Haberler

Cezaevinde Açılan Kurslarla Meslek Sahibi Oluyorlar

Adıyaman Açık Ceza ve İnfaz Kurumunda yatan mahkumlar, cezalarını çekerken hem meslek öğreniyorlar hem de kazanç elde ediyorlar.

Adıyaman Açık Ceza ve İnfaz Kurumunda yatan mahkumlar, cezalarını çekerken hem meslek öğreniyorlar hem de kazanç elde ediyorlar.

Adıyaman Açık Cezaevi'nde kalan ve cezaevinde kurulu atölyelerde çalışan hükümlüler, söz konusu cezaevinde hem kendilerine hem de kuruma büyük kazanç sağlıyor.

Cezaevi Müdürü Dursun Kayahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cezaevini bir eğitim yuvasına çevirdiklerini, buradan çıkan hükümlülerin sosyal hayata döndüklerinde herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

Kayahan, cezaevinde 504 hükümlünün bulunduğunu belirterek, bunlardan 93'nün atölyede, 30 tanesinin de hizmet işlerinde çalıştığını ifade ederek, bu sayının her geçen gün arttığını dile getirdi.

Ceza infaz kurumları bünyesindeki iş yurtlarında çalışan hükümlülere aylık belirli bir ücretin ödendiğini ifade eden Kayahan, atölyede çalışan hükümlülerin sigortalarının da yatırıldığını bildirdi.

Sosyal güvenlik sigortasıyla hükümlülerin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı korunduğunu anlatan Kayahan, şöyle devam etti:

"Bu insanlardan bazıları cezaevine geldiklerinde, hayatlarında ilk kez tekstil makinelerini, demir atölyelerini, mobilya atölyelerini görüyor. Atölyelerimizde çalışan hükümlülere Halk Eğitim Merkezi'nden (HEM) gelen usta öğreticiler işi öğretiyor. Daha sonra bu işbirliğiyle genel kurslar düzenleniyor ve başarılı olanlara sertifika veriliyor. Hükümlüler, günde 8 saat çalışıp hafta sonları ve bayramlarda izin yapıyorlar."

-"Topluma entegre olmakta güçlük çekmiyorlar"-

Adalet Bakanlığının verdiği destekle tutuklu ve hükümlülerin bir sanat sahibi olmaları için yoğun çaba gösterdiklerini anlatan Kayahan, tutuklu ve hükümlülere bu tür etkinlikleri yaptırmak üzere 4 ayrı atölyelerinin bulunduğunu, yaptıkları ürünleri pazarlamakta sıkıntı çektiklerini ifade etti.

Kayahan, "Kendi imkanlarımızla kermeslerde ve sergilerde hükümlü ve tutuklular adına satış yapıyoruz. Adliye binası girişinde kurulan stantlarda da satış yapıyoruz. Faaliyetlerimizi iş yurdu etkinlikleri kapsamında değil de 'hobi atölyesi' adı altında yürütüyoruz. Üretimlerini onlar adına pazarlıyoruz. Sipariş üzerine de çalışabiliyorlar. Hükümlü ve tutuklunun yanında personelin de bu iş atölyelerine katkıları oluyor" diye konuştu.

Bazı hükümlülerin, cezaevinde üniversite sınavlarına hazırlandığını, başarılı olanların Adıyaman Üniversitesinde çeşitli bölümleri kazandığını vurgulayan Kayahan, 20'nin üzerinde hükümlünün halen örgün eğitime devam ettiğini ifade etti.

-Her yıl kazanç artıyor-

Her geçen yıl kazancın arttığının altını çizen Kayahan, şunları kaydetti:

"Her cezaevi, dört tarafı duvarlarla kapalı, demir parmaklıklı yerler değildir. Toplumdaki bu yanlış algıyı değiştirmeliyiz. Hükümlüler, burada bir meslek ediniyor. Cezalarını çekerek, bir yandan da ailelerine destek olanlar var. En azından kendilerini geçindiriyorlar ve ailelerine yük olmuyorlar. Burada çalışan hükümlüler, hem kendi harçlıklarını çıkarıyor hem de Adalet Bakanlığı'nın döner sermayesine katkıda bulunuyor. Yıllık kazancımız 500 bin lira civarında oluyor. Hükümlülerimize bu kar payından da veriyoruz. Cezaevinde konfeksiyon, mobilya, fırın ve demircilik işini öğrenip, dışarıda kendilerine iş bulanlar var.

"

Kayahan, Cezaevinde kursların yanı sıra sportif faaliyetler, sanatsal ve kültürel etkinlikler de düzenlendiğini bildirdi.

-Güneydoğu Anadolu Bölgesi Adliyelerin tüm tefrişatı yapılıyor -

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki İllerin Adliyelerinin tüm tefrişatlarını yaptıklarını aktaran Kayahan, bölgedeki adliyelerin büro mobilyalarından, halı ve kilimlerine kadar hepsini kendilerinin yaptıklarını, bezen siparişleri yetiştirmede zorlandıklarını ifade etti.

Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumunda 7 yıldan beri kaldığını belirten E.D., burada mobilyacılık mesleğini öğrendiğini söyledi.

E.D, "7 yıldan beri burada yatmaktayım. Kapalı ceza evinden geldikten sonra burada bir meslek öğrendim. Hem mesleğimi yapıyorum, hem de para kazanıyorum. Bize bu imkanları sunan yetkililere teşekkür ediyorum"dedi.

Hükümlülerden M.A. ise 10 yıldan beri cezasını çektiğini ifade ederek,

"Buraya geldiğimde herhangi bir mesleğim yoktu. Şimdi halı ve kilim dokumayı öğrendim. En önemlisi bu meslekle sabırlı olmayı öğrendim. Cezaevinden çıktığımda kendi işyerimi kuracağım" diye konuştu.

- ADIYAMAN

Kaynak: AA / Yerel

Adıyaman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title