Haberler

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması

"Sayın Sarıgül, kendi penceresinden oldukça başarılı bir belediye başkanı. Partimize gelme konusunda herhangi bir başvurusu yok" "Mehmet Ali Alabora siyaseti istiyor mu onu bilmiyorum. Ama değerli, iyi bir sanatçı. Gezi olaylarını dikkate alarak partiye bir yön vermeyi düşünüyorum"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Sarıgül, kendi penceresinden oldukça başarılı bir belediye başkanı. Partimize gelme konusunda herhangi bir başvurusu yok" dedi.

Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te katıldığı "Ankara Günlüğü" programında soruları yanıtladı.

Mahkemelerin adil olması gerektiğini, bağımsız olmayan mahkemelerin adalet dağıtamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, Ergenekon Davası'nın bittiğini ancak 1 numaranın kim olduğunu bilmediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bir terör örgütünün benim bildiğim kadarıyla bir lideri olur. Lidersiz terör örgütü olmaz. Bu terör örgütünün lideri yok. Terör örgütünün bir bildirisi olur, bir hedefi olur. 'Ben şunu yapacağım, bunu yapacağım' diye. Ortada bir şey yok" diye konuştu.

Ergenekon Davası'nın bir yargılama değil, hesaplaşma olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ergenekon yargılamasında hangi faili meçhul cinayet aydınlandı? Susurluk mu aydınlandı? Diyarbakır cezaevinde işkence gören binlerce kişi geçti, onlar mı aydınlandı? Doğu, güneydoğuda köylülere insan dışkısı yediriyorlardı, onlar mı aydınlandı? Niye bunlar aydınlanmadı? Bunlar aydınlansa biz diyeceğiz ki 'işte yargı bu'. Bu yargılama bu tür mahkemelerde olmaz ve aydınlanma da bu tür mahkemelerde olmaz. Çünkü bu tür mahkemeler siyasi otoritenin arzusu üzerine karar veren mahkemelerdir."

Uludere'nin de aydınlanmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Uludereyi aydınlat. Niye aydınlatmıyor? Ne demişti Sayın Başbakan, 'ben Ankara'nın derin dehlizlerinde bunun kaybolmasını engelleyeceğim'. Ne oldu? Ankara'nın derin dehlizlerinde değil, hükümetin derin dehlizlerinde üstü kapatıldı ve olay bitirildi. Bu iktidar mı gladyo ile mücadele edecek, derin devlet ile mücadele edecek? Çünkü AKP'nin kendisi devletleşti, artık bir AKP devleti var" yorumunda bulundu.

Kılıçdaroğlu, parlamentonun sınır ötesi operasyon yetkisini hükümete verdiğini, hükümetin başında da Başbakan Erdoğan'ın olduğunu bildirerek, "Kim talimatı verdi? Açıkça söylüyorum, Uludere'de talimatı veren kişi Sayın Başbakan'dır. Onun için açığa çıkmıyor zaten. Yoksa gelecek savcı, yakasına yapışacak, diyecek ki 'bir dakika, sen 34 yurttaşın öldürülmesinden sorumlusun' diyecek" değerlendirmesinde bulundu.

-"Bir ülkenin Genelkurmay Başkanı, devletin bütün sırlarına vakıf ama aynı zamanda terör örgütünün üyesi"-

İlker Başbuğ'un AK Parti iktidarında yükseldiğini, Genelkurmay Başkanlığı'na kadar geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, Başbuğ'un terör örgütü üyesi diye müebbeten hapsedildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bir ülkenin Genelkurmay Başkanı, devletin bütün sırlarına vakıf ama aynı zamanda terör örgütünün üyesi. Elinde silah var ve bu terör örgütünün üyesi her hafta Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile konuşuyor. O zaman şunu yapmak gerekiyor. Siz, bir terör  örgütü üyesini devletin en kilit noktasına getirirseniz Başbakan olarak, sizin yargılanmanız gerekmez mi? Hiçbir şey olmasa terör örgütüne yardım ve yataklıktan sizin hakkınızda dava açılması lazım. Başbakan atadı. Siz o zaman şunu diyeceksiniz, 'bunu Genelkurmay Başkanı yapan, devletin en kilit noktasına getiren, devletin bütün sırlarına vakıf olan bir kişiyi getiriyorsunuz, teröristi getirip bütün bu bilgiler ile donanmasını sağlıyorsunuz. Devletin en hassas bilgilerini ona veriyorsunuz. Kusura bakmayın, siz terör örgütüne yardım ve yataklıktan mahkum olacaksınız'. Niye bunu demiyor savcılar, söylenmesi lazım. Savcı niye demiyor bunu? Çünkü bu örgüt, o örgüt değil. Savcı da bunu çok iyi biliyor. Burada kurulan mizansendir."

-"Haberal'ı cumhurbaşkanı adayı olarak lanse etmek doğru değil"-

Kılıçdaroğlu, soru üzerine CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ı cumhurbaşkanı adayı olarak lanse etmenin doğru olmadığını dile getirerek, önlerinde uzun bir süreç olduğunu, gelişmelerin neyi göstereceğinin belli olmadığını bildirdi. Haberal'ın TBMM'de yemin etmesinin olağanüstü bir durum olmadığına işaret eden Kılıçdaroğlu, Haberal'ın 1 Ekim'de Meclis açıldığında yemin edeceğini vurguladı.

Türkiye'de genel af koşullarının oluştuğunu sanmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, toplumsal mutabakat varsa konunun oturulup, konuşulabileceğini ama bugün için toplumsal mutabakattan söz etmenin doğru olmadığını kaydetti.

"Demokratikleşme paketine CHP destek verecek mi" sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin demokratikleşmesi, özgürlüğününün daha daha fazla ilerlemesi için her türlü desteğe CHP'nin hazır olduğunu söyledi.

-"Partimize gelmek istiyorsa, partimize gelir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na adaylığı konusundaki soruyu, şöyle cevapladı:

"Sayın Sarıgül, kendi penceresinden oldukça başarılı bir belediye başkanı. Partimize gelme konsunda herhangi bir başvurusu yok. Partimizin dışındaki bir kişi, onunla ilgili Genel Başkan olarak şöyle veya böyle yorum yapmam doğru değil. Zaman zaman gazeteler yazıyor. 'Sarıgül CHP'ye gelecek' diye. Kendisinin bir açıklaması oldu, 'ben gelirsem 3 bin küsür kişiyle gelirim' diye. Ben de şu açıklamayı yaptım:  'Niye 3 bin de 5 bin değil?' 5 bin kişiyle 10 bin kişiyle gelin. Kimsenin önüne duvar örmeyiz. Partimize gelmek istiyorsa partimize gelir. Partimizin üyesi olur. Ondan sonra biz bu konuları tartışabiliriz. Anakent belediye başkanı olur mu olmaz mı daha sonraki bir aşama. Aşamayı tamamlaması lazım."

"O mu 'ben gelmek istiyorum' diyecek yoksa siz mi 'gelin adayımız olun' diyeceksiniz? Siz neden ilk adımı atmıyorsunuz" sorusunu, Kılıçdaroğlu, "Sarıgül'ün bizim partimize gelmesi lazım. Bu hukukun ön gördüğü bir kural. Kural da şu; partimizin üyesi olması için Parti Meclisi'nin karar alması lazım. MYK kararıyla olmuyor. Parti Meclisi'nin karar alması lazım. O nedenle başvuru yapılması ve Parti Meclisi'nin de bu yönde üyelik kararı alması lazım" diye yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, İstanbul için başka adaylarla ilgili doğrudan ve dolaylı talepler olduğunu, bunları değerlendirdiklerini bildirdi.

Yerel seçim için CHP'nin hedeflerine değinen Kılıçdaroğlu, "Başarının ölçüsü olabildiğince yerel seçimlerde çok sayıda belediye başkanlığını kazanmaktır. Bizim hedefimiz de budur. Bu hedefi gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Diğer partilerden çok önce başladık çalışmaya" dedi.

-"Gelin oy verin diyorum"-

CHP'nin seçim ittifakına kapıyı kapatıp kapatmadığı sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Kutuplaşma siyasetinin doğru olmadığına inanıyoruz. Çünkü ben Genel Başkan olarak Türkiye'nin iyi yönetilmediğine inanıyorum. Hem içerde hem dışarda çok sorunları var. Türkiye'nin tamire ihtiyacı var. Adaletinden ekonomisine kadar, mille eğitiminden tarımına kadar. Yeniden halkına hesap vermeyi namuslu kabul eden siyaset anlayışına, kul hakkını koruyan siyaset anlayışına, harcadığı her kuruşun hesabını halka vermekten onur duyan siyaset anlayışına ihtiyacı var. Bunun için Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçmişte oy vermiş, Doğru Yol Partili, Milliyetçi Hareket Partisi'nden İşçi Partisi'nden bütün yurttaşlarımı CHP'nin çatısı altında bekliyorum. Gelin oy verin diyorum."

-"Dört ayrı şekilde adaylarımız belirlenecek"-

"Ön seçim olacak mı" sorusuna Kılıçdaroğlu, 6 MYK üyesinden oluşan yerel yönetim komisyonlarının olduğunu, komisyonun her seçim bölgesi için aday belirleme stratejisini saptayacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, önce milletvekili çıkaramadıkları illerden başladıklarını, sıranın Karadeniz'e geldiğini anlattı. Kılıçdaroğlu, "Bir, doğrudan bizim belirleyeceklerimiz var. İki, parti üyelerinin katılımıyla ön seçim yapılabilir, yargıç gözeteminde değil. Üç, sadece delegelerin katılımıyla seçim yapılabilir. Dört, hem ön seçim hem kamuoyu yoklaması, her ikisi de olan modelimiz de var. Dört ayrı şekilde adaylarımız belirlenecek. Bunlara anakent belediye başkanları dahil değil. Onları belki kamuoyu yoklaması, belki eğilim yoklamasıyla yapabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

"Mehmet Ali Alabora'yı aday yapacak mısınız" yönündeki soruyu Kılıçdaroğlu, "Mehmet Ali Alabora siyaseti istiyor mu onu bilmiyorum. Ama değerli iyi bir sanatçı. Gezi olaylarını dikkate alarak partiye bir yön vermeyi düşünüyorum. Gezi parkından A veya B diye bir seçim ve bunun dillendirilmesi doğru olmaz" yanıtını verdi.

Gençlik kollarından aday göstereceklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, belediye meclis üyelerinde, il genel meclisi üyelerinde daha fazla genç ve kadın olacağını vurguladı. Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin ilçe belediye başkanlığına aday olmayacağını da söyledi.

Kılıçdaroğlu, oylarını artıramadığı takdirde başarısız olursa ayrılmayı düşüneceğini de ifade etti.

-Irak ziyareti-

Irak ziyaretine ilişkin Kılıçdaroğlu, Irak davetinin önemli olduğuna işaret etti. Ortadoğu politikalarını anlatacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, Kerkük'e gitmek istediğini söyledi.

Irak'a işadamı grubuyla gideceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, işadamlarının orada yatırım yapmalarına ilişkin taleplerinin olacağını kaydetti. Kılıçdaroğlu, bu ziyaretin ilişkilerin güçlenmesine katkısının olacağını, Erbil'e ise bu ziyarette değil ama daha sonra gidileceğini ifade etti.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Mustafa Sarıgül Susurluk Uludere Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Mike Tyson Jake Paul maçı ne zaman, hangi kanalda 2024? Hemşireler Günü mesajları ve sözleri 2024! Hemşireler Günü ne zaman 2024? Dünya hemşireler günü tarihi nedir? 11 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 11 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 11 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 11 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık izle! (2024-TÜRKÇE DUBLAJ) Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık filmi Türkçe dublaj full nereden izlenir? 11 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 11 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 11 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 11 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 11 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 11 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title