden olur. Ağlamayı ayıplamıyorum ama kendi açısından yanlış buluyorum."

Burcu TANER/ İZMİR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title