Haberler

Muş'ta Çiftçilere Toprak Analizi Uyarısı

Güncelleme:

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Aydın, çiftçilerin toprak analizlerini bu ayın sonuna kadar yaptırmaları gerektiğini hatırlattı.

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Aydın, çiftçilere toprak analizi hatırlatması yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Aydın, çiftçilerin toprak analizlerini bu ayın sonuna kadar yaptırmaları gerektiğini hatırlattı. Aydın, toprak analizini yaptırmayanların desteklemeden yararlanamayacakları uyarısında bulundu. Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Muş'ta, kaliteli ve daha bol ürün alınabilmesi için toprak analizinin önemli olduğunu bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Aydın, toprak analizi yaptıran çiftçilere dönüm başına destekleme yapıldığını vurguladı. Aydın, "Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre, bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Toprak canlı bir varlıktır. Her canlı gibi onun da beslenmeye ihtiyacı vardır. Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve uygun miktarlarda atmalıyız ki faydalı olsun, ekonomik olsun. Bunun için de toprak analizi şarttır. Çiftçilerimizin kafasında daima, tarlasında yetiştirdiği ürün için hangi gübrenin, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağına dair sorular vardır. Gübreleme yapılmadan önce hangi gübreden, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekir. Karlı bir gübreleme, ancak bitkinin isteği olan gübre cins ve miktarını bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Bunun sonucu olarak gübreden beklenen yarar sağlanmayabilir. Eksik veya fazla, yanlış cins ve zamansız gübre kullanmamak için gübre kullanmadan önce toprağın mutlaka analiz ettirilmesi ve laboratuardan alınacak toprak analiz raporu sonucuna göre gübre kullanılması gerekmektedir" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Aydın, 2014 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği için esas alınacak olan toprak analizinin yaptırılmasına ilişkin sürenin 31 Ağustos 2014 tarihinde sona ereceğini kaydetti. Aydın, "2014 üretim yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği kapsamında tek parseli 50 dekar ve üzeri parsellerde gübre desteği için toprak analizi yaptırılması geçmiş yıllarda olduğu gibi zorunludur. Toprak analiz raporlarının müdürlüklerimize teslim tarihi 31 Aralık 2014 olup, analiz raporlarının 1 Eylül 2014 tarihinden önce yaptırılması gerekmektedir" uyarısında bulundu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Aydın Muş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title