Haberler

Çelik: Yargı Dışarda Kalamaz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa Değişikliğine İlişkin Olarak, 'Her Alanda Türkiye'de Ciddi Bir Demokratikleşme Faaliyeti ve Gayreti Sürerken Yargının Bunun Dışında Kalması Söz Konusu Olamaz" Dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa değişikliğine ilişkin olarak, ''Her alanda Türkiye'de ciddi bir demokratikleşme faaliyeti ve gayreti sürerken yargının bunun dışında kalması söz konusu olamaz" dedi.

AK Parti'den, Genel Başkan Yardımcısı Çelik imzasıyla yayımlanan basın bilgilendirme notunda, TBMM'de görüşülen Anayasa değişiklik paketi ile ilgili olarak bilgi verildi.

TBMM'de dün 1. tur müzakereleri yapılan Anayasa değişiklik paketinin 19, 20, 21 ve 22. maddelerinin 330'un üzerinde oy alarak geçtiğini hatırlatan Çelik, açıklamasında şunları kaydetti:

''19. madde ile vatandaşımıza Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma hakkı verilmektedir.

Birçok gelişmiş demokratik ülkede, kişilerin ihlal edilen hak ve özgürlüklerinden dolayı Anayasa Mahkemelerine müracaat etme hakkı vardır. Mevcut durumda, bizim vatandaşlarımızın böyle bir hakkı yoktur.

Yıllardan beri olağan yargılama yollarını tüketen vatandaşlarımız, haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) aramaktadırlar. Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden AİHM'de 120 bin dosya mevcuttur. Türkiye 13 bin dosya ile Rusya'dan sonra hakkında en çok şikayette bulunulan ikinci ülke, en çok mahkumiyet alan birinci ülke durumundadır.

Bu durum hem ülkemizin milletler camiasında itibarını zedelemekte hem de ülkemiz milyonlarca avro tazminat ödemek zorunda kalmaktadır.

Kamu gücü tarafından hak ve özgürlükleri ihlal edilen vatandaşlarımızın olağan kanuni yollardan ve mahkemelerden sonuç alamamaları durumunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmaları, evrensel hukuk normlarına uyum sağlamamız açısından önemli bir adım olacaktır.''

Aynı madde ile Yüce Divan kararlarının yeniden incelenmesi talebinde bulunma hakkının getirildiğini belirten Çelik, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanlarının da Yüce Divan'da yargılanmalarının hükme bağlandığını ifade etti.

Çelik, 20 madde ile 17 üyeli Anayasa Mahkemesinin iki bölüm ve genel kurul şeklinde çalışmasının öngörüldüğünü, bölümlerin ve genel kurulun bakacakları davaların özelliğine göre toplantı yeter sayıları ve karar yeter sayılarının ne olacağı, başkan ve başkanvekillerinin seçimi, duruşmalı ve duruşmasız davaların hangileri olacağı gibi hususların düzenlendiğini aktardı.

Paketin 21'inci maddesi ile askeri yargı ile ilgili 145. maddede yapılan değişikliğe paralel olarak, Askeri Yargıtayın kuruluşu, işleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işlemlerinin, mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenmesinin öngörüldüğünü kaydeden Çelik, mevcut metinde yer alan ''askerlik hizmetlerinin gerekleri'' ibaresinin askeri yargının da bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi amacıyla madde metinden çıkarıldığını belirtti.

Paketin 22. maddesinin ise 21. maddesindeki aynı amaçları gerçekleştirmek amacıyla Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin de kuruluş, işleyiş, mensuplarının disiplin ve özlük işlerinin yeniden düzenlenmesini sağladığını bildiren Çelik, şunları kaydetti:

''1982 Anayasası ile ilgili olarak bugüne kadar birçok değişiklik yapılmış ama yargı ile ilgili elle tutulur bir değişiklik yapılmamıştır. Her alanda Türkiye'de ciddi bir demokratikleşme faaliyeti ve gayreti sürerken yargının bunun dışında kalması söz konusu olamaz. Anayasa Mahkemesinden başlayarak yargının demokratikleşmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Türkiye'nin normalleşmesi, medeni ülkeler içerisindeki saygın yerini alması için bu paketle halkımızın hakemliğine başvurmak gerekli hale gelmiştir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

İsrail ve Hamas, esir takası ve ateşkes müzakerelerine yeniden başlıyor

İsrail ve Hamas, esir takası ve ateşkes müzakerelerine yeniden başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonun mayıs ayından sonra hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonun mayıs ayından sonra hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz

Burdur'da diyalize giren hastalar rahatsızlandı: 18'inin durumu ağır

Burdur'da diyalize giren hastalar rahatsızlandı: 18'inin durumu ağır

Bakmadan Geçme

YKS deneme sınavı tarihleri: YKS çevrimiçi deneme sınavı ne zaman olacak? MEB online deneme ne zaman? Son yılların en iyi bilgisayar oyunları hangileri? İşte dünyanın en iyi oyunları Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir? Kulak çubuklarındaki gizli tehlike! Kulak temizleme çubukları neden kullanılmamalı? Anadolu parsı nesli neden tükendi? Türkiye'de Anadolu parsı var mı? Jon Bon Jovi'nin oğluyla evlenen Millie Bobby Brown kimdir? Kaç yaşında, nereli? 2024 deprem konutları ne zaman teslim edilecek? Deprem konutlarının ne kadarı teslim edildi? Fatih Karagümrük Samsunspor maçı CANLI izle! (HD) 25 Mayıs Fatih Karagümrük Samsunspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray başkanı kim oldu? Galatasaray başkanlık seçimi bitti mi, kim kazandı? Başkan Süheyl Batum, Dursun Özbek mi oldu? İnci Taneleri hangi kanalda? İnci Taneleri dizisi ne zaman, nerede yayınlanıyor? İnci Taneleri hangi gün yayınlanıyor? Whatsapp çöktü mü? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 25 Mayıs Cumartesi Whatsapp sorunları! FA Cup Finali hangi kanalda? FA Cup Manchester City - Manchester United maçı nereden izlenir? Bridgerton 3. sezon 2. kısım ne zaman? Bridgerton 3. sezon 2. kısım hangi tarihte yayınlanacak? Trendyol Express Pazar günü çalışıyor mu? Trendyol Express Pazar günü dağıtım yapıyor mu, açık mı 2024? Pril boykot mu? Pril İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Pril Türk malı mı, sahibi kim?
Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title