Haberler

Çiçek: Demokrasi Temel Tercihtir

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 'Türkiye, Bir Demokratik Ülkedir ve Türkiye'nin Demokrasiyi Tercihi, Temel Bir Tercihtir. Eksiği Vardır, Noksanı Olabilir Ama Biz Demokrasiyi, Mevsimlik Bir Tercih Olarak Almadık, Bir Temel Tercihtir' Dedi.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ''Türkiye, bir demokratik ülkedir ve Türkiye'nin demokrasiyi tercihi, temel bir tercihtir. Eksiği vardır, noksanı olabilir ama biz demokrasiyi, mevsimlik bir tercih olarak almadık, bir temel tercihtir'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra soruları yanıtladı. Çiçek, ''Genelkurmay Başkanlığının Balyoz Planı ile ilgili açıklamasının kendilerini tatmin edip etmediği'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Şunu artık hepimizin görmesi lazım. Türkiye, bir demokratik ülkedir ve Türkiye'nin demokrasiyi tercihi, temel bir tercihtir. Eksiği vardır, noksanı olabilir ama biz demokrasiyi, mevsimlik bir tercih olarak almadık, bir temel tercihtir. Zaten hükümet olarak bizim çabamız, gayretimiz Türkiye'de demokrasiyi daha da kurumsallaştırmaktır. Bunun da yolu, iktidarları vatandaşın iradesi belirler, gelişi de gidişi de vatandaşın iradesiyle olur, bunu dışındaki hiçbir çabayı bizim kabul etmemiz mümkün değil. Zaten bu çağda bu tip anlayışlarda çağın gerisinde kalan anlayışlardır.

İkincisi yine eksiği var ama neticede Türkiye, Anayasası'nda bir hukuk devleti olduğu ifade ediliyor. Hukuk devletinden yola çıkarak Türkiye'de hukukun üstünlüğünü temin etmek, hepimizin görevidir, herkesin yararınadır, milletimizin yararınadır. Onun için Türkiye'de hukuk işliyor, işleyecektir. Gündeme gelen bir konunun hukuki bir boyutu varsa, onu zaten değerlendirmesi gereken Anayasa gereği, yasalar gereği makamlar vardır, onlar da bu değerlendirmeleri yaparlar diye düşünüyorum.''

''EMASYA Protokolü'nü yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz?'' sorusuna Çiçek, "İlgili bakan arkadaşımız değerlendirir, eğer bir hükümet kararına ihtiyaç duyuyorsa onu da gündeme getirir. Biz bugüne kadar Türkiye'ni demokratikleşmesi noktasında bir çok kararı aldık. Yani kimse bizim demokrasi konusundaki niyetimizden ve bu konuda bir karar almamız gerekiyorsa alacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. onun için bu konu herhalde Sanayi Bakanlığını arşivinde veya gündeminde olan bir konu değil, İçişleri Bakanlığı tarafından geçmişte bildiğim kadarıyla düzenlenmiş bir konudur. Gündeme geldiğin de sizlere ya sayın bakan açıklar veya bir değerlendirme konusu olursa biz açıklarız" yanıtını verdi.

Çiçek, e-Devlet hizmetlerinin daha etkin, verimli şekilde sürdürülebilmesi, mevzuatta karşılaşılan kısıtlayıcı hükümlerin ortadan kaldırılabilmesi için 28 kanunda değişiklik yapan yasa tasarısının TBMM'ye sevk edileceğini de söyledi.

''Yolsuzlukla mücadele eylem planı çerçevesinde Anayasa değişikliğinden söz ettiniz. Bunun içinde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması var mı?'' şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

''(Anayasa değişikliği dahil) dedim. 'Yolsuzluk' deyince sadece milletvekilliği dokunulmazlığının gündeme gelmiş olması, şahsen beni rahatsız eder. Sanki tüm milletvekilleri yolsuzluk yapıyor, TBMM de yolsuzluğun merkezinde... Öyle algılamak hem bu kuruma olan saygı açısından tartışma konusudur hem de orada görev yapanlar bakımından... Şimdi net olarak ifade ettim; tabii bu alanda bir düzenleme yapılacaksa her şey masaya gelebilir, gelmelidir ama bin defa ifade ettik. Bakınız milletvekilli dokunulmazlığı dediğimiz şey, kürsü dokunulmazlığıdır, yasama dokunulmazlığıdır. Yasama sıfatı devam ettiği sürece kişinin dokunulmazlığı oluyor. O sıfat bittikten, sona erdikten sonra kişi, sade vatandaştır. Bu dokunulmazlık söz konusu değil. Herhangi bir dokunulmazlık sorunu olmayan biri olarak, tabiatıyla bir alan düzenlemesi yapıyorsak herkes bundan nasibini almalıdır" dedi.

Bu konudaki Anayasa değişikliğine yönelik bir soruya karşılık Çiçek, ''Anayasa değişiklikleri dahil her türlü düzenlemeyi Türkiye'nin yapmasında fayda var'' dedi.

Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı kararla ilgili de Çiçek, soru üzerine de Çiçek, bu konuda bugün bir değerlendirme yapmadıklarını, ancak konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığının bir açıklama yaptığını söyledi.

Ermenistan Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın, protokollerin içeriğine de hedefine de uygun olmadığını belirten Çiçek, ''Bu, çabaları engelleyen bir karar. Herhalde Ermenistan hükümeti bu protokollerin hayata geçmesinde bir fayda görüyorsa ve bu konuda samimiyse dünya kamuoyunu da Türkiye'yi de tatmin edecek bir açıklamayı yapmış olması gerekir. Aksi takdirde bu çabalara ters düşen bir karardır. Türkiye'nin bunu kabul etmesi söz konusu olamaz'' dedi.

Anayasa Mahkemesinde görüşülen, askerlere sivil yargı yolunun açılmasına ilişkin düzenlemenin iptali halinde hükümetin ''bir B planının olup olmadığı'' sorusu üzerine de Çiçek, ''O yargıda, Anayasa Mahkemesinde karar verildi mi bilmiyorum ben'' dedi. Gazetecilere, ''neye karar verdiler'' diye soran ve kararın çıkmadığı yanıtını alan Çiçek, ''Çıkmadık işi niye bana soruyorsunuz'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title