Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"Türkiye'de demokrasi meselesi ve onun önünde bir parçası olan Kürt sorununun çözümüne yönelik hazırladığımız kanun teklifini bugün Meclis Başkanlığı'na sunacağız" "Kol koparmak IŞİD yöntemleri. Başbakan'ın IŞİD yöntemlerini Türkiye'ye önermesine gerek yok. Önereceği yöntem hukuk devleti yöntemleridir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, " Türkiye'de demokrasi meselesi ve onun önünde bir parçası olan Kürt sorununun çözümüne yönelik hazırladığımız kanun teklifini bugün Meclis Başkanlığı'na sunacağız" dedi.

Tanrıkulu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 70 maddelik "Toplumsal Barış ve Demokrasi için Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nde ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ni tanıttı.

Türkiye'de demokrasi meselesi ve onun önünde bir parçası olan Kürt sorununun çözümüne yönelik hazırladıkları kanun teklifini bugün Meclis Başkanlığı'na sunacaklarını ifade eden Tanrıkulu, "Çözüm Süreci" adı altında bir süreç yürütüldüğünü hatırlattı.

Bu süreçle bağlantılı olarak Temmuz ayında bir yasanın parlamentodan çıktığını ancak yasaya rağmen bugüne kadar esaslı bir adım atılmadığını savunan Tanrıkulu, yılın son günlerinde Türkiye'nin bu meselesine yardımcı olabilecek, AK Parti'nin güvenlikçi yaklaşımlarının karşısında, özgürlüğü, adaleti ve demokrasiyi esas alan tekliflerinin 70 maddeden oluştuğunu söyledi.

Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"AK Parti'nin çözümü başka yerlerde değil, parlamentoda araması lazım. Bu sorun konusunda Türkiye'nin, sivil toplumunun, parlamentonun yeterince birikimi var. Parlamentoyu esas alan 70 maddelik, esaslı bir demokrasi paketini bugün parlamento başkanına sunacağız. Umarım içeriği itibariyle Adalet ve Kalkınma Partisi bunu değerlendirir ve gündeme alınmasını sağlar.

Biz CHP olarak Türkiye'nin toplumsal barışından, bu sorunun özgürlükle, adaletle ve eşitlikle çözümünden yanayız. ve çözümün de Meclis'te olmasını isteriz. Bu işlerde çalışmış, emek vermiş bir insan olarak emin, Anayasa dışında yapılacakların çerçevesi sunduğumuzdan ibarettir. Eksiği varsa eğer parlamentoda birlikte tamamlarız. Aşağı yukarı bölgedeki sivil toplum örgütlerinin önerdikleri de budur."

-Teklif seçim barajının yüzde 3'e indirilmesini öngörüyor

Tanrıkulu ve bazı CHP milletvekillerinin imzasıyla bugün Meclis Başkanlığı'na sunacakları teklife göre, milletvekili genel seçimlerinde seçim barajı yüzde 3'e indirilecek, belediye ve il genel meclisleri seçimlerinde ise 10'da 1'lik baraj kaldırılacak. Siyasetteki dil yasakları tamamen sona erdirilecek. Siyasi partilere devlet yardımı tüm siyasi partileri kapsayacak şekilde adil bir hale getirilecek.

TBMM'de "Toplumsal Mutabakat ve Ortak Akıl Heyeti Komisyonu" oluşturulacak. Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimleri taşıyan meydan, bulvar, cadde yol, sokak, park ve benzeri alanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait işletme, tesis, bina ve benzeri tüm yapıların ve kışlaların tespit edilmesi ve bu isimlerin değiştirilmesi amacıyla Meclis'te komisyon kurulacak.

Adları değiştirilen yerleşim yerleri ile coğrafi yerlerin eski adları yeni adlarıyla birlikte kullanılacak.

-Dersim arşivleri TBMM'de toplanacak

Dersim arşivleri devletin ilgili tüm kurumlarından alınarak Meclis'te toplanacak, halka ve araştırmacılara açılacak.

Koruculuk sistemi kaldırılarak, korucular başka alanlarda istihdam edilecek. Mayınlı araziler temizlenerek yoksul köylüye verilecek.

Hrant Dink'in adı İstanbul Şişli'de bir caddeye verilecek.

-"Gizli yürütülen süreçten bir barış ortamı çıkmaz"

Tanrıkulu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yolsuzlukla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, "Kardeşimiz olsa da kolunu koparırız" şeklinde sözleri olduğu ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Kol koparmak IŞİD yöntemleri. Başbakan'ın IŞİD yöntemlerini Türkiye'ye önermesine gerek yok. Önereceği yöntem hukuk devleti yöntemleridir. O da nedir? Suçlanan bakanlarının, milletvekillerinin aklanması için Yüce Divan yolunu açar, adil bir şekilde yargılanırlar" diye konuştu.

Tanrıkulu, bir başka soruyu yanıtlarken de 4 eski bakanın kamunun vicdanında mahkum olduklarını ileri sürerek, "Eğer kendilerini suçlu hissetmiyorlarsa aklanma hakkını kullanmak durumundadırlar. Dolayısıyla AK Parti böyle bir şeyin olmadığına inanıyorsa adil yargılama ilkeleri içinde bu milletvekillerinin yargılanma yolunu açmalıdır. Aksi takdirde yolsuzluk ve rüşvetin üstünü kapatmış olacaklardır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyetinin görüşmesine ilişkin soruları da yanıtlayan Tanrıkulu, Çözüm Süreci'nin şeffaf yürütülmediğini ve kamuoyunun bilgilendirilmediğini öne sürerek eleştirilerde bulundu.

Tanrıkulu, "Benim taraflara önerim; gizli yürütülen süreçten bir barış ortamı çıkmaz. Eğer süreç demokratik değilse sonuç başarılı olmaz. Hükümetin toplumu karşı karşıya getirecek, toplumsal barışı bozacak bu yöntemden uzaklaşması lazım" şeklinde konuştu.

-"HDP barajın altında kalırlarsa, siyasal sonuçları çok ağır olur"

Genel seçimde seçim ittifaklarına ilişkin soruları yanıtlarken de Tanrıkulu, seçim barajının gerçek anlamda temsili engellediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"HDP'nin kendi başına ve başka bir şekilde seçime girmesi kendi siyasi takdiridir. Bunun sonuçlarına kendileri katlanırlar. Ancak sonuçları sadece kendileriyle sınırlı kalmaz. Eğer barajın altında kalırlarsa, Türkiye bakımından siyasal sonuçları çok ağır olur. Bunun kabahati de bana göre barajı düşürme konusunda adım atmayan, önerileri elinin tersiyle iten Adalet ve Kalkınma Partisi olur. Bunun siyasi bedeli ağırdır."

Tanrıkulu, Şişli Belediyesi'ne ilişkin soru üzerine ise Meclis kürsüsünün siyasi partilerin kendi meselelerini konuşma yeri olmadığını belirterek, Türkiye'de bir çok ilçe belediyesinde sorunlar yaşandığını, Şişli'nin ise hangi amaçla gündemde tutulduğunu bildiklerini ifade etti. Tanrıkulu, yaşananların parti hukuku içinde aşılacağını belirterek, "Başbakan önce bugün yargılanan dört arkadaşı için iki üç cümle söylesin" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

İstanbul Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title