Haberler

CHP'den ''göçer ve Roman' Açılımı

Malatya CHP İl Örgütü Tarafındandan Göçer Buluşması Düzenlendi.

çok sayıda göçer ve Romanın katıldığı toplantıda ''Roman Açılımı" eleştirilirken, 311 göçer CHP'ye üye oldu.

CHP Malatya İl Örgütü'nün düzenlediği ''Göçer Buluşması", Melekoğulları Düğün Salonu'nda bine yakın göçer ve Romanın katılımıyla yapıldı. CHP İl Başkanı Veli Ağbaba, İl Yöneticileri, İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye Başkanları, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı buluşmada göçerler adına konuşan Mahsun Bektaş, Devletten kendilerine sahip çıkmasını istedi.

Bektaş'ın ardından söz alan Malatya CHP İl Başkanı Veli Ağbaba salonu dolduran göçer ve Romanlara teşekkür ederek, Hükümetin ''Roman Açılımı"nın sahte olduğunu, göçerlerin gerçek taleplerinin savunucusunun CHP olduğunu belirtti. CHP Malatya Örgütü'nün ´Büyük Buluşma´ adlı toplantılarının çığ gibi büyüdüğünü ifade eden Ağbaba, ''İlkini Akçadağ'da, ikincisini Yazıhan'da, üçüncüsünü Yakınca'da yaptığımız büyük buluşmaların bugün dördüncüsünü gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu buluşma da, itilmiş, horlanmış, dışlanmış, kısacası ötekileştirilmiş bir yurttaş topluluğuyla, göçer kardeşlerimizle yapılıyor" dedi.

Ağbaba, şöyle devam etti: ''Toprakları olmadığından ne tarım, ne de hayvancılık yapamamışlardır. Onlar 'kalbur' ya da 'elek' dediğimiz aletleri yapmış, tarım ve hayvancılıkla ilgilenen topluluklara satarak yaşamışlardır. O nedenle ülkemizdeki dışlayıcı zihniyet bu kardeşlerimize zaman zaman 'elekçi', 'kalburcu' demiş. Zanaatlarını horlayıcı bir öğe olarak kullanmışlardır. Zamanla sepet örmüş, yerine göre kalay yapmış ama sonuçta zanaatçı ata geleneği ile günümüze kadar gelmişlerdir. Yersizlikten, yurtsuzluktan, topraksızlıktan, hatta barınaksızlık yüzünden hayvan beslemekten dahi mahrum bırakılan bu kardeşlerimiz bizim insanlarımız. Sizlerin artık 'fal' bakarak, elek-sepet örerek 'dilenerek' yaşamak istemediğinizi biliyorum. Sizler bu ülkenin dışlanmış insanları olmaktan muzdaripsiniz. çünkü sizler de diğer yurttaşlarımız gibi, gururlu ve onurlu insanlarsınız. Hepiniz başımızın tacısınız.

Cumhuriyet Halk Partisi sizleri kucaklıyor, bağrına basıyor. Göçer kardeşlerimiz diyorlar ki, artık toprağımız olsun, biz çalışıp biz üretelim. Aşımız, işimiz olsun. çocuklarımız diğer yurttaşların çocukları gibi okuyabilsin; doktor olsun, öğretmen olsun, mühendis, hemşire olsun istiyorlar.

Sosyal devlet; ayrımsız bir şekilde tüm yurttaşlarına eşit muamele yapan devlettir. Rengi, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun, herkese eşit davranmak bir insanlık hakkıdır. Göçer kardeşlerimizin de kendi ekip biçecekleri kadar toprak, güvenle çalışacakları kadar bir iş, fırsat eşitliğinden yararlanacakları kadar eğitim, çağdaş bir ülkeye yakışır sağlık hakkından yararlanmaları gerekir. İlimizde nüfusu binlerle ifade edilen bu yurttaşlarımız; sosyal yardımlaşma fonunun ayda veya 3 ayda ödediği 100 lira ile yaşamaya mecbur bırakılmışlardır. Bu durum göçer kardeşlerimizi dilendirmeye zorlamaktan başka bir anlam ifade etmez. Ancak bilmekteyiz ki her dilenci göçer değil, her göçer de dilenci değildir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz; göçer kardeşlerimizin sorunlarının takipçisi olacağız. Onlara CHP'nin kapıları sonuna kadar açıktır. Kübalı yazar Jose Marti'nin bir sözüyle devam etmek istiyorum: Jose Marti, 'İnsanların şu ya da bu ırka bağlı olmaktan gelen hiçbir özel hakkı yoktur. İnsan; beyaz olmanın, melez olmanın, zenci olmanın ötesinde bir şeydir' der. Biz CHP olarak; göçer yurttaşlarımızın iş ve istihdam ihtiyaçlarını; mesleki eğitim ve el becerilerinin güçlendirilmesi için özel destek programlarından yararlanmalarını, çocuklarının okuma haklarından yararlanmalarını, toprak sahibi yapılmalarını, konut sorunlarının çözülmesinin takipçisi olacağız.

CHP iktidarında; göçer yurttaşlarımız, Valilikte, Kaymakamlıkta, belediyede, muhtarlıkta, hastanede, okulda sevgiyle karşılanacaklar. İnsan olmanın gereği ne ise o yapılacaktır. Bu duygularla hepinizi saygı ile selamlıyor, sizler olmazsanız bir yanımız eksik kalır diyorum."

Yapılan konuşmaların ardından CHP'ye üye olan göçerlere ve Romanlara rozetleri takıldı. CHP'ye üye olan göçer ve Romanların rozetlerini CHP İl Başkanı Ağbaba ile birlikte parti yöneticileri taktı. Rozet töreninin ardından göçerlerin sunduğu müzik dinletisiyle buluşma sona erdi.

Mikail PELİT/MALATYA,(DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Bakan Şimşek konutta yeni düzenlemeyi duyurdu: İsteyene gelir isteyene ev

Bakan Şimşek konutta yeni düzenlemeyi duyurdu: İsteyene gelir isteyene ev

G.Saray maçından önce yapılan ödemeler kafaları karıştırmıştı! Konyaspor Başkanı sessizliğini bozdu

G.Saray maçından önce yapılan ödemeler kafaları karıştırmıştı! Konyaspor Başkanı sessizliğini bozdu

Bakmadan Geçme

Erbaaspor Muşspor maçı CANLI izle! (HD) 26 Mayıs Erbaaspor Muşspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Erbaaspor - Muşspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Erbaaspor - Muşspor maçı nereden izlenir? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi hangi tarihte, ayın kaçında ödenecek 2024? Popeyes boykot mu? Popeyes İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Popeyes Türk malı mı, sahibi kim? Bugün Fenerbahçe'nin maçı var mı? Bugün hangi Fenerbahçe maçı var, hangi kanalda? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı nereden izlenir? Gülşehir Belediyesi hangi parti? Gülşehir Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2024 İstanbul Gülşehir yerel seçim sonuçları! Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile mi yapılacak? Öğretmenlik atamaları nasıl yapılacak? 25 Temmuz hangi burç? 25 Temmuz'ta doğanlar hangi burç oluyor? 25 Temmuz tarihi hangi burç olur? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı hangi statta oynanacak? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı nerede oynanıyor? BİNGÖL'DE DEPREM Mİ OLDU SON DAKİKA! Bingöl'de ne kadar, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Rüzgar Kızılcık Şerbeti'nden ayrılıyor mu? Rüzgar Kızılcık Şerbeti'nden neden ayrılıyor, sebebi ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 26 MAYIS 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 26 Mayıs Pazar hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi
Hamas, attığı füzelerle İsrail'in kalbini hedef aldı! Tel Aviv'de siren sesleri duyuldu

Hamas, attığı füzelerle İsrail'in kalbini hedef aldı! Tel Aviv'de siren sesleri duyuldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title