Haberler

Cemil Paşa Konağı Müze Olacak

Diyarbakır'da, 300 Yıllık Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi Olacak.

DİYARBAKIR'da, tarihi Cemil Paşa Konağı'nın restorasyon projesini tanıtan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, restorasyon çalışmasında görev almasını 'tarihin bir cilvesi' olarak değerlendirdi. Babası Mehmet Baydemir'ın, 9 yıl Suriye'de Cemil Paşa'nın evinde kaldığını anlatan Baydemir, "Bu kentin turizm potansiyeli bu kentin on katı nüfusu beslemeye yeterdir. Turizm potansiyeli de, bir barış potansiyelidir. Kültürler, inançlar, kimlikler arası buluşma ve hoşgörünün yayıldığı zeminin ta kendisidir. Bir yandan tarihi, bir yandan belleğimizi tanıtmak, bir yandan mirasımızı geleceğe taşıma ama öte yandan da bir barış projesidir" dedi.

Diyarbakır'ın Sur İlçesi Lale Bey Sokak'taki 300 yıllık tarihi Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi kapsamında restore edilerek, kent müzesine dönüştürülecek. Konak bahçesinde düzenlenen projenin tanıtım kokteyline Diyarbakır valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hafize İpek, Cemil Paşa'nın torunları ile yakınları katıldı.

TURİZM POTANSİYELİ KENT NÜFUSUNUN 10 KATINI BESLEMEYE YETER

Projeyi anlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kent tarihinde önemli bir yeri bulunan ve 300 yıllık geçmişe sahip konağın özellikle turizm sektörüne büyük katkı sağlayacağını söyledi. Baydemir, 2010 yılının en anlamlı çalışmasını yaptıklarını ifade ederek şöyle dedi: "Burayı anlamlı kılan tarihi zenginlik ve geçmiştir. Burada kullanılan harç, taşlar bin yılların alın teri ile yoğrulmuştur. Kültürel miras ve tarihi mirasımız sıkıştığımızda alıp tüketeceğimiz bir mirasımız değildir. Tam tersine neye ne pahasına olursa olsun, mutlaka geleceğe taşımamız gereken değerlerimizdir. Bu kentin turizm potansiyeli bu kentin on katı nüfusu beslemeye yeterdir. ve turizm potansiyeli de bir barış potansiyelidir. Kültürler, inançlar, kimlikler arası buluşma ve hoşgörünün yayıldığı zeminin ta kendisidir. Bir yandan tarihi, bir yandan belleğimizi tanıtmak, bir yandan mirasımızı geleceğe taşıma ama öte yandan da bir barış projesidir. Bir hoşgörü projesidir geçmişle gelecek arasında bir köprü olma projesidir" dedi.

'BABAM 9 YIL CEMİL PAŞA'NIN YANINDA KALDI'

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Cemil Paşa Konağı'nın restorasyon çalışmasını yapmaktan onur duyduğunu belirtti. Babasının uzun yıllar Cemil Paşa'nın Suriye'de ki evinde kaldığını duygulanarak, anlatan Baydemir "Tarihin cilvesi midir, olağanüstü bir tesadüf müdür, yoksa kaderin ta kendisi midir? Babam 35 yaşında vefat etti. 9 yıl 9 ay Suriye'de kalmıştı. ve kalmış olduğu yerde Cemil Paşazadelerin eviydi. Hani nasıl olur bu tesadüf eder. ve şimdi o kuşak gibi yeni kuşak bir şekilde bir biriyle çakışıyor. Bizim yapacağımızı her şey mutlaka gelecek kuşakları yüz yüze getirecektir. O halde hepimizi iyi yapalım, iyilik yapalım ki gelecek kuşaklarında birbirleri ile paylaşacak değerli mirası olsun" dedi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yaptıkları restorasyon çalışmasıyla gelecek kuşaklara büyük eserler bırakacaklarını belirtti. Toprak, tarihi eserlerin korunmasının bir görev olduğunu ifade ederek, "Turizm insanların birbirlerini anlamak için en kestirme çözüm projesidir. Ekonomik değerinde en kestirme yoluda turizmdir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Zamanlama manidar! İspanya'nın aşırı sağcı partisinin lideri Abascal, Netanyahu'yu ziyaret etti

Zamanlama manidar! İspanya'nın aşırı sağcı partisinin lideri Abascal, Netanyahu'yu ziyaret etti

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

AK Parti Milletvekilinin otomobili kaza yaptı! 2 aracın dereye uçtuğu kazada 1 ölü, 4 yaralı

AK Parti Milletvekilinin otomobili kaza yaptı! 2 aracın dereye uçtuğu kazada 1 ölü, 4 yaralı

Bakmadan Geçme

GELİNİM MUTFAKTA 29 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128250 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 29 Mayıs hangi burç? 29 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 29 Mayıs tarihi hangi burç olur? Nihat Doğan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Nihat Doğan kaç yaşında, nereli? Nihat Doğan biyografisi! Yalçın Karatepe kimdir? Halk Tv konuğu Yalçın Karatepe kaç yaşında, nereli? Yalçın Karatepe biyografisi! 29 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? 29 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? İstanbul'un Fethi toplu taşıma ücretsiz mi? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Mehmed: Fetihler Sultanı 14. Bölüm izle! TRT 1 Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? Fetihler Sultanı son bölüm neler oldu? 29 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? Bugün ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Survivor'da dün akşam kim elendi? Survivor Özgür elendi mi? 29 Mayıs Survivor'a kim veda etti? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 29 Mayıs Survivor elenen isim! İSTANBUL'UN FETHİ KISA MESAJLAR! 29 Mayıs İstanbul'un Fethi anlamlı, güzel ve resimli sözler neler? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 29 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Resmi Gazete bugün (29 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title