Haberler

Cem Vakfı, İdare Mahkemesi Kararını AİHM'e Götürüyor

Cem Vakfı, Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi'nin, "Cemevlerinin İbadethane Olarak Kabul Edilmesinin Anayasa ve Yasalara Aykırı" Olduğuna İlişkin Kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Götürecek.

Cem Vakfı, Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi'nin, "Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin anayasa ve yasalara aykırı" olduğuna ilişkin kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürecek.

Cem Vakfı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alevilerin, 2005 yılında Başbakanlık'a "Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi", "ibadet için bütçeden pay ayrılması" ve "Diyanet işlerinde Alevi inanç önderlerine kadro tahsis edilmesi" taleplerinde bulunduğu anımsatıldı.

Açıklamaya göre, bu talepler Başbakanlık tarafından reddedildi. Bunun üzerine Cem Vakfı da 6'ncı İdare Mahkemesi'ne Başbakanlık kararının iptali istemiyle dava açtı. 6'ncı Daire davayı esastan karara bağladı, iptal istemini reddetti ve "Başbakanlık haklı" dedi. Gerekçede Cemevlerinin dava konusu yaptığı üç talebin anayasa ve yasalara aykırı olduğu belirtildi.

Açıklamada, Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin verdiği ret kararının Danıştay tarafından onanması ile davada iç hukuk sürecinin tamamlandığına dikkat çekildi.

Bu kararın AİHM'e götürüleceği bildirilen açıklamada, "Anayasamızın açık ve emredici temel buyruklarıyla adeta alay eden, ardarda hükümetlerin bir hukuk devletini ve onun gereklerini gereğince ve yeterince gerçekleştiremeyecekleri ret edilemez bir biçimde ortaya çıkmıştır. Hukuk içinde kalarak cebir ve şiddeti, kin ve nefreti ret eden İslam anlayışımızın gereği olarak böylesine önemli bir sorunu halledemeyen Türk Yargı Organları'nın kararlarını ister istemez uluslararası yargı organlarının takdirine sunmak zorunluluğu ile karşı karşıyayız" denildi. (ANKA)

(HDY/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Papua Yeni Gine'de 2 binden fazla insan toprak altında kaldı

Papua Yeni Gine'de 2 binden fazla insan toprak altında kaldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Bakmadan Geçme

'Fenerbahçe şampiyon olacak' diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

"Fenerbahçe şampiyon olacak" diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title