Haberler

Çetin Doğan'ın Avukatlarından 'Kanun Yararına Bozma' İstemi...

Geçtiğimiz hafta ikinci kez tutuklanan emekli Orgeneral çetin Doğan’ın avukatları Adalet Bakanlığı’na başvurarak Doğan hakkındaki tutuklama kararı için CMK’nın 309.

Geçtiğimiz hafta ikinci kez tutuklanan emekli Orgeneral çetin Doğan’ın avukatları Adalet Bakanlığı’na başvurarak Doğan hakkındaki tutuklama kararı için CMK’nın 309. maddesi uyarınca “Kanun Yararına Bozma" yoluna gidilmesini istedi.

Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral çetin Doğan’ın avukatları Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla Adalet Bakanlığı’na ulaştırılmak üzere bir dilekçe sundu.

12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyetinin müvekkilleri hakkında ‘yakalama emri’ çıkartmasının hem vahim hukuki hatalar içerdiğini hem de CMK’nın 104/2. Maddesindeki açık ve emredici hükmüne aykırılık oluşturduğunun belirtildiği dilekçede, "Mahkeme kararı 105. Maddenin son cümlesindeki “bu kararlara itiraz edilebilir" cümlesine dayandırarak başlamaktadır. Oysa Mahkeme kararında 104/2’den olumlu ya da olumsuz bahsetmediği gibi 104/2’nin niçin uygulanamaz olduğunu da gerekçesinde göstermemektedir. 104/2 “Şüpheli veya Sanığın tukulkuluk halinin devamına salıverilmesine hâkim veya mahkemece karar verilir." dedikten sonraki cümlede bir de “Ret kararına itiraz edilebilirö demekle salt özgürlük kısıtlamasına karşı verilen kararlara itiraz edilebileceğini yoksa tahliye yönündeki karara itiraz edilemeyeceğini düzenlemektedir. Burada Mahkemenin gözden kaçırdığı husus “tutukluluk durumuna itirazö ile “tahliye istemiö arasındaki farktır. Mahkeme olayı değerlendirirken olaya bir tutukluluğa itiraz sonucu salıverme gibi görmüştür.ödenildi.

Mahkeme heyetinin verdiği kararda yer alan ‘Hakim takdir hakkını sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanamaz’ sözlerine de yer verilen dilekçede, "Peki bu hak, tutuklama ve tahliye kararlarının kaldırılması kararlarında sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanılabilir mi? Aynı gerekçelerle İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin oy çokluğu ile aldığı salıverme kararlarını nasıl değerlendireceğiz? İki heyet kararını değerlendirdiğimiz zaman, kimin kararı adil kimin kararı değildir? Buna nasıl karar vereceğiz? Mahkeme tutuklama kararını esasa ilişkin kararla karıştırmakta ve tutuklama kararının kesinleşmesinden söz etmektedir. Bir defa tutuklama kararları kesinleşmez. Kesileşme demek bir daha bu yönde bir istemde bulunulamaz demektir. Oysa CMK 104/1 her aşamada tahliye istenebileceğini açıkça düzenlemiştir. Tutuklama kararı üç hâkimle verildi diye kesinleşmez. Tutuklama kararı hiçbir zaman kesinleşmez. Kesinleşen itirazdır. ve salt itiraz edilen karara ilişkindir. Oysa salıverme kararı yeni bir değerlendirme yeni bir karardır. Bu karar ile öncekiler arasında hiyerarşik bir bağ kurulma olanağı bulunmamaktadır. " ifadesi kullanıldı.

Dilekçede 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararından sonra bir üst mahkemeye itiraz edildiğini ancak o itirazın da reddedildiği belirtildi. Bu konunun Adalet Bakanlığı tarafından incelenmesinin istenildiği dilekçede AİHM’nin bazı kararlarından da örnekler verildi.

YARGITAYCA BOZULMASI TALEBİ

5 maddelik dilekçenin sonuç ve istek bölümünde ise şu talep yer aldı.

CMK 309. Maddesi gereğince konunun Adalet Bakanlığı’nca incelenerek kesinleşmiş bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21.04.2010 günlü kararındaki açık yasaya aykırılıklar nedeniyle Yargıtay’ca bozulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı olarak bildirilmesini talep etmekteyiz.

KANUN YARARINA BOZMA İSTEMİ

Müvekkilimiz ve bir kısım şüpheliler hakkında, yasaya aykırı biçimde daha önce verilen salıverme kararına itiraz yapılmış ve hukukta yok sayılması gereken bir karar verilmiştir. Bu nedenle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yakalama kararının ve bu kararda hukuka aykırı bir yön bulmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21.04.2010 günlü kararının bozulması için CMK’nın 309. Maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı’nın harekete geçerek “Kanun Yararına Bozmaö yoluna başvurmasını arz ederiz"

Selahattin GüNDAY İSTANBUL DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title